Reklama:

pokrzywka cholinergiczna, alternatywne leczenie, czas trwania (1757)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
24-11-2013, 11:54:14

wydaje się logiczne to co mówisz, jednak, nie rozumiem dlaczego w lecie prawie wcale nie czuje pokrzywki a w zimie to cały czas jest ze mną...
gość
24-11-2013, 16:22:16

Ja również latem nic nie czuje. Zimną mamy większe amplitudy temperatury biorąc pod uwagę dom i dwór. Latem ta amplituda jest niższa, wychodzisz z domu w którym jest 20 stopni na dwór, gdzie jest np. 25 stopni. Organizm nie reaguje tak samo na zmianę temperatury jak zimą. Poza tym latem jest o wiele więcej słońca niż zimą, produkujemy więcej witaminy D3. Ma ona wpływ na dobrą kondycję psychiczną. Bardzo wiele osób równolegle z depresją ma niedobór witaminy D3 - ja jestem najlepszym przykładem. Zakres referencyjny to 30 jakichś tam jednostek i dużo wzwyż. Ja miałem ponad połowę mniej, bo 14.
marcinkrys8@gmail.com
Początkujący
02-12-2013, 13:20:44

Panie Andrzeju, proszę wybaczyć moją dociekliwość, ale jestem ciekawy dlaczego akurat zainteresował się Pan osobami chorującymi na pokrzywke? nie jest to jakaś bardzo popularna choroba.
Jest jakiś sens brania leków przeciwhistaminowych jeżeli nie pomagają ?
Pamiętam jak raz dermatolog przepisał mi ketotifen. Po tym leku nie dość że pokrzywka wcale się nie zmniejszyła to tylko byłem otępiony, śpiący itp.
Jeszcze mam takie pytanie, Pan nie przepisuje leków antyhistaminowych, tylko takie, które wpływają na układ nerwowy. Czy na przykład po miesiącu leczeniu Pana metodami, pokrzywka mi zniknie, to jest szansa, że mogło dojść tylko do jej wyciszenia się i może za jakiś czas powrócić ?
gość
04-12-2013, 13:47:56

Muszę jeszcze dodać, że mam przewlekły katar. Od kilku lat już go mam. Nawet jak się wysmarkam to za sekundę już nie moge oddychać.
Ale w tym roku jakoś wyjątkowo, bo cały czas coś mi nos podrażnia i chce mi się kichać.
Nie wiem czy to moze być jakoś związane z pokrzywką, ale katar mam tylko w zimie, ale też i przez całą zime.
gość
04-12-2013, 17:50:14

witam mam 17 lat , choruje na porkzywke okolo 1.5 roku. moja pokrzywka mnie tak za pzreprozseniem *** ze nie moge uprawiac zadnego wysilku fizyczengo , wchodzic z zimnego miejsca do cielpego. mam klopoty z chodzeniem do szkoly , akutanie jest zimno i jak wchodze do szkoly to dostaje ataku .. nie da sie z tym zyc..
bylem juz u wielu lekarzy przepsiywali rozne tabletki antyhistaminowe lecz bezskutecznie , jadlem wszystkie mozliwe witaminy , lecz bezskutecznie. Jak znieczulic pokrzywke zeby miec spokoj z nia na kilka godzin? wiem ze wypicie 4 piw pomaga , czekam na inne propozycje.!
nie da sie z tym zyc. pozdrawiam chorych!
gość
07-12-2013, 11:02:14

Witam ! Na wstępie napiszę, że bardzo żałuję, że nie pisałem mojego nicku, bo byłem z tych niedowiarków, co myślał, że to problem tylko i wyłącznie z psychiką. Bo niby co ma do tego jedzenie ostrych przypraw.. a no ma. Teraz mam dużoo wiekszą wiedzę na ten temat. Pokrzywka prawie w ogóle nie dokucza, a wszystko przez to, że zacząłem brać leki przepisane od psychiatry. I w sumie przypadkowo bo leczę się na depresję, ale nie o to tu chodzi.
Wszystko przez histaminę, należy ją blokować. Przeczytajcie sobie o Cetyryzynie ( na wiki proponuję ), receptorach histaminy itd. i zasugerujcie swojemu alergologowi to. W tym jest klucz. Nawet nie musicie od razu udawać się do psychiatry, jeżeli to jest problem, bo wiem, że u mnie był (niepotrzebnie, bo przez to cierpiałem prawie 5 lat). Jeżeli do tego jesteście podatni na stres, depresję to idźcie w stronę leków blokujących histaminę, ale i tez uspokajających (np. hydroksyzyna).
Ja od dawna czekałem na taki wpis kogoś, na ten złoty środek, aż w końcu sam o tym piszę. Nie mam jakiejś niesamowitej ulgi (może z powodu depresji), ale to na pewno duży komfort teraz.
Powodzenia,
uczulony.
gość
08-12-2013, 18:17:21

Czy oprócz pokrzywki macie problem z ciągłym katarem lub zatokami?
Wczoraj po wejściu do budynku z zimnego do ciepłego od razu zaczęła swędzieć mnie skóra, natomiast dzisiaj tego uczucia nie miałem w ogóle.
Wieczorem wykąpałem się w wodzie z nadmanganianem potasu, a dziś przyjąłem dawkę witainy C i potasu. Może tędy droga?
Początkujący
09-12-2013, 22:44:32

Panie Andrzeju, proszę wybaczyć moją dociekliwość, ale jestem ciekawy dlaczego akurat zainteresował się Pan osobami chorującymi na pokrzywke? nie jest to jakaś bardzo popularna choroba.
Jest jakiś sens brania leków przeciwhistaminowych jeżeli nie pomagają ?
Pamiętam jak raz dermatolog przepisał mi ketotifen. Po tym leku nie dość że pokrzywka wcale się nie zmniejszyła to tylko byłem otępiony, śpiący itp.
Jeszcze mam takie pytanie, Pan nie przepisuje leków antyhistaminowych, tylko takie, które wpływają na układ nerwowy. Czy na przykład po miesiącu leczeniu Pana metodami, pokrzywka mi zniknie, to jest szansa, że mogło dojść tylko do jej wyciszenia się i może za jakiś czas powrócić ?

Pokrzywka to wg mojej oceny tylko jedna z wielu chorób psychosomatycznych, którymi interesuję sie od ponad 20 lat. Drugie pytanie jest nie do mnie, lecz do alergologów i dermatologów. Wspomnę tylko, że takie są wytyczne towarzystw lekarskich co do leczenia pokrzywki.
To czy pokrzywka zniknie po 1 dniu, 1 tyg., czy 1 mies. a czasem 2-3 mies. zależy od czasu trwania choroby i jej nasilenia. Ponieważ jest to choroba czynnościowa a nie organiczna więc podlega wahaniom tak, jak nasz układ nerwowy. Jeśli zaprzestaniemy leczenia zbyt wcześnie, choroba może wcześniej wrócić. Czy w ogóle wróci, to będzie zależało od naszego trybu życia. Przy umiejętnie stosowanej profilaktyce może w ogóle nie wrócić.
Początkujący
09-12-2013, 23:00:33

Do "uczulonego":
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi, z jednej strony twierdzisz, że leczenie depresji Ci pomogło, z drugiej dowodzisz skuteczności w pokrzywce blokowania histaminy przez cetyryzynę, czyli np. lekami Zyrtec, Allertec, Alleric , itp., co czynią wszyscy alergolodzy i dermatolodzy. Jak widać z tego forum - nieskutecznie.
Jaki jest więc sens tej wypowiedzi?
Początkujący
09-12-2013, 23:06:57

Wczoraj po wejściu do budynku z zimnego do ciepłego od razu zaczęła swędzieć mnie skóra, natomiast dzisiaj tego uczucia nie miałem w ogóle.

Wejście do ciepłego pomieszczenia powoduje rozszerzenie naczyń, żeby uwolnić nadmiar ciepła z organizmu. U osoby podatnej dochodzi do nadmiernego rozszerzenia naczyń i rumienia lub pokrzywki. Świąd jest konsekwencją podrażnienia zakończeń nerwowych w skórze, podrażnionych nadmiernym rozgrzaniem skóry.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: