Reklama:

Zrogowacenia skóry na zgięciach palców dłoni (17)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
11-05-2013, 21:09:21

Witam wszystkich forumowiczów. Od około 3 lat mam problem ze skórą na zgięciach palców u rąk. Z moimi dolegliwościami jeżdżę od specjalisty do specjalisty niestety bezskutecznie, używałem już wielu różnego rodzaju maści, kremów tabletek i nic nie pomaga, robiony miałem także wycinek skóry w szpitalu który również nie dał jednoznacznej odpowiedzi co to mi dolega. Może ktoś potrafi mi w jakikolwiek sposób doradzić czy pomóc? Za pomoc z góry dziękuję
ZDJĘCIA DŁONI:
http://i44.tinypic.com/2vx3pyh.jpg
http://i40.tinypic.com/2wrnbbr.jpg
gość
12-05-2013, 07:12:46

Okłady z olejku rycynowego na te miejsca wystarczy trzymać poł godz za każdym razem
gość
09-02-2015, 07:57:43

Niestety mam to samo, też ok. 3 lata i nasza służba zdrowia jest bezradna. Odwiedzałem już dermatologów, reumatologów, a nawet neurologów i efekt jest żaden. Z badań nic nie wyszło. Z drogich maści też. Smarowałem czym się da i po wstępnej poprawie twardnieje od nowa. Czasem pęka skóra i boli. Marzę o tym żeby spotkać lekarza, który spojrzy na to i powie . . . wiem.
gość
25-09-2015, 17:31:08

Nasi dermatolodzy potrafią jedynie stosować maści i próbowac a nóż się uda . iestety to nic nie daje a wiem z własnego doświadczenia i obserwacjibo sama mam ten problem . I wiem że nie wystarczą żadne maści itp. Ja zauważyłam że czasem mam więce na dłoniach czasem mniej pękającej skóry , suchej , zrogowaciałej . Czasem pęka tak że leci krew i trudniej się goi niż rana po przecięciu np. nożem . Zazwyczaj problem nasila się wtedy , kiedy spozywam więcej nabiału a szczegolnie mleko . I nie pokusiłam się jeszcze o testy uczuleniowe ale z moich obserwacji organizmu wynika to że chyba jestem uczulona na mleko . Dla tego w moim przypadku stooswanie kremów , maści , nic nie daje . Kiedy mniej pije mleka czy jem nabiału , nie mam takiego problemu a kiedy np mam ochotę na płatki zmlekiem , za dzien , dwa mam już rany na palcach , szczególnie na dłoniach ale sucha skóra wychodzi tez na zgięciach rąk , na powiekach , tam gdzie jest bardziej delikatna .
gość
04-11-2015, 23:21:57

Witam. Czy ktoś znalazł na to metodę? Mam podobne zmiany od jakiś 4 lat. Lekarze nic nie mogą poradzić, dają tylko jakieś bzdurne maści z mocznikiem, kremy i inne. Czy komuś w ogóle udało się tego pozbyć? :(
gość
13-12-2015, 22:23:29

Ludzie mam takie same zmiany tylko są teraz ze stanem zapalnym :( od 6 lat. Jeden lekarz przepisał mi sterydy które to pogorszyły... Miałam usuwanie azotem i laserem jednak bezskutecznie. Co to jest co na to działa. Mam dopiero 18 lat aż mi wstyd łapki pokazywać. Skóra pęka to boli strasznie. Mam dość takich rąk. Stosowałam wszystko co popadnie od leków na bakterie po grzybicze i nic. Ktoś mi wspomniał że takie zmiany są jeśli mamy predyspozycje do bliznowcow. Coś w tym jest bo mam wielkie blizny po operacji
Paznokcie są okej
http://zapodaj.net/c36b519403f0b.jpg.html
http://zapodaj.net/d311796705611.jpg.html
gość
10-02-2016, 14:17:08

Witam, mam coś podobnego od prawie 10 lat, najpierw zaczęły się plamy na szyi i pod pachami wygladało to jak liszaj, potem zaczeło się robić na lokciach, dlugo było tylko na lokciach i w sumie mi to nie przeszkdzało, smarowałem rzadko.
Teraz mam na lokciach dłoniach i stopach, wszędzie na zgięciach
Pomaga mi mediderm, tzn ze nie swedzi nie peka nie boli ale skóra robo sie coraz grubsza potem sciagam cały gruby płat skóry do zywej skóry i robi się strup.
Od lekarzy słysze ze na starość sie tak robi i trzeba sie przyzwyczaić.
gość
15-09-2016, 12:05:02

Mi takie coś się zrobiło od nieleczonej brodawki, potem jak ją leczyłem było za późno. Udało mi się tego pozbyć z dwóch miejsc podczas leczenie nowych brodawek wypalaniem kwasem monochlorooctowym. Kolejne dwie są nadal. Jedna mniejsza - pierwsza którą miałem, i jedna duża na drugiej ręce. Robi się to zawsze na zgięciach i po skaleczeniach. U mnie w rodzinie ma to kilka osób, więc jest to zaraźliwe. Pomagał tribiotyk na gojenie się ran, ale nigdy nie pomogło mi nic, tak by to zwalczyć. Niestety szukam już długi czas, pytam ludzi i lekarzy. Nikt nie wie co to jest, a widzę że dużo ludzi to ma...
Dodam jeszcze, że po za zgięciami, potrafi wejść na całą bliznę, która łączy się ze zgięciem palca, ale po jakimś czasie znika i blizna jest jak była. A no i nie mam tego nigdzie indziej niż zgięcia palców.
gość
26-01-2017, 20:21:04

Witam! Mam podobny problem i moj dermatolog przepisal mi masc o nazwie Clobederm. Pomaga choc trzeba ja stosowac bez przerwy. Po miesiacu stosowania nie ma sladu po pekajacych zgrubieniach na zgieciach. Masc kosztuje okolo 20 zlociszy. Osoboscie najlepsze efekty uzyskalem po nalozeniu grubej warstwy masci i zaklejeniu jej plastrem na noc aby po prostu nie wytrzec jej w posciel w czasie snu. Wyrazna poprawa juz nawet po trzech nocach. Polecam. Niestety lepszej kuracji nie znalazlem. Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem. Ps. Masci nie mozna kupic bez recepty.
gość
02-10-2017, 18:05:04

Witam,
U mnie problem nasila się wraz z intensywnością zjadania kurzych jaj. Gdy unikam potraw takich jak jajecznica, jajko na miękko, twardo czy sadzone, skóra dłoni i stóp po jakimś czasie wraca do "normy".

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: