Reklama:

pocenie się (391)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
16-07-2010, 21:39:17

Witajcie. Mam ten sam problem - pachy, dłonie, stopy. Z pachami już sobie jakoś radzę. W zeszłym roku stosowałam Antidral, - działał. Wystarczyło raz się posmarować i cały tydzień suche pachy. Ale niestety skóra się po kilku miesiącach przyzwyczaiła, więc zrobiłam przerwę i kupiłam etiaxil. Również podziałał. Teraz przed wakacjami znowu wróciłam do Antidral'a i oczywiście przestał działać akurat podczas największych upałów Więc zaczęłam stosować go codziennie! i o dziwo działa :) smaruje się nim przez kilka dni, potem robię przerwe np. 1dniową. Wczoraj zastosowałam go na dłonie i stopy i mam wrażenie że mniej się dziś pociły. Więc będe to powtarzać do skutku

Może wy też nie zrażajcie się, że coś nie działa po 1szej aplikacji, tylko użyjcie danego środka np. przez 5 dni pod rząd Wydaje mi się że Antidral/etiaxil mogą nie działać u nastolatków, którym buzują hormony i przez to pocenie jest nasilone, ale na osoby starsze powinny działać, jeśli tylko stosuje się je odpowiednio, czyli - na czystą, suchą skórę smarujemy się na noc, a rano zmywamy.
gość
30-07-2010, 09:51:37

ja użyłam STOPPOT na ręce (który jest przeznaczony do stóp) ale zadziałało! cały czas suchutkie;) tylko jest jeden minus- ręce robią się żółte i szorstkie;/ ale... wolę takie niż mokre... :)
gość
26-09-2010, 18:50:30

Mi nie pomógl ani etiaxil, ani antidral ani inny antyperpirant "nocny". Tabletki też nic nie dały, nawet powiem, że puchły mi nogi, aż mi się buty wrzynały w stopy. Długo sie zasatnawiałam ale zdecydowałam sie w końcu na ten botox i szkoda...ze tak poźno. Kurcze, zero nerwów, dyskomfortu, wiadomo, ponad tyś trzeba wydac ale każdy kto miał wie że warto. Można szukac promocji, np, w W-wie w Sferze jest na botox, duzo taniej, bo tak już nawet wcześniej ktos pisał ze min 1600 a tam duzo mniej...
Początkująca
27-09-2010, 15:31:12

Mam bardzo pilne pytanie. Zaczęłam stosować Etiaxil na poczatku czerwca bieżącego roku. opakowanie jest bardzo ekonomiczne, gdyz mam go do tej pory ...jednak powoli się konczy. Preparat w moim przypadku rzeczywiscie zredukowal ilosc wydzielanego potu i jestem z niego zadowolona....zastanawia mnie tylko czy Etiaxil mozna stosowac nieprzerwalnie czy powinnam zaprzestac jego stosowanie. dodadam ze nie pojawilo mi sie zadne uczulenie po tym preparacie, wszystko jest ok.
gość
20-10-2010, 15:22:56

moje rece i stopy tez sa ciagle mokre..
najgorsze ze mam od niedawna chlopaka i jak on mnie chwyta za reke to momentalnie mam ją mokrą;(((
załoze sie ze za niedlugo ze mna zerwie:(
kurde ratunku!!ja mam dopiero 17 lat i juz nie mam siły tak dłuzej zyc......

boże...
gość
20-10-2010, 15:30:43

Treść zablokowana przez moderatora

gość
20-10-2010, 16:24:17

Nadpotliwość pierwotna

Leczenie operacyjne

Kwalifikacje do zabiegu

Metody badawcze

Techniki operacji »
Sympatektomia piersiowa
Sympatektomia lędzwiowa
Kuretaż retrodermalny

Osrodki zabiegowe

Wyniki leczenia

Problemy i powikłania

Warsztaty

Kontakt

Sympatektomia piersiowa

Operacja sympatektomii piersiowej przeprowadzana jest w znieczuleniu ogólnym. Zabieg trwa około 90 minut. Chory ułożony jest na brzuchu. Do każdej jamy opłucnowej wprowadzane są dwa trokary (rurki służące do przeprowadzenia operacji) oraz wdmuchiwany jest dwutlenek węgla, aby umożliwić uwidocznienie nerwu współczulnego. Po wyizolowaniu nerwu, zakładane są na niego 4 klipsy tytanowe, które blokują przesyłanie impulsów nerwowych do gruczołów potowych dłoni i pach. Zabieg kończy odsysanie nadmiaru dwutlenku węgla z jamy opłucnowej. Następnie zespół operacyjny przenosi się na drugą stronę pacjenta i wykonywana jest sympatektomia prawostronna zgodnie z taką samą procedurą. Chory pozostaje w szpitalu 2-3 dni. 12 godzin po operacji wykonywane jest standardowo zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej, aby upewnić się, że w jamach opłucnowych nie ma odmy. Szwy skórne usuwane są zazwyczaj po 7 dniach od operacji.

Operacja sympatektomii piersiowej leczy nadpotliwość dłoni, pach i ewentualnie twarzy. Nadpotliwość stóp leczy operacja sympatektomii lędźwiowej.

Operacja sympatektomii lędźwiowej jest także przeprowadzana w znieczuleniu ogólnym. Pacjent leży na plecach, a 5 trokarów wprowadzanych jest do jamy brzusznej jak na rysunku 3. Zabieg trwa około 120 minut i dotyczy także obu stron w czasie jednej operacji.

Chory pozostaje w szpitalu 2-3 dni, zaś szwy skórne usuwane są także po 7 dniach od operacji.

nie wiem czy to dobry pomysł ale co man innego pozostaje???pocenie dłoni i stóp do końca życia????nnniiieeeee!!!!!!!!!!!!!!
gość
26-10-2010, 21:28:59

Witajcie
Podobnie jak wy mam problem z nadpotliwością dłoni, stóp, w mniejszym stopniu pach. W moim przypadku wszystko zaczelo sie w podstawowce (4 lub 5 klasa) i trwa do dziś. Próbowałem juz roznych srodkow- antidral, etiaxil, stoppot, obecnie uzywam kremu uro (jest calkiem niezly i mam nadzieje ze tak zostanie :) ). Była tez jonoforeza 'domowej roboty' i jakies tabletki do łykania. Wszystko z lepszym lub gorszym skutkiem.

Jak czasem ktoś trafnie zauwazy, wazna jest tez psychika czlowieka. Mozna wiele zdzialac zwracajac na to uwage, zmieniajac swoje nastawienie. Oczywiscie kazdy czlowiek jest inny i nasz problem dotyczy roznych obszarow ciala, takze intensywnosc pocenia jest rozna wiec nie probuje to nikogo pouczac ale radze wyprobowac roznych sposobow. Ja obecnie wspomagajac sie kremem uro jestem w stanie w niestresujacych zbytnio sytuacjach w ogole sie nie pocic. Kiedys z moich dloni potrafilo doslownie kapac. Wiele osob pisze jak bardzo pocenie potrafi utrudniac zycie. Znam to bardzo dobrze. Ale trzeba byc tez dla siebie berdziej wyrozumialym, w koncu kazdy ma sie prawo troche spocic :)

Bardzo chętnie poznał bym jakąś koleżankę z Krakowa lub okolic w podobnym wieku bo nigdy jakos nie spotkalem osoby z podobnym problemem. Poza podzieleniem sie informacjami na forum nigdy nawet nie rozmawiałem na ten temat z zadna osobą. Jakoś samemu musze dzwigac ten ciezar. Fajnie bylo by porozmawiac o problemie, dowiedziec sie jak sobie radzi, co robi, byc moze pomoc, wesprzec, albo samemu sie pożalić :P a kiedys moze spotkac sie na żywo. Jesli masz ochotę chociaz popisac przez neta- napisz adamo159@o2.pl

Adam, lat 20
gość
01-11-2010, 18:03:27

"Ale trzeba byc tez dla siebie berdziej wyrozumialym, w koncu kazdy ma sie prawo troche spocic"

Jasne, tylko trochę to też bym chciała, gorzej jak jest to bardziej niż trochę

A krem Uro to w moim przypadku żadnych super rewelacji nie daje, chociaż bez niego pewnie byłoby jeszcze gorzej. Szkoda, że mam po nim tak strasznie wysuszone dłonie.

Trudno być w towarzystwie odosobnionym ze swoim problemem
gość
02-11-2010, 13:53:17

Witam,
też miała problem z nadmierną potliwością. Udałam się z tym problemem do dermatologa i jeśli mogę Wam kogoś polecić to lekarzy z kliniki Mandala z Poznania.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: