Hej, jako nieliczna tutaj jestem już po kuracji :) Brałam lek od grudnia do września, codziennie 40mg. Efekty były już 1-2 miesiącach, potem tylko rozjaśniały mi się blizny i zniknęły wągry.
Mam kilka porad:
1. na pękające usta spróbujcie Blistex Intensive Relief (jest wiele rodzai, chodzi mi o ten konkretnie). Szkoda, ze odkryłam go pod koniec kuracji. Próbowałam mnóstwo pomadek, tylko to przyniosło ulgę i zagoiło pęknięte w kąciku usta w 48 h.
2. Nawilżajcie twarz rano i wieczorem oraz stosujcie wysoki filtr, nawet teraz! Z kremów polecam Iwostin Purritin rehydrin (często na promocji w superpharm za 25zł), bardzo dobry pod makijaż. Na noc używałam maści CloBaza - cudo! tani, mocno nawilżający, idealny do cery wysuszonej kuracją. Z filtrów najlepiej sprawdza się Vichy Capital Soleil wersja matująca (ważne, bo ta druga jest do niczego,a mają takie same opakowania) spf 50 latem lub spf30 na zimę. Buzia nie świeci się po nim, idealny pod makijaż.
Nie kupujcie dodatkowych kosmetyków bez konsultacji z dermatologiem. Niektóre filtry czy kremy nie są odpowiednie dla cery wysuszonej, trądzikowej. Jak macie coś na oku, zapytajcie lekarza, jak się nie znacie poproście o polecenie - dotyczy wszystkiego! Żelu do mycia, toniku, kremu, serum, filtra.
U mnie nic nie wyskakuje od miesięcy (nawet przed okresem), także pełen sukces :) Włosy mogę myć co 4-5 dni i to tylko dlatego, że są suche na końcach i potrzebują maski/odżywki. Ja trafiłam też na dobrego lekarza - szczegółowy wywiad o
dietę, ruch, warunki, stres. Potem lżejsze próby antybiotykiem, a potem Axotret. Co miesiąc kontrola, co dwa miesiące badanie krwi. Pozdrawiam i zyczę powodzenia :)