hej,monika

ja naprawde nie mam pojecia, czy moj tradzik byl spowodowany hormonami.wiesz, bylam juz u 3 ginekologow i kazdy twierdzi, ze jest ok, niestety, nikt nie dal mi skierowania na badania hormonalne i zaplacilam za wszystko sama :/ czyli z jakies 200zl za wszystko..jeden gin laskawie zrobil mi usg przezpochwowe i wyszlo, ze na jednym jajniku mam 4 pecherzyki, drugi czysty, oslonki niepogrubione, co wg niego wyklucza pcos ( zespol policystycznych jajnikow, w ktorym wystepuje nadmiar androgenow, nadmierne owlosienie, nieregularne cykle i oczywiscie tradzik w wieku po dojrzewaniu). pcos sygnalizuje wiele pecherzykow na jajnikach, powyzej 8 , te moje 4 to niby jest ok. Ale wtedy bralam diane, wiec wynik mogl byc zafalszowany. Zreszta i tak najwazniejsze sa wyniki hormonow, bo same pecherzyki na jajnikach o niczym nie swiadcza. No i trzeba zrobic badania w 3 dniu cyklu.I minimum 3 miesiace po odstawieniu anty, bo one kraza w organizmie jakies 3 miesiace nawet po odstawieniu. I takie zrobilam, mam juz czesc wynikow :
LH 1,9 mUl/ml ( norma faza folikularna 1,5- 8 )
FSH 5,31 mUl/m; ( norma faza folikularna 3,9 - 12 )
Estriadol 29,56 pg/ ml ( norma fazafolikularna 18 - 157 )
TSH 3,4 ulU/ml ( norma 0, 25 - 5 )
stosunek LH do FSH powinien wynosic 1. Jesli jest wyzej niz 1,5 to wskazuje na pcos , jesli ponizej 1, to niewydolność drugiej fazy ( lutealnej ) czyli za malo progesteronu w drugiej fazie cyklu albo niewydolność przysadki . U mnie LH jest troche za niskie w porownaniu do FSH..czyli cos jest nie tak..dobrze, ze FSH mam dobre...jesli jest wysokie,juz powyzej 9 , to swiadczy o obnizonej rezerwie jajnikowej i problemach z zajsciem w ciaze, za niskie- niewydolnosc przysadki.
Estriadol mam w normie ( na poczatku cyklu powinien byc niski, a potem w czasie owulacji musi sporo wzrosnac. Jak jest ponizej normy, to siwadczy o problemach z owulacja, jak powyzej normy - obnizona rezerwa jajnikowa lub obecnosc torbieli
czekam jescze na wyniki testosteronu, androstendionu , prolaktyny i 17- OH - progesteronu. Czesto tradzik powoduje nadmiar prolaktyny, ktora przyczynia sie do łojotoku i przez to do pryszczy. Przy podwyzszonej prolaktynie czesto wystepuje mlekotok i obrzmienie piersi. Tradzik powoduje tez za wysokie progesteron.
Hmm..narazie wiem, ze nic nie wiem.Tzn znam normy, niby sie w nich mieszcze, znam fachowa interpretacje, ale jak to sie ma do tradziku - okaze sie wkrotce..ide 7.1 do ginekologa, ciekawie, co powie...
Uwazam, ze kazdy, kto cierpi na tradzik a ma wiecej niz 22 lata, powinien zbadac hormony.
*** nie leczy tradziku hormonalnego - bo przy szalejacych hormonach swiecenie twarzy wczesniej czy pozniej wraca.
Pozdrawiam! LEELOO