Reklama:

pokrzywka cholinergiczna, alternatywne leczenie, czas trwania (1757)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
08-12-2007, 13:52:00

Co do teori że pokrzywka cholinergiczna jest wyłącznie związana z stanem emocjonalnym to muszę sie nie zgodzić. Wg mnie to nie jest jest tylko wina stanu emocjonalnego. nie wiem ile osób tak ma, ale u mnie jeśli temperatura skoczy to pokrzywka łagodnieje. jeśli spadnie to wiadomo.
o 2 lat widzę żę jeśli temperatura skoczy powyżej 26+ to pokrzywki nie ma.
ale jeśli spadnie np pada deszcz to sypie mnie normalnie. nawet tego samego dnia/
Początkujący
08-12-2007, 13:54:00

Aczkolwiek znalazłem opisane przypadki kobiety która żyła w stresie.
szef w pracy ja prześladował. obserwowała u siebie pokrzywke
po zmianie tej pracy pokrzywka minęła
Początkujący
08-12-2007, 15:31:00

kazdy ma rozne sytulacje stresowe mnie u mnie wysepuje jak np: ktos sie spoznia, cos idzie nie po mojej mysli albo jak mecz ogladam hehe.
Te slonce moze mniec cos wspolnego bo ja wlasnie dostalem od niego pokrzywki(3 tygodnie na plazach morza srodziemnego) i 2 dni po powrocie do polski sie zaczelo ale nie bylo widoczne pod opalenizna ...
moze ktos probowal takich zeczy jak sauna czy cus, moze jak wysoka temp. to aktywuje to i dezaktywuje ?
Początkujący
08-12-2007, 15:36:00

do bollero2 ''po wyjściu z jeziora ma się wysypkę przy cholinergii, więc jest chyba niedoinformowany że wysypka cholinergiczna powsaje u niektórych poprzez zmianę otoczenia na zimne a u innych zaś na ciepłe, lekarz ów założył u Ciebie tą pierwszą wersję''
Jak wchodzisz do jeziora to jest z cieplego na zimne a jak wychodzisz to z zimnego na cieple wiec tak czy siak bede mial zapewne wysypke niewazne czy mam 1 czy 2 rodzaj pokrzywki.prawda ?
gość
08-12-2007, 22:35:00

Tu Boogie16. Ile postów nowych się pojawiło od moich ostatnich odwiedzin oO. A więc, jeśli chodzi o 'rozgrzewkę poranną' to MI wystarcza 5min GÓRA. Jak dla mnie to wystarczająco czasu na zrobienie 100 brzuszków i 50 pompek. I po takiej ilości ćwiczeń jestem wystarczająco 'rozgrzany'. Zaczynając ćwiczyć pojawiają się wysiewy, ale po czasie organizm się przyzwyczaja i nie reaguje już na wysiłek fizyczny czy stres. Podkreślam, to jest moja sytuacja, nie wiem jak będzie u Was. A co do ćwiczeń na siłce, o których pisał jeden z użytkowników, to moim zdaniem są zbędne. Spocić się można w domu nie trzeba chodzić na siłownie gdzie mogą Was zobaczyć inni ludzi w sytuacji kiedy robicie się czerwoni i bez przerwy się drapiecie. To nie byłoby miłe. Raczej chodzi tu o kształtowanie rzeźby lub nabranie masy choćby po prostu nabranie lepszej formy fizycznej, niż pozbycie się wysiewów. A moja drobna rada dla tych co chcą zapobiegać wysiewom pokrzywki jest taka aby przed i po 'treningu' nasmarowali sie jakimś kremem nawilżającym. Wtedy objawy świądu podczas i po ćwiczeniu będą znacznie mniejsze. )
Padło pytanie czy w lato miewa się wysiewy. U mnie się czasem zdarzało, ale bywało to tylko wtedy kiedy była brzydka pogoda i było zimno. To również wiąże się z poceniem się, bo ćwicząc ciało rozgrzewa się, a wtedy wydziela się z organizmu histamina.
Było też pytanie o kąpiel w jeziorze. Ja nie miałem problemów, ale wiąże ich brak z tym, że po prostu ćwiczę rano.

Naprawdę polecam ćwiczenia. Można ćwiczyć przed jakimkolwiek wyjściem. Wtedy jest większa gwarancja, że nie dostaniemy ataku pokrzywki w miejscu publicznym lub po prostu dostaniemy go w mniejszym stopniu. Początkowo ćwiczcie dłużej i więcej razy, a z czasem wystarczy Wam 5 minut dziennie tak jak mi. Na swoim doświadczeniu wiem, że dzięki temu że ćwiczę i nie mam problemów z pokrzywką, czuję się pewniej i nie stresuję się czy dostane wysiewy np. w tramwaju. Przez co moje szanse na wysiew są jeszcze mniejsze, bo się tak nie denerwuję.

Jeszcze przed stosowaniem ćwiczeń próbowałem różnych innych sposobów typu. diety, hartowanie, leki. Ale najlepsze są ćwiczenie. A i jeszcze jedna ważna rzecz: JESLI CWICZYCIE TO RADZE ODSTAWIC LEKI, BO W INNYM WYPADKU LEKARSTWA BEDA POWSTRZYMYWALY WYDZIELANIE HISTAMINY Z ORGANIZMU!

Życzę powodzenia i jeszcze raz mówię: to jest moje zdanie, nikogo nie nakłaniam, to są moje osobiste doświadczenia. Pozdrawiam pana wszechwiedzącego BOOLERO 2!
gość
08-12-2007, 22:57:00

To Boogie16 pytanie doMeteo520
Pisałeś coś o krearyna. Nie wiem czy chodziło Ci o kreatynę czy o coś innego, ale jeśli chodziło o kreatynę to radzę odstawić kawę no i oczywiście alkohol.
gość
08-12-2007, 23:01:00

Boogie16 po raz kolejny :D
Do Meteo520:
Mnie też niestety lekarze odmówili zapisania sterydów. A szkoda. Bo bym nie miał problemów z pokrzywką a przy okazji poprawił bym sobie wygląd XD. Bo z suplementami i dietami to za dużo srania się jak dla mnie.
Początkujący
09-12-2007, 10:21:00

jak mam cykle odzywkowe to probuje nie spozywac alkoholu xD a co do kawy to pierwsze raz slysze ze nie mozna laczyc z kreatyna z tego co wiem to podnosi cisnienie i wydajniej to wplywa na cwiczenia ;d

Wedlug mnie twoje poranne cwiczenia wplywaja popraostu na twoja psychike jak pocwiczysz to wtedy myslisz ze juz ci nie wyskoczy wysypka i tak jest. na ciebie tak dzialaja cwiczenia na innych leki jak ktos kiedys napisal ze wstal z rana i przypomnial ze nie wziol lekow wieczorem i odrazu wysypka ...
Napisales cos ze probowales sie hartowac ? w jakis sposob ? sauna czy cus?
A i jeszcze jedno pytanie mam ochote zapisac sie na basen ale nie wiem czy nie dostane wysypki od zimnej wody + zmeczenie od plywania.
zauwazylem ze jak biore zimny prysznic to mam wysypke a jak ciepla kapiel to nie czyli dostaje z przejscia z cieplego na zimny.
gość
09-12-2007, 18:51:00

Powyższy post napisał Boogie16
gość
09-12-2007, 18:51:00

Co do tej kreatyny to ja wiem, że należy unikać kofeiny, ale być może masz rację. Pisałeś coś o psychice, że jak poćwiczę to wtedy mam alibi i że już nie wyskoczy mi nic. Nie zgodzę się z tym. Choćby dlatego, że np. będąc na w-f'ie nie mam problemów z wysiewem. To na pewno nie działa na moją psychikę chociaż czuję się wtedy pewniej i sie nie denerwuję o pokrzywkę.
Jeśli chodzi o hartowanie to próbowałem na zmianę ciepły prysznic, zimny itd., ale efektów nie było.
Co do basenu, to stosując 'moją metodę' (ćwicząc przed jakimkolwiek wyjściem, aby uwolnić nadmiar histaminy z organizmu) nie mam problemów. Mam karnet na basen i nie mam żadnych problemów z wysypką. Ale zapewne wiąże się to tak jak wcześniej pisałem z ćwiczeniami.
Pozdro

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: