Reklama:

axotret (149)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
23-12-2010, 19:41:07

Witam, mam pytanko: czy można rozgryzac kapsułki tego leku??? (nie ssać ani żuć tylko szybko rozgryzć i połknąć), bo mam jakiś hamulec do połykanie większych tabletek
gość
03-01-2011, 10:48:34

Nie wolno rozgryzać tych tabletek. Moze spróbuj je z czymś połykać, ale na pewno nie rozgryzać ponieważ w nich jest płyn który powinien po rozpuszczeniu znajdować sie w żołądku by mógł działać. Przecież te tabletki są małe, to nie widzę problemu z ich połykaniem.
gość
11-01-2011, 13:24:17

Gość 2010-12-23 20:41:07 Witam, mam pytanko: czy można rozgryzac kapsułki tego leku??? (nie ssać ani żuć tylko szybko rozgryzć i połknąć), bo mam jakiś hamulec do połykanie większych tabletek
Początkująca
04-03-2011, 16:56:24

Witam. Mam pytanie co do tego leku axotret. stosuje go od 11 dni i mam pogarszajacy sie stan twarzy, mam ogromny problem z tradzikiem jak bralam tetralizal to jakos to wygladało teraz przeszlam na ten lek i po 10 dniach wygladam tak ze płacze patrzac w lustro, w poniedziałek zadzwonie do dermatologa swego ale moze cos mi ktos powie co mam o tym myslec. Prosze o pomoc
gość
06-03-2011, 11:42:56

tak to jest ze w kuracji tym lekiem nastepuje pogorszenie stanu skóry własnie w okolicach 7-20 dnia stosowania. To znaczy ze lek dziala. Nie zalamuj sie tylko konsekwentnie przestrzegaj zalecen dermatologa =]
Początkująca
06-03-2011, 17:20:56

a mam jeszcze pytanie. Jak to jest z alkoholem i tym lekiem, czy alko jest zupełnie zabronione czy lampka wina albo drink nie zrobi nic wielkiego...?
gość
14-03-2011, 14:32:19

czytałem na innych forach że alkohol nie ma wpływu na działanie leku - ale jak wiadomo alkohol obciąża wątrobę tak samo jak axotret więc wszystko z umiarem.
Ja osobiście podczas stosowania leku spożywałem alkohol dość często (mój rocznik ma osiemnastki w tym roku więc sami wiecie jak to jest ;]) z czego dumny nie jestem no ale nie zauważyłem żeby coś było nie tak i wyniki z badania krwi też miałem bardzo dobre.

I tak na marginesie ... jak wiecie alkohol odwadnia organizm(czego efektem jest tzw kac) dlatego na drugi dzień po spożyciu alkoholu skóra na twarzy oprócz tego że będzie wysuszona od leku to jeszcze dodatkowo odwodni ją alkohol. Gdy chciałem ugryźć kanapkę usta popękały mi w kilku miejscach :)
gość
06-10-2011, 05:01:38

Ja sam biore ten lek , też mam taki troche hamulec napołykanie większych tabletek ale te jakoś połkne . Radze ci wziąść tabletke i popić dużą ilośćia wody i przełknąc nie poczujesz tabletki kiedy masz duzo wody w ustach.
gość
15-10-2011, 09:18:08

Cześć Wam wszytskim:) również jestem w trakcie kuracji izotretynoiną w postaci axotretu. Biorę go od miesiąca i chcialam się dowiedzieć, co, jeśli się schudnie w trakcie przyjmowania leku? no bo przeciez dawka wyznaczana jest na kilogram masy ciała. Wizytę u lekarza mam dopiero za miesiąc, więc jeśli ktos miał podobna sytuację albo wie co się dzieje w takiej sytuacji , to proszę o odpowiedz ;) pozdrawiam!
gość
20-10-2011, 17:29:28

witam wszystkich ktorzy nie radzą sobie z polykaniem tabletki tej lub innych ;) . Ja obecnie biore ***, bede zaczynal drugi miesiac i widze mała paprawe juz ;), mam ten sam problem z polykaniem ale sie zmusilem wkoncu, biore kawalek chleba gryzę i wkladam w to tabletke i jakos polykam ;) , z tym ze chcialbym sie dowiedziec jakiej wielkosci jest tabletka którą łykacie ''axotrer'' poniewaz lek jaki ja biore ''***'' jest bardzo drogi a ten axotret jest tani w porownaniu do *** a ma to samo bardzo dobre dzialanie. ;) . Jeśli mozesz wyslij mi zdjecie tabletki ''axotret'' na gg : 1486233 , z Góóóry Dzięęękuję :))

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: