Reklama:

axotret (149)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
04-09-2014, 14:07:46

syla86 2011-03-04 17:56:24
Witam. Mam pytanie co do tego leku axotret. stosuje go od 11 dni i mam pogarszajacy sie stan twarzy, mam ogromny problem z tradzikiem jak bralam tetralizal to jakos to wygladało teraz przeszlam na ten lek i po 10 dniach wygladam tak ze płacze patrzac w lustro, w poniedziałek zadzwonie do dermatologa swego ale moze cos mi ktos powie co mam o tym myslec. Prosze o pomoc
Przeczytaj ulotkę dokładnie tam piszę że trądzik będzie się nasilał ;)
gość
01-10-2014, 09:34:46

HEJ.Biore axotret od 6dni i jak na razie zaczęła mi się strasznie przetłuszczać twarz( nie wiem czy to jest jakaś obrona skóry przed wysuszeniem?) i wszytsko wychodzić... czy też macie takie objawy?
Pozdrawiam
gość
07-10-2014, 09:08:25

Axotret jest tańszy, skuteczniejszy i ma mniej skutków ubocznych. Radzę zmienić z *** na Axotret. Mój dermatolog odradzał branie ***, ponadto kategorycznie zabronił spożywać alkohol. W drugim miesiącu brania leku wypiłem Desperadosa i 2 dni potem miałem krwotok z nosa, bardzo obfity, wypłynęło ze mnie 1,5 albo nawet 2l krwi. Drugi raz to samo piwo, tylko tego samego dnia troszeczkę poleciało. Następne piwo już nie powodowało takiej reakcji. Dawkę dermatolog ustawiła na 7000 ale jak schudłem to ustawiła mi od nowa inną. Teraz stosuje Axotret już pół roku, jestem zadowolony, chociaż skóra wysycha i usta pękają. Czekam na koniec kuracji, wtedy mogę opisać dokładniej.
gość
08-10-2014, 23:50:16

Jestem dokładnie na 47 dniu kuracji. Od jakiś 4 tygodni nie miałam alkoholu w ustach ale wcześniej popijałam i nigdy nic mi nie dolegało, jestem w szoku, że doszło u Ciebie do takiej reakcji. Oprócz tego nie mogę na siebie patrzeć w lustrze, pysk mam nieziemsko obsypany - nigdy wcześniej nie miałam takiego trądziku.. Wszyscy mi powtarzają < dermatolog, znajomi którzy przez to przechodzili> że po 3cim miesiącu będzie lepiej i warto wytrwać ale do jasnej cholery, nie wiem, czy psychicznie wytrzymam do tego momentu.
gość
10-10-2014, 23:25:51

czesc wszystkim.! :)
U mnie kuracja zaczeła się dość skomplikowanie. Jedno opakowanie brałam przez jeden miesiąc. Rezultat widziałam już po pierwszym tygodniu. Niestety ale kuracje przerwałam, ze względu na aptekarza któy zgubił receptę a potem kombinacja trochę trwała aby zdobyc nastepną receptę. ale mnniejsza o to. :P
Wróciłam do kuracji po miesiącu - mam nadzieje że to nie obciążyło jakoś mojego organizmu w wewnątrz. Teraz trwa drugi miesiąc (nie licząc tego wcześniejszego). Poprawa jest rewelacyjna. Skutki uboczne to wysuszone usta, od paru dni swędzi mnie brzuch. :o .... skóra na ciele tez jest sucha ale balsam mój daje radę... wypadają mi częściej włosy niż przed kuracją, wizyty u fryzjera pomagaja utrzymac gestosc wlosów, wystarczy podciąć końcówki, włosy się regenerują. Miewam co jakiś czas gwałtowny ból brzucha po lewej stronie. Już drugi miesiąc trwa i od dwóch tygodni nie widze aby cokolwiek wyskakiwalo nowego, skóra już jest mniej zaczerwieniona niż wcześniej. Jejuuu jak twarzyczka ma już się jakby zregenerowala to widać już jakie mam blizny po trądziku. :/ Moja kuracja trwa do marca, pół roku. ale nie wiem czy nie przedłuże jeszcze o dwa miesiące, bo piszecie że 8 miesiecy lepiej ciągnąć kurację.
Mam do Was ważne pytanie. Czy można łączyć ten lek z alkoholem.? moja kumpela także odbyla ta kurację, dzięki niej wiem o istnieniu tego leku. Na jej przykłądzie, wypiła trzy piwa i na drugi dzień miala wysypkę na twarzy. :/
Można wiazać ten lek z alkoholem.? W sumie to nic nei pisze o niespożywaniu alkoholu na recepcie. Jak jeszcze nie odbywalam kuracji, to po alkoholu na drugi dzień miałam super twarzyczkę (w sensie nic nowego mi nie wyskakiwalo i twarz stawala się gładsza i zaczerwienienia łagodniejsze a i nawet zauważyłam że w dzień spożycia alkoholu jak krostka mi swieża wyskoczyła to na drugi dzień skubana znikła. :p no ale przeciez nie bede pic non stop dzien w dzien aby wyleczyc twarz taka metoda i wpasc w alkoholizm. :D
Wiem że nei wolno łączyć tego leku z innymi lekami. Na moim przykładzie, przez tydzień łykałam tabletki na koncentrację i wspomagające pamięc (egzaminy), i już w trzecim dniu zauwazyłam że coś jest nie halo, pogorszył się stan skóry zaczeły wyskakiwac bolące duże, małe krostki czasem z białym czasem tylko takie bolące bez białego ale wystawały. Także nie radzę brać żadnych leków, jeśli stosujesz Axotret, nawet na przeziębienie bądź jakieś witaminy.!
gość
13-10-2014, 23:12:37

Każdy organizm jest inny, nie spróbujesz to się nie dowiesz. W moim przypadku po alkoholu nic się nie działo.
gość
21-10-2014, 17:20:31

Czesc.
Od dzisiaj mam w planach branie tych tabletek i stąd moje pytanie. Nie wie nikt nic na temat łączenia axotretu z marihuana? Zdarza mi sie palić dość często, ale nikt nie uwzględnia tego w ulotce. A uprawiać sport chyba bez problemu można co ?
gość
25-10-2014, 17:55:34

Hej, jako nieliczna tutaj jestem już po kuracji :) Brałam lek od grudnia do września, codziennie 40mg. Efekty były już 1-2 miesiącach, potem tylko rozjaśniały mi się blizny i zniknęły wągry.
Mam kilka porad:
1. na pękające usta spróbujcie Blistex Intensive Relief (jest wiele rodzai, chodzi mi o ten konkretnie). Szkoda, ze odkryłam go pod koniec kuracji. Próbowałam mnóstwo pomadek, tylko to przyniosło ulgę i zagoiło pęknięte w kąciku usta w 48 h.
2. Nawilżajcie twarz rano i wieczorem oraz stosujcie wysoki filtr, nawet teraz! Z kremów polecam Iwostin Purritin rehydrin (często na promocji w superpharm za 25zł), bardzo dobry pod makijaż. Na noc używałam maści CloBaza - cudo! tani, mocno nawilżający, idealny do cery wysuszonej kuracją. Z filtrów najlepiej sprawdza się Vichy Capital Soleil wersja matująca (ważne, bo ta druga jest do niczego,a mają takie same opakowania) spf 50 latem lub spf30 na zimę. Buzia nie świeci się po nim, idealny pod makijaż.
Nie kupujcie dodatkowych kosmetyków bez konsultacji z dermatologiem. Niektóre filtry czy kremy nie są odpowiednie dla cery wysuszonej, trądzikowej. Jak macie coś na oku, zapytajcie lekarza, jak się nie znacie poproście o polecenie - dotyczy wszystkiego! Żelu do mycia, toniku, kremu, serum, filtra.
U mnie nic nie wyskakuje od miesięcy (nawet przed okresem), także pełen sukces :) Włosy mogę myć co 4-5 dni i to tylko dlatego, że są suche na końcach i potrzebują maski/odżywki. Ja trafiłam też na dobrego lekarza - szczegółowy wywiad o dietę, ruch, warunki, stres. Potem lżejsze próby antybiotykiem, a potem Axotret. Co miesiąc kontrola, co dwa miesiące badanie krwi. Pozdrawiam i zyczę powodzenia :)
gość
25-10-2014, 20:44:37

Witajcie chciałem zapytać was czy moze wiecie czy mogę wyrwać zęba pod znieczuleniem biorąc axotret?
gość
02-11-2014, 17:00:07

Hej, czytając powyższe wpisy jestem delikatnie przestraszona... Lecze swoj trądzik juz ponad 7 lat, pojawił sie u mnie stosunkowo szybko, bo jeszcze w podstawowce, obecnie chodzę do liceum i dopiero w tym roku strasznie pogorszyl sie moj stan skóry na twarzy. Nigdy nie mialam idealnej cery, ale nie byla ona tez najgorsza... Rok temu lekarz zaproponował mi kurację axotretem ale czytając rozne opinie nie zdecydowałam sie, jednak jak juz pisalam po tegorocznym lecie moja twarz wygląda tragicznie, od 5 dni przyjmuje lek (jedna tabletka dziennie), moge powiedzieć, że widze iż moja skóra nawet po calym dniu nie jest błyszcząca, na włosach tez delikatnie widac juz różnice, jedynym efektem ubocznym jaki odczuwam jest senność kilka minut po zażyciu, mam nadzieję że raz na dobre rozprawie sie z trądzikiem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: