Gość 2015-06-24 11:36:13
Witam. Od 3 miesięcy mam właśnie takie malutkie pęcherzyki na wewnętrznej stronie obu rąk, i 3 palcach. Maść cynkowa lub Hydrokortyzon nie pomogły wiele a było gorzej- z takich malutkich pęcherzyków tworzyło się coś w rodzaju pryszcza-duża krosta z białą ropą, oczywiście bolało i trzeba było wycisnąć, po czym z kolei tworzyła się głębsza rana niż po wyciśnięciu tego pęcherzyka. Dla dziecka do picia kupiłam sok aloesowy, i ponieważ jest bardzo drogi i nie chciałam też zbyt dużo mu go zużyć, robiłam okład na takie miejsce chorobowe tylko na nadgarstku. I wszędzie pęcherzyki pojawiają się ponownie a tam jeszcze nie. W tym miejscu skóra jest piękna, elastyczna, a w pozostałych sucha, ściągnięta z rankami po przekłutych pęcherzykach.,Mam zamiar kupić jeszcze ten sok z aloesu i robić okłady na noc. Ogólnie miałam bardzo zniszczoną skórę-2 dzieci, mnóstwo mycia. Ręce były tak wysuszone że skóra sama pękała na rękach. I na tych miejscach zaczęły pojawiać się te paskudztwa. Zaczęłam używać rękawic do wszystkiego, nawilżałam, by zagoiły się rany i było lepiej. Gdy pęcherze znikły pozwoliłam sobie na mycie bez rękawic bo myślałam, że po sprawie i wróciło. Za krótkie leczenie-skóra nie wróciła do pełni zdrowia. Tak czy inaczej, ręce myć i tak trzeba min. kilka razy dziennie mimo używania rękawic, więc kontakt z detergentem jest. Mam nadzieję że sok z aloesu pomoże bo jestem załamana. Zastanawiam się czy z powodu miejscowego osłabienia skóry, pod wpływem detergentów nie zaczął się ten problem- parę osób też tak sugerowało. Inni sugerują jako przyczynę pasożyty, dietę glutenową. Ja jestem na diecie bezglutenowej od urodzenia (mam celiakię), popijałam też olej z pestek dyni (zabija pasożyty-syn przeszedł kiedyś taką kurację i teraz profilaktycznie wszyscy pijemy ten olej). W moim przypadku te rzeczy wykluczają powód choroby skóry. Na efekty leczenia aloesem trzeba czekać aż wszystko się zagoi, pęcherze nie pojawią się ponownie, a skóra będzie mocna i elastyczna. I przez cały czas stosować rękawiczki. Nie mogę się doczekać zdrowych rąk
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.