Pokarm który spożywamy w nadmiarze nie jest obojętny, proszę zweryfikować dietę.
Można wyróżnić :
--pseudopokarm(oparty na cukrze,pszenicy,związkach barwiących, zapachowych, smakowych,konserwowych)
--pokarm właściwy dla człowieka
Pokarm sprzyjający bakteriom i drożdżycy:
-gluten(zboża glutenowe zwłaszcza pszenica -- należy zrezygnować całkowicie, dla ludzi z grupą krwi 0 szkodliwa,np. biały chleb,bułki, makaron,naleśniki itp.)
-cukry proste(cukier,owoce,soki)-- soków nie pić,owoce -co najwyżej dwie garście na tydzień(dla grupy krwi 0 ,fruktoza co znajduje się w owocach niestrawialna, szkodliwa) , cukier na początku ograniczyć do 3-4 łyżeczek na dzień (po 1 roku lub 1,5 roku zrezygnować całkowicie)(uwaga na początku diety (0,5 roku) nie wolno rezygnować z cukru , ponieważ osłabi się nam wzrok). W czasie ograniczenia cukru jemy 1 łyżkę prawdziwego tłuszczu, organizm musi mieć czas się przestawić na trawienie tłuszczy.
- skrobie(ziemniaki,kukurydza,banany)--tylko jako dodatek np. do sałatek
- produkty przetworzone(nie jeść np. ciasta,ciasteczka,słabej jakości wędliny)
Produkty są niezbędne do odbudowy organizmu:
- mięso(nie mylić z wędlinami)(ludzie z grupą krwi A oraz część AB nie trawią mięsa)
- ryby
- warzywa(dużo zielonego),mają dużo cukrów złożonych
- tłuszcze(są niezbędne jako materiał energetyczny i budulcowy komórek):
masło,smalec,smalec gęsi,siemię lniane(omega-3),orzechy,oleje tłoczone na zimno(lniany)
-zboża bezglutenowe(kasza gryczana,jaglana(tylko 2 razy w tygodniu,bo ma trochę glutenu),ryż brązowy,dziki,krótkoziarnisty,komosa ryżowa,amarantus)
-nabiał(lekkie białe sery)).
Wszystkie korzystne składniki dla naszego ciała mają zupy gotowane na prawdziwych kościach(rosoły), zupy rybne,gulasz. W tych potrawach znajdziemy trzy najważniejsze składniki(mięso,warzywa,tłuszcze)