Reklama:

pokrzywka cholinergiczna, alternatywne leczenie, czas trwania (1757)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
22-04-2007, 20:14:00

Jestem chory na pokrzywke cholinergiczna o 3 lat. wykwity powoduja u mnie takie czynniki jak wysilek fizyczny, stres, przegrzanie i oziebienie ciala. pierwsze objawy pokrzywki mialem w wieku 1 roku gdy po zjedzeniu 1 jaja kurzego trafilem do szpitala z wysypka. w wieku 10 do 12 roku zmora zimowych spacerow byla pokrzywka po oziebieniu ciala, nie byla uciażliwa. skonczyla sie 2 ziamch by powrócic ponownie. pokrzywka cholinergiczna zaczela sie gdy bylem na obozie 3 lata temu. 26.06.04 pamietam ta date doskonale. poniewaz zmienilo sie moje cale zycie. musialem zrezygnowac z spotu. leczenie nie przynosilo prawie zadnych efektow. z obiecywanego ograniczenia wysiewów, do minimum czyli do 1-2 w tygodniu ja mam ok 20 w tygodniu .czasem nawet 5 dziennie leki chmuja swiad i wielkość babli ale nie ich ilość, probowalem wielu lekow.a przez dlugi czas claritine,zyrtec, obecnie telfast oraz wiele innych ktorych juz nazwy nie pamietam lekarz u ktorego sie lecze(najlepszy alergolog w lublinie) nie potrafi mi pomodz. jedynym lekiem ktore mi prawdopodobnie pomoga sa steroidy lecz ze wzgledu mlodego wieku nie przepisala mi ich. pobyt w szpitalu nic nie wykazal. mam wzorowe wyniki. wszystkow normie. jestem uczulony na wiele metali cieżkich i niektore pokarmy. lecznigdy nie mialem problemow po zjedzeniu sporej ilości czekolady na ktora jestem uczulony. wyelminowanie tych wszystkich pokarmow za pomoca diety ktora stosowalem 2 tygodnie i skalajacej sie z ryzu i wody nie przynioslo mi ulgi. 1. mam pytanie czym a w zasadzie jak mozna leczyc pokrzywke, interesuja mnie naprawde wszystkie sposoby, nawet te nie sprawdzone i dziwne. absolutnie wszystkie!!! ?sam caly czas stosuje rozne kombinacje lekow, dawki lecz to nie dziala. 2.jaki jest czas trwania pokrzywki przewleklej,na zagranicznych stronach wyczytalem ze pokrzywka trwa średnio od 3-16 lat choc u poczczegolnych pacjetow trwala nawet 31 lat ta wiadomość zlalmala mnie poniewaz po ustapieniu objawow mialbym 49 lat. obecnie mam 18.
gość
26-04-2007, 12:58:00

czy ktos potrafi odpowiedziec na to pytanie?
gość
30-04-2007, 21:14:00

Mogę doradzić na pokrzywkę - sama wyleczyłam!
gość
30-04-2007, 21:32:00

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
01-05-2007, 20:38:00

Dzieki.naprawde. Zaraz bede ukladał sobie diete zgodnie z Twoja zasada. Dzięki naprawdę za zainteresowanie tematem. a powiedz nie masz zupelnie pokrzywki nawet po b intensywnym wysilku?? ile trwala twoja pokrzywka?? apropo stresu to nie sadze zeby udalo sie mi to zlikwidowac. chodze do szkoly, stres przez polowe dnia. potem szarpanie sie z kontrahentani, potem z rodzenstwem, watpie,2 lata temu cale lato sypalo a w tamtym roku okolo czerwca do sierpnia nie mialem pokrzywki. nawet po zrobieniu na rowerzę 120 km. bylem wyczerpany ale zadnej czerwonej kropki na ciele.nowiutki rower wyladowal w garazu i od tamtej pory lezy nietkniety w wskazaniem licznika prawie 3000 km.(uwielbiam sport) leki biore w dosć duzych ilościach rano clemasinium?? + telfast a na wieczór zyrtec bo po nim śpię lekarka powiedziala mi ze lepiej jest brac wiecej tych lekow niz sterydy.(po za tym powiedziala ze i tak sterydow mi nie przepisze, nie wprost ale dala mi to do zrozumienia) widze ich dzialanie, nie oraniczaja czestotliwości wysiewów, ale nic nie swedzi, i sa mniejsze bable, jak nie bralem lekow budzilem sie w nocy z ogromna pokrzywka, potem rano sie budziłem niczego nie pamietajac. tylko zastanawialem sie skad mam te strupy i zadrapania.. wiesz jak to moze swedzieć, wiec drapalem sie ile wlezie. po 20 m,minutach zwykle przechodzi ale czasem nawet po 40. ....... najgorsze mam wysypki kiedy zsumuja sie 2 albo czasem i3 czynniki wywolujace pokrzywke. kiedyś wybuchł pożar u sąsiada.pomagalem gasic, cieplo + wysilek + stres(emocje). po powrocie do domu milem bąble wielkości nawet monet 1 groszowych na szyi również. (oczywiśćie mialem duszności) reasumujac dzieki wielkie za nadzieje jeśli choć troche sie mi poprawi to bede Ci wdzieczny do konca swoich dni bo jak narazie to tylko rzucić sie z mostu sa dni ze sypie mnie nawet 8 razy i wcale nie sa rzadkie nawet 20 tabletek na raz nic nie zmienia
gość
07-05-2007, 00:44:00

prosze o pomoc. juz nie wiem co mam robic z moja choroba,
gość
09-05-2007, 20:30:00

prosze o pomoc. ja juz nie moge normalnie funkcjonowac. do szkoly mam 500m musze jechac autobusem zeby nie byc calym zsypanym. ,wczoraj kupilem miesieczny(oczywiscie wzbudzilo to wielkie zdziwienie, bo przeciez mam 10 minut drogi do szkoly, len patentowany bankowo ) stosuje diete ale mi niewiele to pomaga. nie. stresu nie unikne. przez pokrzywke nakrecam sie jeszcze bardziej nerwami. Nie umiem sobie z tym poradzic. leki uspokajajace sa dobre ale po tym sie spi i jest sie zyt uspokojonym. nie mozliwe bylo sie skupic na jakims zadaniu. Prawda jest taka ze spoleczenstwo polskie jest niedouczone, nie wie o wielu chrobach, nie akceptuje ludzi chorych.
Wiem ze jak ludzie widza czlowieka z wysypka to mysla ze na bank ma ebola albo sepse czy coś zakaznego,lepiej mu nie podawac reki bo mozna sie zarazic, i trzymac sie 100 m od niego tez nie zaszkodzi., albo te krostki robia sie mu z brudu, pewnie od roku nie widzial wody. niestety tak sie czuje jak bym byl trendowaty. prosze o pomoc bo juz czuje sie beznadziejnie, nie widze zadnej przyszlosci dla siebie. kto przyjnie takiego pracownika ktory 8 razy dziennie wyglada jak muchomor?przy dzisiejszej konkurencji nikt o zdrowy na umysle. skoro na miejsce jest 10 innych. NIE PROSIL BYM O POMOC GDYBYM WIEDZIAL JAK SOBIE POMOC. TERAZ NIE UMIEM NORMALNIE ZYC Z TA CHOROBA. LEKARKA ZAWSZE COS WYMYSLALA ZEBYM SIE NIE ZALAMAL ALE OSTATNIE NIE MA JUZ ZADNEGO POMYSLU. NAWET BYLEM W SZPITALU, MYSLALEM ZE COś ZNAJDA, ALE WYNIKI MAM SIWETNE, ZADNYCH NIE PRAWIDLOWOśCI LEKARKA POWIEDZIALA MI WPROST ZE NIE MOZE MI POMOC ZEBY JESZCZE BARDZIEJ MI NIE ZASZKODZIC,I ZE JEDYNA MOZLIWOść TO TO ZE MINIE SAMO. STRYDóW NIE DOSTANE BO TO Z ZALOZENIA BYLO BY LECZENIE DLUGOTRWALE.
gość
09-05-2007, 20:40:00

Dziekuje BOGU za tamte wakacje. bo mogle od 3 lat normalnie fukcjonowac pojechc w góry, plywac, grac w pilke. poprzednie jata wygladaly tak ze nabijalem kilowaty na komputerze i siedzialem tygodniami sam w domu. nie wiem czy przezyje te jezeli sytuacja sie nie zmieni. Chyba nie..........
gość
21-05-2007, 17:30:00

Prosze o pomoc. juz nie wiem co mam robic , jest juz lepiej poniewaz przestalem brac leki. lekarka stwiedzila ze szlag trafi ten efekt leczenia . przestalem brac leki ,jem polowe tego ale co jadlem. ale nadal sypie. moze 2 razy dziennie ale swedzi to niemilosiernie. juz j nie mam sily chcialbym normalnie uprawic sport. ale nie jset to mozliwe bo 10 min biega a 20 sie drapie.chcialybym moc wyść normalnie pojezdzic na rowerze, a nie siedziec w domu, wiem ze przy tych upalach niebedzie to mozliwe jezeli nic sie nie zmieni.
gość
31-05-2007, 09:41:00

czesc chcialam napisac ze ja mam ten sam problem dlatego tez zaczelam stosowac zwykła wazyline niewiem w jaki sposob ona dziala ale moja pokrzywka sia zmiejszyla do minimum
biore tez tabletki ataraks a i ppzedewszystkim nie mozesz sie za bardzo tym przejmowac wiem ze to bardzo trudne
ja juz z tego powodu mialam depresje ale powoli powoli zaczynam sie tym nie przejmopwac a i co wazne kiedy swedzi nie skrob bo bedzeisz miał coraz wiecej wiem ze to trudne ale ma czasem tez jest ciezko tym bardziej ze wtedy jestem strasznie nerwowa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: