Reklama:

swędzenie skóry po opalaniu (356)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
24-05-2011, 21:08:13

Na oparzenia i podrażnienia słoneczne zaaplikujcie Panthenol Spray w piance.

To jest chyba najlepsze wyjście- stary i sprawdzony sposób.
gość
02-06-2011, 14:45:57

Polecam Jakiś lek Przeciwalergiczny np alertec zyrtex loratadyna flonidan pierwszego dnia 1 lub max 2 tabletki w następnych dniach jedna tabletkę na dzień i oczywiście wapno 1 - 2 tabletki 3x dziennie
szczerze pomaga dosyć szybko
gość
06-06-2011, 14:03:50

W sobote siedziałem bez koszulki na rybach kilka godzin. Wtedy nie było nic widać. Wieczorem w domu dopiero zauważyłem, jak mocno się spaliłem. Na następny dzień się zaczęło. Wróciłem ze szkoly i wszystkie miejsca, które najbardziej się spaliły okropnie mnie swędziały. Nie miałem pod ręką żadnego specyfiku. Poszedłem pod prysznic ale nic nie pomogło. Swędzenie (wręcz ból) było nie do wytrzymania. Zaparłem się psychicznie i przestałem się drapać. Po godzinie przeszło, ale to była jedna z moich najgorszych godzin w życiu. Naprawdę uważajcie na słońce.

Pozdrawiam
gość
07-06-2011, 19:32:05

Pierwszy raz ataku swędzenia przechodzącego w potworny ból dostałem około 10 lat temu. Pierwszego dnia po całodziennym opalaniu nad morzem bardzo piekła mnie skóra pleców, wieczorem wypiłem dwa mocniejsze drinki i poszedłem spać, noc przespałem. Następnego dnia plecy piekły ale można było wytrzymać, trzeciego dnia coraz lepiej, myślałem, że już po wszystkim, jak się myliłem. Zaczęło się od tego, że się lekko spociłem (mały wysiłek trzeciego dnia). Skóra pleców zaczęła mnie swędzieć, pomyślałem wezmę prysznic i będzie po wszystkim. To co działo się po kąpieli znają wszyscy opisujący tu swoje przypadki i szukający pomocy. DRAMAT, TRAUMA, BÓL. Wtedy myślałem, że ten straszny ból spowodował jakiś super balsam mojej małżonki, którym nasmarowała mi plecy po kąpieli a ból jest reakcją alergiczną.
Drugiego ataku bólu po opalaniu dostałem dzisiaj ( trzeciego dnia po całodziennym opalaniu). Wysiłek fizyczny, lekko spociły mi się plecy, prysznic. I DRAMAT, TRAUMA, BÓL. Po dwóch godzinach przeprosiłem małżonkę za wiązanki sprzed dziesięciu lat! Wtedy myślałem, że dała mi jakiś przeterminowany balsam nawilżający. Dzisiaj od razu wżąłem leki przeciwalergiczne (zyrtec x 2), wapno (500mg x 2) i przeciw bólowe Ibuprom ( x2), i skarpetę frotte w zęby (poprzednim razem przez przypadek prawie odgryzłem sobie język z bólu). Leki zaczęły działać i mogę podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Na pewno nie mogę się spocić i myć pleców przez najbliższe dni (profilaktyka). Pozdrawiam.
gość
08-06-2011, 04:24:07

Najlepiej to nie opalać się tak intensywnie a po troszku.
gość
08-06-2011, 09:24:14

witam mam to samo zakupilem Bepanthen i narazie nic pomocyyyyyyyy
gość
08-06-2011, 12:39:29

A smarowaliście plecy Panthenolem w piance? i byliście u lekarza dermatologa?
gość
09-06-2011, 01:57:17

takiego swędzenia nigdy w życiu nie zaznałem, a jest chyba gorsze od poważnego bólu zęba, posmarowałem się bepanthenolem i wypiłem dwie tabletki wapna, czekam na efekty, jak nie przyjdzie ukojenie to nie pośpię już dzisiaj
gość
11-06-2011, 16:30:32

Bepanthenol jest dość ciężki i zwykle łagodzi odparzenia o ile się nie mylę.

Włóż butelkę Panthenol SPray do lodówki by się lekko schłodziła i poproś kogoś o posmarowanie pleców pianką. Jest lekka i ładnie wsiąka, nie zostawia tłustego filmu na skórze. Może to pomoże?
gość
13-06-2011, 21:30:48

Teraz kolej na mnie: zużyłem już ponad pół opakowania Panthenolu w sprayu i cały czas swędzi Do tego 4 tabletki wapna i przeciwbólówki - i niewielka ulga...
W zeszłym roku miałem to samo - wystarczy trochę na słońcu posiedzieć ale w moim przypadku nad morzem bo lokalne słońce (niby to samo) tak nie szkodzi.
Gdzieś tam mam Encorton chyba zaraz pójdę jeszcze 1 sztukę łyknąć
Po prostu masakra - nie wiem jak dzisiaj 200 km autem przejechałem z cały czas na maksa skierowaną na mnie klimą

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: