Reklama:

axotret (149)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
06-02-2017, 17:28:17

Witajcie, jestem po 3 miesiącach stosowania leku Axotret. Od miesiąca biorę 3 tabletki dziennie 60mg, a waże 48kg. Czytałam wiele na temat tych leków i na początku byłam przerażona. Przez pierwsze dwa miesiące występowały u mnie: suchość ust, oczu (niestety nosze soczewki i jest to dość uciążliwe), występował również mocny ból pleców i pojawiło się kilka wysypów. W 3 miesiącu po zwiększeniu dawki zwiększyła się jedynie suchość ust, skóry na ciele oraz pojawiła się chropowata wysypka na rękach. Poza tym ból pleców minął. Skóra po 3 miesiącach wygląda o niebo lepiej! Czasem pojawiają się pojedyncze wypryski. Nawet znikają wągry, których nie mogłam się pozbyć. Po wielu przeczytanych negatywnych komentarzach stwierdzam, że nie ma się czego bać! Przede mną jeszcze 1,5 miesiąca. Im więcej przyjmuje leku tym kuracja jest krótsza.
gość
21-02-2017, 09:53:03

Hej :) Ja jestem w ok 20 dniu kuracji. Mam 20 lat , całe życie miałam piękną cerę , ale problemy zaczely sie pojawiac w wieku 17 lat. Od tej pory powstało mi sporo blizn ( pozostalosci po zaskórnikach- moim glownym problemie). Ropnych zmian nie mam praltycznie nigdy. Wracając do tematu. Ja widzę sporą poprawę cery , czasem coś wyskoczy, ale jest lpiej. Włosy się nie przetluszczaja , ale mnie to nie cieszy bo z natury mam bardzo suche ;p Pomijajac porządane wfekty to moje samopoczucie jest tragiczne... z reguly jestem osobą dosc "delikatna" ale teraz moja psychika to jakieś strzępki, co chwile bez powodu płaczę , nie powiem ze bez powodu sie smieje bo to mi sie nie zdarza Strasznie boli mnie tez glowa, codziennie , a wczesniej zdarzalo mi sie to raz na ruski rok. Podobnie ze stawami . Moje pytanie brzmi czy warto to przetrzymac ? I czy mozna pezy tych tabletksvh uprawiac sport( ja uprawiam crossfit)
gość
02-03-2017, 15:22:27

Gość 2015-04-10 11:58:50
Witam
Mam pytanie czy ktos mial po miesiacu stosowania tego leku objawy tj . zaczerwienienie twarzy i uczucie ciepla na twarzy albo podwyzszone cisnienie tetnicze ? prosze o odpowiedz bo sam juz niewiem co robic ??
Tak ja mam to samo co Ty
gość
02-03-2017, 15:31:34

Witam. Jestem w trakcie kuracji 2miesiac i od paru dni czuję lekkie bóle mięśni i stawów pomijając popękane usta suchość w nosie itp. Chodzi mi czy ktoś miał z was podwyższone ciśnienie i uczucie gorąca na twarzy bo już od paru dni nie da się tego znieść. ..
gość
03-03-2017, 12:06:46

Treść zablokowana przez moderatora

gość
03-03-2017, 12:17:44

Szkoda tylko, że suplementy diety (czyli najczęściej kupowane witaminy) również wywołują trądzik ;) Szkoda, że tacy eksperci się tutaj wypowiadają. Warto pamiętać, że witaminy najczęściej powinniśmy brać tylko i wyłącznie w postaci owoców i warzyw. W skrajnych przypadkach - np. przy mocnym niedoborze którejś witaminy - powinniśmy brać leki, a nie suplementy. Na przeziębienie to zdecydowanie wystarczy, ewentualnie jakieś ziołowe leki typu http://fiorda.pl/ - nie wywołują trądziku, a fajnie łagodzą bóle gardła.
gość
29-09-2017, 10:30:46

Hej! Zaczynam kurację od jutra. Mój dermatolog stwierdził u mnie łojokotowe zapalenie skóry. Jedyny ratunek widzi w Axotret. Mam 20 lat od 4 lat walczę z trądzikiem w szczególności na plecach, twarz mam dość gładką oprócz występowania zaskórników. Mam pewne obawy dotyczące stosowania tego leku, jestem już po badaniach i mam je dobre. Liczę się z tym, że będę musiała przejść na diet. Przerażają mnie skutki uboczne brania tego leku. Dziewczyny co z makijażem? Nie wyobrażam sobie żebym nie próbowała zatuszować wyprysków, których zapewne dostanę w trakcie brania leków. Jakiej marki podkłady polecacie w czasie brania retinoidów? Obecnie używam podkładu z maxfactora mineralnego :)
gość
27-11-2017, 16:46:05

Witam! Biorę ten lek juz ponad dwa miesięcy, Na początku zauważyłem poprawę ale po miesięcu skóra znowu zaczęła wracać do stanu jak na początku. Co gorzej to ze całe ciało mnie tak swędzi ze czasami nie moge sie powstrzymać, usta i skóra na dłoniach jest strasznie sucha mimo tego ze dziennie nie wiem ile razy stosuje kremy!
Lepsze efekty miałem po stosowaniu leku Tetralysal 300 i nie miałem żadnych skotkow ubocznych! Ponadto podczas stosowania leku axotret co miesiąc robie badania krwi i ostatnie okazało sie niegatywnym i lekarz napisała o pilny kontakt z nią!
Wiec nie jestem przekonany ze polecam ten lek ze względu na to ze ma zbyt duzo działań niepożądanych i ma w sobie składniki które stosują podczas leczenia z RAKIEM!!!
Początkujący
27-03-2018, 12:28:38

Nie są duże ;) U mnie np. tylko suchość skóry. Bóle żadne nie wystapiły. Biorę od pół roku, ale dodatkowo stosuje sevolium. Taki krem właśnie na przesuszoną twarz od tabletek. Ten krem jest wlasnie dla osób które mają trądzik. No i jest podobno 100% naturalny wiec tym bardziej bedzie odpowiedni. Mozna go stosowac z axotretem albo bez bo sam tez powinien dzialac ;)
Patrixxxxxxxxxxxxxxxxxx :D
gość
29-03-2018, 10:36:41

Witam. Biore Axotret od wczoraj. Mam nieduzy trądzik. Kiedy moge spodziewać się skutkow ubocznych lub poprawy cery? Tydzień, dwa, miesiąc?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: