Reklama:

swędzenie skóry po opalaniu (356)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
05-07-2012, 14:19:50

mnie tez dopadlo. najlepiej PANTHENOL i w chwili gdy zaczyna swedziec "wypiac" klatke do przodu (tak aby skora na plecach lekko sie zmarszczyla).
gość
05-07-2012, 20:17:34

Własnie to przechodze- TRAGEDIA!!! 2 dni po opalaniu od razu po kąpieli zaczęło sie - swędzenie nie do wytrzymania!od godziny 22:00 do 1:00 w nocy jakby mi tysiąc malutkich igieł wkuwano w plecy i w brzuch.. Udało mi się usnąć a na nastepny dzień to samo przez całe 12 godz... Wizyta w aptece zaproponowano mi maść ALANTAN PLUS ( lepsza niż Panthenol) i dodatkowo WAPŃ...POMAGA WRESZCIE PO 24 GODZINACH!!! Moja rada: tylko delikatny prysznic (letnia wodą), bez mydla, żeli, bez gąbki, później sie suszyć bez recznika! Nastepnie wypic wapno i posmarowac się tą mascia i bedzie o wiele lepiej ale małe kłucia zawsze zostaną:(
gość
08-07-2012, 08:29:57

Witam wszystkich i lacze sie z Wami w bolu bo wiem co przezywacie. Wczoraj mnie tez to dopadlo i mozna smialo uzyc zwrotu "chodzenie po scianach".
Ale, ale ! Jest lekarstwo!
Czego nie wolno robic w takich sytuacjach:
1 kapac sie
2 pocic (ja np poce sie troche w nocy takze tym razem postanowilem spac przy otwartym oknie. W koncu lepiej marznac niz to przezyc jeszcze raz:D)
Co mozna zrobic kiedy juz nas dopadnie:
OCET ! Nalezy delikatnie posmarowac sobie nim skore i w miare mozliwosci poczekac az wsiaknie. Jesli nie,mozna delikatnie go wklepac. Wiem ze to brzmi dziwnie ale przetestowalem to na sobie (mam za soba juz 2 ataki) i za kazdym razem po okolo 45-50min bylo lepiej. Co do zapachu po 1,5h znika i nie czuc absolutnie nic.
Tak wiec ludzie polecam OCET ! Mi pomogl, mam nadzieje ze pomoze i Wam.
Pozdrawiam, trzymajcie sie;)
gość
08-07-2012, 17:58:37

ale chyba nie spirytusowy
owszem ocet pół na pół z wodą ale jabłkowy
gość
09-07-2012, 06:32:55

Masakra całe to poparzenie to nic przy swedzeniu, mnie złapało o 3 w nocy jak się obudziłem ze snu, nie do wytrzymania przez dobrą 1h próbowałem bezskutecznie zasnąć i w końcu pomyślałem że to może przez to że się spociłem i poszedłem się wykąpać a tu gówno pomogło i żeby zasnąć musiałem ubrac najmniej wygodną koszule (przymałą) która sprawiała mi ból na miejscach oparzenia ale chociaz z bólem łatwiej jest zasnąć niż ze swędzeniem. Pytanie ile to cholerstwo będzie trwało ??
gość
10-07-2012, 01:16:24

Mi pomógł Panthenol.Może nie od razu ale po 20 min szło zauważyć skutek.Polecam i So***ryzuje się z Cierpiącymi.
P.S maślanka nie pomogła a smród że szok :(
gość
10-07-2012, 10:16:35

nie życze tego najgorszemu wrogowi !!! ;/ to była jakas masakra. w niedziele byłam w Augustowie no i słońce zawsze mnie brało..ale czegos takiego nigdy nie doświadczylam. Wiedzialam ze od razu po opalaniu nie można wziąć prysznica. Nie wiem czemu ale kiedys lekarz mi tak powiedział,wiec wzielam go rano nastepnego dnia i bylo wszystko ok.. Dzisiaj rano weszłam pod prysznic i sie zaczelo.. myślałam ze to moze od nowego zelu czy cos,ze ma jakies substancje... ale niestety ...chchiałam cos rozwalić a najgorsze bylo to ze za godzine mialam rehabilitacje,któa polegala na tym ze przez 2 razy po 30 min leze i sie nie ruszam a jakas maszynka pracuje. Musialam cos wymyslic aby te swędzenie ustąpiło... znalazłam te forum i przeczytalam o bepathenie bo akurat mialam w domu posmarowałam ale minelo jakies 20 min i nic wypilam 2 tabletki wapna naraz i ..PRZESZŁO !!!!! dobrze polać temu co wymyślił wapno ! ;)) seriooooo ulgaaa była niesamowita.. pozdrawiam innych cierpiących i łącze sie w bólu
gość
10-07-2012, 20:47:59

ja to juz przeżywałem kiedyś i teraz też w niedzielę głupi bez filtra śmigałem nad wodą no i stało sie narazie jeszcze idzie wytrzymać posiedze troche i zobacze co bedzie dalej a plecy wysmarowane pentalolem pozdrawiam
gość
11-07-2012, 02:04:39

witam wszystkich,
u mnie to samo jak u większości, sobotnia praca przed domem bez koszulki na pełnym słońcu, a we wtorek wieczorem szał po kąpieli !!!
testowałem jogurt naturalny z zotta i nie pomogło. Po masci bepanthen zaczęło mnie jeszcze mocniej swędzieć wiec wskoczyłem pod prysznic by to zmyć jak najszybciej bo już myślałem że wyjdę z siebie, lecz prysznic również to potęgował pewnie przez żel do ciała i szorowanie gąbką . Później smarowałem się Fenistil żel, niby pomógł trochę złagodzić lecz o 2 w nocy się wybudziłem przez swędzenie pleców i smarowanie nim już nie pomaga.
Zaraz miną 2 godziny odkąd głaszcze się ręcznikiem po plecach
Po przeanalizowaniu tego postu na forum, można wywnioskować że najskuteczniejszy jest krem Radiosun oraz Panthenol w sprayu. Za parę godzin lecę do apteki i to sprawdzę. Oby zadziałało bo o 10 mam prezentację u klienta i jak mi nie przejdzie to pomyślą że jestem jakiś nienormalny
Jak będę miał jakieś pozytywne efekty po kuracji dziś to się jeszcze odezwę, a jak nie pomoże to i tak się pojawię tutaj.
Pozdrawiam i trzymam za was kciuki
gość
11-07-2012, 04:03:16

I ja się przyłączam, męczę się całą noc... zaraz się wścieknę :/
byłam wczoraj na solarium (7 minut), dodam, że już w tym roku chodziłam parę razy na to samo i było w porządku. W całym swoim życiu nigdy przenigdy, czy to po solarium czy po słońcu nie miałam czegoś takiego. Tłumaczyłam sobie, że to nowy przyspieszacz do opalania i ze mam uczulenie na niego, nawet nie wiedziałam, że po opalaniu tak może skóra swędzieć :/
położyłam się spać,godzina 23 i się zaczęło.... chyba już ze zmęczenia zasnęłam koło 2, pospałam 2 godzinki i do tej pory już nie zasnęłam i tak leżę jak wariatka jakaś i się rzucam na łóżku, film oglądam o 6 rano :D (mam zajęcie to nie myślę o drapaniu) moje apteki w pobliżu czynne od 8, więc sobie trochę poczekam jeszcze.
Jak zaraz nie wyjdę z siebie z tego swędzenia to będzie dobrze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: