Reklama:

Drobne krostki na palcach u ręki. Opis ze zdjęcie. Co to może być??? (233)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
02-06-2013, 21:18:30

Spróbuj kąpieli w soli i oleju
torebka soli na wannę i 3 łyżki olejku po paru kąpielach powinien być efekt
gość
03-06-2013, 19:47:50

Chodzi o taka zwykła sól kuchenna?Teraz akurat mam straszny wysyp na palcach u stop.Strasznie swedza i bola.A w sobote mam wesele i chyba w klapkach bede musiala isc Przemywam woda utleniona smaruje wazelina,mascia z witamina A i nic! A porobily mi sie drobne rady i jak sie wykapie w wodzie z solą to sie wsciekne.Została mi próba ziołowa-żyworódka!
gość
08-06-2013, 08:07:18

Tak o taką zwykła wcale nie szczypie w takiej kąpieli
jednak jak masz obawy wymocz nogi w szałwii lub korze dębu można też w galaretce z siemienia lnianego
lub zrób okład na te palce z olejku rycynowego ciepłego na pół godz a potem wymocz
(wmasuj ciepły owiń ciepło )najszybciej oczyszcza takie ranki i szybciutko się goi
próbuj wszystko tanie i łatwo dostępne
gość
18-06-2013, 12:47:38

Witam,
Wydaje mi się, ze to egzema potnicowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyprysk
objawy identyczne jak u mnie
gość
24-06-2013, 19:25:18

Gość 2009-07-04 13:07:00 Witam. Mam 17 lat i przedwczoraj pojawiły się na moich palcach (u obu rąk) drobne krostki. Z początku były one bardzo małe i ich ilość nie była niepokojąca. Następnego dnia (czyli wczoraj) krostki zaczęły "zwiększać" się i jakby było ich więcej. Dzisiaj mam ich po prostu dużo i jest to dla mnie niepokojące. Szukałem odpowiedzi na tym forum, ale nie mogłem znaleźć nic co by odpowiadało moim objawom... szukałem także na google'ach, ale i tam nie znalazłem ani zdjęć ani opisu. Boję się, że może to być świerzb choć nie ma charakterystycznego swędzenia w nocy. Krostki mnie swędzą tylko od czasu do czasu i nie jest to mocne swędzenie... są one twarde i mają jakby czarną kropeczkę w środku lecz pod słońcem jej nie widać. Dodam może jeszcze to, że ich większość znajduję się w górnych częściach palców w okolicach paznokci (na pewno nie jest to grzybica). Jeśli chodzi o nadgarstki to mam tylko jedną małą na prawym ręku.... są też na wewnętrznej części dłoni... CO TO MOŻE BYĆ POMÓŻCIE PROSZĘ!
Tu są linki do zdjęć:
1. http://i42.tinypic.com/riww2u.jpg
2. http://i44.tinypic.com/25s7n2x.jpg
3. http://i40.tinypic.com/142fzhg.jpg - to zdjęcie najbardziej ukazuje objawy
4. http://i42.tinypic.com/104nc68.jpg
gość
26-06-2013, 22:24:54

Też mi wylazło coś takiego . Poszedłem do dermatolog Pani doktor nauk medycznych więc nie pierwszy lepszy leszcz. No i stwierdziła, że to alergia kontaktowa - zapisała Bedicort G, którego jednak nie użyłem po przeczytaniu możliwych skutków ubocznych - szok po przeczytaniu ulotki. Objawów się pozbywam stosując: Witamie A w kroplach - 3 krople wieczorem, Satural - 1 saszetka na wieczór - bo a nóż to alergia, Biotyna H - 2 pastylki do ssana na dzień i emolium krem trójaktywny. Plusssz Active też polecam w celu uzupełnienia witamin. Generalnie uważam, że te objawy są od wyjałowionego organizmu. Brak odpoczynku , witamin i zróżnicowanej diety ! Za dużo pracuję i generalnie ostatnio nie miałem czasu o siebie zadbać no i wylazło dziadostwo jak człowiek jest osłabiony. Wcześniej traktowałem to wodą utlenioną - zasuszało się ale efektów nie było. Teraz znika to zdecydowanie . Jak zniknie całkowicie potwierdzę Wam sposób.
gość
21-07-2013, 09:15:48

Witam. Od pół roku wyskakują mi na dłoniach czerwone kropki potem pękają mi i schodzi skóra byłam już u dwóch specjalistów i mówią to samo " to uczulenie na monety" ponieważ pracuje na kasie to od razu ,że to od tego. Ale teraz byłam na urlopie i nie miałam kontaktu z pieniędzmi i uczulenie wciąż jest. Używałam wielu maści w tym robionych na zamówienie . Proszę o odpowiedź co to mogłoby być . Pozdrawiam
gość
28-07-2013, 20:33:28

Witam wszystkich,
Ja też mam ten problem z krostkami na dłoniach. Od wielu lat pojawiają mi się zwłaszcza w okresie letnim.
Ostatnio poszłam do dermatologa i Pani doktor trafiła w dziesiątkę. W sumie nie zdiagnozowała co mi jest (podobno wrażliwość na detergenty) ale przepisała mi krem do rąk, który uwolnił mnie od problemu.
Krem barierowy firmy emollium - dostępny bez recepty. Stosuję od 2 miesięcy i nic mi nie wyskakuje. A dłonie są w super stanie.
Mam nadzieje, że Wam też pomoże.
Pozdrawiam
gość
29-07-2013, 06:14:46

Witam.
Mam 23 lata i od 12 lat zawsze w okresie letnim wyskakuje mi to na dłoniach czasem przybiera łagodniejsza postać a czasem bardziej zaostrzoną, czasem swędzi a czasem mniej nie ma na to reguły. Nigdy nie stwierdzono u mnie grzybicy ani świerzbu. Byłam u 10 - tek lekarzy dermatologów, internistów, alergologów a nawet u zielarzy i z przykrością stwierdzam że np lekarz dermatolog potrafi zdiagnozować tylko 3 podstawowe choroby skóry nic po za tym a ta przepisuje zawsze leki '' a nóż - może pomoże '' Ok fajnie czasem taka przepisana maść pomoże ale po roku jak na nowo to wychodzi nawet zaostrza przebieg więc ''cieszyć się tylko chwilą'' jeśli akurat zadziała. Jest po prostu potrzebna diagnoza.. Każdy który wypowiada się tu o problemie tym pewnie ma z różnych przyczyn wywołane te zmiany, ponieważ różne czynniki mogą wywołać właśnie te objawy które opisujecie - tyle przez tyle lat to już sama wiem a lekarze wymyślali mi już - sezonowe uczulenie na JOD ( ponieważ mieszkam nad morzem ) , na truskawki ( więc następnego lata nie zjadłam nic co zawierało truskawki i ? wysypka wyszła jak zawsze ) Uczulenie na glebę, na płyn do naczyń, szampon do włosów, na kosmetyki nawet powiedziano mi że mam chorą wątrobę dlatego to mam co rok na wakacje - haha .. i wiele różności. Jeden lekarz dermatolog powiedział że są miliony powodów i jak będę szukała przyczyny to zbankrutuje. W tym roku zamierzam iść PRYWATNIE pobrać wycinek z tych zmian i zobaczyć czy na kilku różnych krostkach siedzi to samo i co to może być.. Prywatnie ponieważ każdy lekarz nie da skierowania na to badanie ponieważ trzeba oszczędzać NFZ .
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do ''normalności''
Dodam że moje uczulenie utrzymuje się czasem całe wakacje , czasem kilka dni a raz mi się nie pojawiło więc wiecznie mam nadzieję .
gość
29-07-2013, 15:16:38

Świeże bąble dobrze likwiduje przemywanie wodą utlenioną
i porządne natłuszczanie dłoni

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: