Reklama:

swędzenie skóry po opalaniu (356)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
06-07-2014, 23:26:19

Witam, moje swędzenie skóry zaczeło się po pójściu spać, do łóżka. uczucie nie do wytrzymania, ma się ochotę wyjść ze skóry. pomógł zimny prysznic lecz nie można pod nim siedziec cały czas. odradzam tarcie ręcznikiem bo jes coraz gorzej, jak już się drapiecie to czymś wąskim (ja się drapałem uchwytem do klapaczki)
gość
08-07-2014, 11:23:50

To nieludzkie męki! Początkowo próba silnej woli, natomiast już po chwili człowiek wariuje. Wiatrak, panthenol w sprayu, fenistil, zimny prysznic, okład z mokrego ręcznika, tabletki przeciwbólowe - prawie bezskuteczne. Tak jak większość, przemęczyłem się z 2h i trochę ustało.. Mimo tego prawie cała noc nie przespana
gość
09-07-2014, 08:27:58

Cześć wszystkim cierpiącym. Zdarzyło mi się to 2 razy: w 2001 i niestety teraz :( W 2001 roku nie znałem "Panthenolu", ale teraz wiem, że przynosi sporą ulgę. Swędzenie ustępuje, ale pozostają takie niespodziewane ukłucia, jakby ktoś robił mi akupunkturę bez mojej wiedzy.
Najważniejsza rada: NIE DRAPAĆ! Wiem, że łatwo się to tylko mówi, ale drapanie tylko pogarsza sytuację, głównie przez poszerzanie się swędzącego obszaru. A później tylko boli.
Teraz stosuję "Panthenol" w sprayu i pomaga na jakieś 2 godziny. Pozostaje czekać na regenerację skóry. Z 2001 roku pamiętam, że ukłucia i swędzenie całkowicie ustąpiły po jakichś 5 dniach od poparzenia. Powodzenia!
gość
09-07-2014, 10:10:51

Witam :) od dwoch dni też cierpię na to dziadostwo... To nie jest swędzenie tylko kłucie igłami jakby... teraz co prawda i tak jest trochę lepiej niż ostatniej nocy (której nie spałem w ogóle) Dzisiaj pobiegłem do apteki i kupiłłem maść żywokostową. Na razie posmarowałem raz i na początku kłucie nasilało się... dopiero po jakimś czasie trochę zelżało, ale do pełnego komfortu jeszcze daleko chyba. Czy ktoś może powiedzieć kiedy w pełni maść żywokostowa zacznie działać? Bo nie wiem jak wytrzymam w parcy z tym sk***em!!!
gość
09-07-2014, 12:21:49

Nie znam maści żywokostowej, ale spróbuj "Panthenol". Przynajmniej jest w spray (który można najpierw włożyć do lodówki), więc mniej podrażniasz skórę przy nakładaniu leku.
gość
09-07-2014, 14:14:51

Witam!
3dni temu opalałem się i mam czerwone barki i plecy do połowy.3 dnia wyszedłem do sklepu nie miałem żadnego swędzenia jak byłem juz w sklepie to po godzinie mnie tak lekko swędziało potem przyszedłem do domu zdjąłem koszulke i strasznie swędzi okropnie. Przeczytałem że trzeba wejść pod prysznic i po pryskać się octem zrobiłem tak i nic. W końcu trafiłem tutaj i przeczytałem żeby się posmarować np. zsiadłym mlekiem zrobiłem tak i ulga na pare miut potem znowu zaczęło ale mniej teraz siedzę i się cały czas miękkim ręcznikiem drapię i pomaga. Koniec z opalaniem się! i jak będę wychodzić z domu to tylko się będę kremem z filtrem smarować ! O i jeszcze wziąłem wapno i przechodzi tylko czasem tak zaswędzi oj udręka po prostu ! Polecam WAPNO i ręcznik do drapania !!
gość
16-07-2014, 00:09:24

ludziska polałem się octem po pięciu minutach ulga to naprawdę pomaga
gość
16-07-2014, 00:10:29

Wy wszyscy macie szczescie ze jestescie w Polsce! Ja jestem w USA w miami przed chwilą zażegnałem TO uciskaniem miejsc w których najczęściej swędziało. Trwało to z 4 godziny (najgorsze w moim życiu). Nic nigdzie nie moglem kupic tych srodkow co piszecie w aptekach tutaj nie było!
Łączę się w bólu ze wszystkimi!
gość
20-07-2014, 14:14:40

Nosz k***wa je*** mać ZARAZ WYJDE Z SIEBIE AAAAAAAAAAAAAAAAAASFSAESFDFADFD
gość
22-07-2014, 14:07:01

Rany MASAKRA !!!!!!!!!!!! W niedziele na rybach no trochę mnie zjarało na raka a dziś to jest wtorek po południu tarzam się po ścianach z tego mega okropnego swędzenia ! Fenistil żel nic nie pomaga, maślanka nic nie pomaga cholera chyba zwariuję !!
Trza jechać na pogotowie !

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: