Reklama:

Drobne krostki na palcach u ręki. Opis ze zdjęcie. Co to może być??? (233)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
20-01-2014, 14:07:03

Witam, oczywiście nie wiem czy wszyscy tutaj mają to samo, ale spróbuję pomóc. Kilka tygodni temu wyszły mi takie krostki na prawej dłoni i przez jakiś czas się nimi nie przejmowałam, założyłam że to płyn do naczyń tak mnie urządził i zaczęłam go unikać. Mimo to pogorszyło się i zaczęłam używać rękawiczek do mycia naczyń, dodam że cały ten czas byłam na lekach przeciw alergicznych. Po trzech dniach stosowania rękawiczek efekt był taki że przeszło mi na lewą rękę, w między czasie wyszło mi kilka plam na nogach, ale nie skojarzyłam faktów. W końcu przyglądłam się dokładniej mojej diecie, no i co się okazało.. prosta sprawa- mandarynki. Nie wiem czy to sam owoc czy może to paskudztwo którym są pryskane, ale na pewno zawiniły. I choć jadałam wcześniej cytrusy i nic mi nie wyłaziło to różnica jest taka, że wcześniej jadłam bardziej różnorodnie, a teraz same mandarynki po 2-3 sztuki dziennie, codziennie, ponieważ syn dostał duży zapas od babć a sam nie raczył ich jeść (na szczęście) Nie poszłam do alergologa, ani dermatologa, rozmawiałam jedynie z pediatrą mojego syna, która powiedziała, że leki przeciw alergiczne rzadko działają na wysypki, i mogę sobie je łykać do woli a i tak prawdopodobnie nic ni pomogą, maści owszem mogą w pewnym stopniu, ale podstawą jest eliminacja czynnika wywołującego alergię. Dodam jeszcze, że prawdopodobnie żaden dermatolog Wam tego nie powie, ponieważ bierze kasę za to że przepisuje Wam jakieś tam maści, a większość tego co wyłazi na skórze to kwestia alergiczna lub dietetyczna, np po czekoladzie i słodyczach w ogóle, wyłażą pryszcze na twarzy.
Mam nadzieję, że przemyślicie przynajmniej co jecie i wyleczycie wszystkie dolegliwości. Pozdrawiam
gość
23-01-2014, 20:06:07

Pamiętacie jeszcze jak to jest kiedy dłonie nie swędzą i nie pojawiają się te wstrętne pęcherzyki,których nie da rady nie drapać bo tak okropnie swędzą!?!!?!! Następnie skóra pęka,robią się ranki i tak w kółko? U mnie pojawiło się to ok 2-3 lat temu kiedy urodziłam dziecko. Z początku myślałam,że to tylko przesuszona skóra,wydałam majątek na różne kremiki które nie pomagały a tym bardziej nie łągodziły tych objawów :( najgorzej było w nocy... drapałam tak mocno aż puchły mi palce. wiem,że nie wolno tego rozdrapywać ale poprostu ręka sama się rwała żeby podrapać! Byłam u jednego dermatologa który przepisał mi maść sterydową o nazwie Triderm(przeciwzapalna,przeciwgrzybicza),pomagało na chwilę przy czym strasznie zniszczyła mi skórę... Następne wizyta u alergologa który stwerdził wyprysk kontaktowy (przepisał krem o nazwie Protopic, który wcale nie pomógł wręcz objawy się nasiliły). Zwątpiłam... Po kilku miesiącach mama zapisała mnie do innego dermatologa o którym słyszałam wieeele negatywnych opinii ale myślę, pójdę :) nic mi to nie zaszkodzi :) lekarz faktycznie rozmowny nie był,więcej ja gadałam a on tylko patrzył na dłonie. Stwierdził tzw "ręce praczki" czyli tak jakby uczulenie na środki chemiczne. Przepisał 3 recepty :D i tak: przez tydzień smarować zmiany 2x1 rano i wieczorem kremem - CLOBEDERM,po tygodniu zamienić na krem - MOMARID i smarować raz dziennie przez 4 dni. W ciągu dnia nawilżać i chronić dłonie kremami EXCIPIAL REPAIR i EXCIPIAL PROTECT. W razie świądu przepisał CLEMASTINUM w tabletkach. Dodatkowo zmieniłam rękawiczki lateksowe na takie gumowe :) od 2 tygodni mam spokój ze swędzeniem z krostkami. skóra powoli wraca do życia!!!! Jestem w takim szoku,że musiałam się wypisać na forum :D życzę wszystkim powodzenia w leczeniu tego świnstwa :)
gość
01-02-2014, 12:15:42

Dzieki, mam dokladnie to samo i tez po urodzeniu dziecka. POdejrzewałam, że to z przesuszenia, bo ciągle myje dłonie...Ciekawe, czy przejdzie bez tych wszystkich masci, tylko krem....
gość
04-02-2014, 13:30:25

Niestety, moja radość nie trwała długo ;( skóra znowu zaczyna pękać,krostki też się pojawiają ALE nie swędzi tak jak wcześniej. Te kremy Excipial są super! łączę jeden i drugi i smaruje dłonie na noc. Obywa się narazie bez sterydów. Czekam jeszcze na kremik firmy Dermedic ( nie mogę dostać w aptekach i czekam aż zamówią). Za miesiąc mam kontrolę u dermatologa, ciekawa jestem co mi powie tym razem :))) pozdrawiam :***
gość
04-02-2014, 13:33:59

Dodam jeszcze,że ostatnio oglądałam jakiś program w którym kobieta miała podobne objawy tylko na nogach. Lekarze stwierdzili egzeme. Stwierdzili,że jest to nie uleczalne. Objawy można jedynie łągodzić
gość
22-03-2014, 13:18:11

Siemanko, mam to samo co wy, pomaga wapno :) na te ustrojstwo, a Wy nie radźcie się googl,a, forum i innych magików internetowcyh tylko po prostu zapiszcie się do alergologa bo tak jak i ja i inni piszący tu jesteście alergikami, polecam zrobienie testów płytkowych płatkowych i wziewnych to nie mój wymysł tylko świadomego dermatologa, który nie katował mnie maściami sterydowymi jak większość twierdząc, że to egzema czy atopowe zapalenie skóry, nie będę pisał co mnie uczula bo jest tego sporo i są to rzeczy z którymi mamy styczność na co dzień i nie ma innego wyjścia. Pozdrawiam
ps. wiekszość z was pisze w tych miesiacach posty akurat jak coś pyli itp ;) tak, że powodzenia w walce z alergią ;))
gość
23-04-2014, 13:33:40

Gość 2014-01-04 02:00:36
Gość 2011-09-28 14:27:25 Witam!
Ja z moimi "krostkami" walcze juz ponad pół roku bez przerwy. Wczesniej owszem, wyskakiwały male bąble z woda, ale zawsze o okolicach wiosny/lata i zaraz po tym szybko znikaly, nic powaznego.
Niestety okolo pol roku temu bąble i ja zaczęłyśmy wojne ;/ Zaczely pękać, swędzieć i do tego, czasem zamiast tej "wody" są wypełnione czymś w rodzaju ropy.
Stosuje maść clotrimazol i troche to pomaga, ale szału nie ma niestety. Skóra swędzi i nie jestem w stanie przestać sie drapac, a wtedy zrogowaciała skóra schodzi i staje sie żywą rana ( najczesciej w zgięciu palca). Robią sie strupy, a skora ciagle jest czerwona, twarda i "pomarszczona".
Mówicie, ze to sprawa uczuleniowa na detergenty. W moim przypadku to chyba sie nie sprawdza, bo nie mam bezpośredniego kontaktu z proszkiem do prania, plynem do mycia naczyń etc. Nie używam tez zadnych produktów do stylizacji wlosów takich jak guma czy żel...
Grzybica to nie jest, świerzb raczej tez nie.
Dodam tylko, ze mam to na srodkowym palcu oraz na samym koncu palca wskazującego zaraz przy "łączeniu z kciukiem. Nigdy mi sie to nie przeniosło na inne palce, ani nikt inny z domowników nie narzekałze cos podobnego sie u niego dzieje - lub tez mogl zarazic sie ode mnie.
Chyba najwyzszy czas isc polazić po lekarzach.
Teraz i tak moje palce sa w dobrej formie.
foto dla ludzi o mocnych nerwach ;/
http://oi52.tinypic.com/2q20r2h.jpg
http://oi56.tinypic.com/2mhafx3.jpg
http://oi52.tinypic.com/2mo5ats.jpg
http://oi53.tinypic.com/2af05tt.jpg
gość
26-04-2014, 08:22:43

Jak byłam mała miałam to samo. Raz na dłoni, raz na stopie. To powraca. Objawy są identyczne jak w opisie, ale byłam już rok temu u dermatologa i przepisał mi dwie maści (niestety drogie) i nie mogłam przez tydzień chodzić na basen, nad jezioro. W moim przypadku to nie była grzybica, ale mój palec był normalny już po 1,5 tygodniu od wizyty u lekarza. Lepiej zapisać się już teraz niż leczyć to domowymi sposobami. Ja męczyłam się pół roku, a to i tak nic nie pomogło.
gość
26-04-2014, 08:22:44

Jak byłam mała miałam to samo. Raz na dłoni, raz na stopie. To powraca. Objawy są identyczne jak w opisie, ale byłam już rok temu u dermatologa i przepisał mi dwie maści (niestety drogie) i nie mogłam przez tydzień chodzić na basen, nad jezioro. W moim przypadku to nie była grzybica, ale mój palec był normalny już po 1,5 tygodniu od wizyty u lekarza. Lepiej zapisać się już teraz niż leczyć to domowymi sposobami. Ja męczyłam się pół roku, a to i tak nic nie pomogło.
gość
09-05-2014, 10:20:51

Mnie to wychodzi zawsze latem i wosna i ma to zwizaek z poceniem i alergia na chemie zawarta w gumie. Przedewszystkim wywalilem wszystkie rekawiczki tzw wampirki (takie gumowane od srodka) od nich dostaje wysypki zawsze. Pozatym jak tos pracuje w rekawiczkach to te zmieniam dosc czesto niestety. Pozatym zonka musial zmienic plyn do plykania prania (tzw zmiekczacz) bo od niektorych tez dostawalem wysypki.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: