Jestem chory na pokrzywke cholinergiczna o 3 lat. wykwity powoduja u mnie takie czynniki jak wysilek fizyczny, stres, przegrzanie i oziebienie ciala. pierwsze objawy pokrzywki mialem w wieku 1 roku gdy po zjedzeniu 1 jaja kurzego trafilem do szpitala z wysypka. w wieku 10 do 12 roku zmora zimowych spacerow byla pokrzywka po oziebieniu ciala, nie byla uciażliwa. skonczyla sie 2 ziamch by powrócic ponownie. pokrzywka cholinergiczna zaczela sie gdy bylem na obozie 3 lata temu. 26.06.04 pamietam ta date doskonale. poniewaz zmienilo sie moje cale zycie. musialem zrezygnowac z spotu. leczenie nie przynosilo prawie zadnych efektow. z obiecywanego ograniczenia wysiewów, do minimum czyli do 1-2 w tygodniu ja mam ok 20 w tygodniu .czasem nawet 5 dziennie leki chmuja swiad i wielkość babli ale nie ich ilość, probowalem wielu lekow.a przez dlugi czas claritine,zyrtec, obecnie telfast oraz wiele innych ktorych juz nazwy nie pamietam lekarz u ktorego sie lecze(najlepszy alergolog w lublinie) nie potrafi mi pomodz. jedynym lekiem ktore mi prawdopodobnie pomoga sa steroidy lecz ze wzgledu mlodego wieku nie przepisala mi ich. pobyt w szpitalu nic nie wykazal. mam wzorowe wyniki. wszystkow normie. jestem uczulony na wiele metali cieżkich i niektore pokarmy. lecznigdy nie mialem problemow po zjedzeniu sporej ilości czekolady na ktora jestem uczulony. wyelminowanie tych wszystkich pokarmow za pomoca diety ktora stosowalem 2 tygodnie i skalajacej sie z ryzu i wody nie przynioslo mi ulgi. 1. mam pytanie czym a w zasadzie jak mozna leczyc pokrzywke, interesuja mnie naprawde wszystkie sposoby, nawet te nie sprawdzone i dziwne. absolutnie wszystkie!!! ?sam caly czas stosuje rozne kombinacje lekow, dawki lecz to nie dziala. 2.jaki jest czas trwania pokrzywki przewleklej,na zagranicznych stronach wyczytalem ze pokrzywka trwa średnio od 3-16 lat choc u poczczegolnych pacjetow trwala nawet 31 lat ta wiadomość zlalmala mnie poniewaz po ustapieniu objawow mialbym 49 lat. obecnie mam 18.