Reklama:

pokrzywka cholinergiczna, alternatywne leczenie, czas trwania (1757)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
20-10-2015, 14:24:30

kamil321123 2015-10-20 16:22:46
Panie lekarzu1,
o ile się nie myle pisał Pan kiedyś o powiązaniach pokrzywki z różnego rodzaju dolegliwościami brzusznymi.
Obecnie moja pokrzywka sprowadza się do tego, że mam tylko duszności typowe dla pokrzywki. Na szczęście nie mam bąbli i nie czuję jakieś większego świądu. Natomiast teraz mój problem jest taki, że mam ogromne problemy z brzuchem tzn. duże wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości w podbrzuszu, jasny luźny stolec. Tyle, że te problemy zaczęły się później aniżeli pokrzywka. Czy te problemy są jakoś zwiazane z pokrzywką ? Na przykład stresem ? Niby się jakoś strasznie nie stresuje ale czasami nawet przy małym stresie mam bardzo duże wzdęcia i uczucie ciężkości. Miałem robione różne badania krwi, stolca, kolonoskopie i wszystko w normie. Lekarze leczą mnie na IBS ale po przyjmowaniu tych leków nie ma żadnej poprawy i nie ma różnicy czy je biorę czy też nie. Jak mogę działać aby się jakoś uwolnić od tych dolegliwości, które już trwają z 2 lata. Natomiast pierwszą pokrzywke miałem około 4 lata temu.
A do tych co mają pokrzywke.Byliście w tym czasie gdzieś daleko na wakacjach ? Czy przy zmianie klimatu nie zauważyliście, że pokrzywka jest znacznie mniej nachalna albo jej prawie wcale nie ma ?
gość
20-10-2015, 16:53:13

Pokrzywka przewlekła i IBS, czyli jelito drażliwe mają wg mnie to samo podłoże, czyli rozchwiany układ nerwowy autonomiczny. Jeśli leczymy tylko lekami objawowymi, to nie uzyskujemy pełnego efektu, bo nie leczymy przyczyny. Gastrolodzy leczą objawowo jelito drażliwe a alergolodzy leczą objawowo pokrzywkę.
To, że pokrzywka zmniejsza się na wakacjach, nie zależy moim zdaniem od klimatu, lecz związane jest z wypoczynkiem psychicznym od codziennych obowiązków i napięć.
Pozdrawiam
lekarz1
gość
02-11-2015, 14:40:35

Pokrzywka pierwszy raz pojawiła się u mnie 7 czerwca 2015roku i trwa do tej pory. Pierwszy objaw wyskoczył mi po długim balowaniu i jedzeniu pizzy, kebaba i róznych fast food. 10 czerwca byłem z tym u dermatologa który zlecił mi zrobienia dużo badań ale wszystko wyszło wporzadku. Delikatnie podwyższone próby wątrobowe. Przepisał mi clatre którą biore do tej pory. Jesli zażywam clatre i stosuje diete bąblów wogle nie mam. Po spożyciu alkocholu na nastepny dzien i 3 dni pozniej nawet leki nie pomagają. Może byc to problem z jelitami? Prosze o pomoc?
gość
04-11-2015, 17:53:22

Treść zablokowana przez moderatora

gość
09-11-2015, 14:32:23

Witam,moje dziecko ma pokrzywkę od 5 miesięcy.Ogromną od skóry głowy do podeszwy stóp w posteci zaczerwienienia bąbli, szram, potwornego świądu. Na początku myślałam że się na coś uczulił i że mu przejdzie. Ale jednak nie, zorbiłam mu IgE testy alrgiczne z krwii. Alergolog powiedział żeumywa od tego ręcę - bo alergiczne to nie jest-według niego. Młody dostaje wysypki głównie wieczorem ok. 20-stej. Postępuje bardzo szybko - muszę mu wtedy eksprsem podawać Xyzal i Fenistil bo by chyba "spłonął". Cala historia zaczęła się od bólów brzucha a potem przejścia 3 dniowej infekcji.
Zrobiłam mu sama badania na toksokarozę (glista psia)ujemna, na glistę ludzką - wynik dodatni z krwii, ujemny z kału. Robiłam mu testy na lambrie w zwykłym laboratorium - wynik ujemny. Zrobiłam mu te same testy z kału na lambrie w sprawdzonym i poleconym laboratorium zaraz po pełni księżyca-wynik pozytywny.Testy z lambrii w krwii w IgG bardzo podwyższone. W IgM niskie. Nawet na Izbie przyjęć nie potrafili zinterpretować tych wyników . Lekarze w Polsce nie mają ŻADNEGO pojęcia o leczeniu pasożytów-o czym się aktualnie przekonałam. Syna przeleczyłam na glistę 3 razy, potem na lambrie 1 raz. Pokrzywka nadal jest po Zentelu znikła tylko na 3 dni. Jestem umówiona do dentysty bo ma próchnicę w dwóch zębach. Dużą pokrzywkę powoduje też pasożyt - jak się okazuje bardzo często występujący w Polsce - węgorek jelitowy. Ciągle próbuje ustalić kto robi na niego specjalistyczne badania.
Teraz z innej beczki - ja sama miałam18 lat temu pokrzywkę.Trwała powyzej roku. Koszmar,pobyty w szpitalu etc. Dieta eliminacyjna nic nie dawała.Robiłam nawet tygodniowe głodówki i ....nic.Co pomogło? Dieta rotacyjna. Co 4dni spożywałam pokarmy z tej samej grupy.Byłam konsekwentna, BARDZO. Jak w poniedziałek użyłam np. majeranku i oleju rzepakowego to mogłam tego ponownie użyć dopiero po 4 dniu. Nie daje rady wprowadzic tej diety młodemu.Musiałby przestać chodzić do szkoly i ja musiałabym przestac pracować i być ciągle koło niego. Nietstey wychowuje go sama więc nie mogę. Ale może to napisałam pomoże komuś wyleczyć się z pokrzywki. Pozdrawiam
gość
11-11-2015, 06:35:58

Witam wszystkich . Mam na imię Ula , 58 lat i duże doświadczenie w tym temacie. Nie będę się rozpisywać gdyż nic nowego do dyskusji nie wniosę.Chcę jedynie poinformować że jest testowany obecnie lek na tę i nie tylko przypadłość pod nazwą OMALIZUMAB .TO zastrzyk - cena miesięcznej kuracji to koszt ok 3000 zł.mam nadzieję że będzie w Polsce refundowany mam nadzieję !!!
Początkujący
27-11-2015, 13:01:49

Może niech każdy chory na pokrzywkę napisze tu na forum swoje podejrzenia co do przyczyn jej powstawania. Może coś wspólnie się wymyśli. Pewnie zagląda tu sporo osób więc warto wymieniać się spostrzeżeniami.
gość
06-12-2015, 14:05:47

Moje przyczyny jej powstawania:
- nagły nieunikniony stres (np. pipanie bramki przy sklepie, a nic się nie ukradło)
- nagła zmiana temperatury (wejście z zimnego dworu do rozgrzanego autobusu)
- wysiłek, zwłaszcza z pustym brzuchem (bieg by zdążyć na tramwaj)
No i kombinacje powyższych. A co do pierwszego jej wysiewu to nie mam pojęcia.
gość
09-12-2015, 08:52:44

Pokrzywka występuje u mnie gdy choruje, gdy mam grype
gość
10-12-2015, 09:32:46

Witam. U mnie pokrzywka pojawiła sie tydzień po porodzie i trwa do dzis, mija pół roku a ja nadal jestem w punkcie wyjścia. Lekarze przepisują tylko środki na świąd ale żaden nie leczy przyczyny biorę xyzal ale strasznie mnie otępia. Potem zapisał mi ketotifen i po tym było nieporównywalnie gorzej wiec kazał wrócić do xyzalu... Dostałam tez 3 buteleczki jakiegoś preparatu (nazwy nie pamietam) do wypicia zeby wytępić pasożyty jeśli takowe mam.
Jestem juz załamana i zmęczona tym wszystkim. Juz nawet nie mam pomysłu do kogo sie udać. Moze Wy kogoś polecicie z Poznania?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: