Hej. jestem tu pierwszy raz i czytając wasze wypowiedzi na temat trądzika posterydowego jestem załamana. Od maleńkości jestem alergikiem. Niedawno zrobiłam szczególowe testy i okazało sie ze jestem uczulona na roztocze. Kilka lat temu gdy dostałam mocnych plam na twarzy poszłam do dermatologa i przepisał mi maść Cutivate. Po zastosowaniu go od razu tj. po 2, 3 dniach mi znikły. Wiec stwierdziłam że będę go używać dalej. tak więc stosowałam ją przez ok 3 lata z przerwami. Wszyscy z otoczenia mi mówili ze mam ładną, gładką buzie... Kiedy zaczęłam pracować zdecydowałam sie iść do dermatologa, oczywiście na prywtnie, bo na kase chorych nie jestem przekonana. Poszłam na kontrolę. kiedy pbejrzał mi
twarz i dowiedział sie ile czasu brałam tą maść złapał sie za głowę i kazał od razu odstawić. Jeszcze przed jego wizyta byłam zagorzała zwolenniczka solarium toteż chodziłam na nie ok 2 razy w tyg na ok 13 min.
Dermatolog stwierdził że mam bardzo zniszczoną skórę (od solarium mam pełno jasnych plam na brzuchu, plecach i rękach) i kazał kupić krem chyba spv 50 plus i wogóle sie w tym roku nie opalać ani nie wychodzić na słońce. jest to dla mnie koszmar bo lubie byc opalona a teraz ani nie moge twarzy wystawić na słońce!! potem lekarz zaproponował odczulanie na ten alergen- roztocza. Zgodziłam sie bo proponowął mi to kilka lat temu, ale wtedy liczyłam sie z kosztami. teraz mam stałą prace wiec stoje lepiej finansowo. po pierwej dawce zastrzyku odczulającego na twarzy wyszły mi
czerwone plamy i była opuchnięta ze nie chciałam isć do pracy. Po pilnym telefonie do niego i upchnięciu mnie do listpacjentów lekarz przyjął mnie i zapisał robioną maść9bo tamta mi już sie skończyłą) i tabletki FLORIDAN. I było dosyc dobrze choć twarz juz nie wygladała tak ladnie jak za czasów Cutivate... gdy tabletki sie skończyły na twarzy szczególnie na czole wyszły mi chrostki. potem gdy poszłam po 2 zatrzyk odczulania przeoisał mi masć robioną o działaniu słabszym. po 2 zatrzyku zaczeła mnie boleć kilka razy dziennie dość mocno głowa i zapisał mi maść METRONIDAZOL i tabletki TELFEXO 180. To było w środę. Dzisiaj w sobotę wyglądam okropnie! mam pełno pla. Krostki na czole zamieniły sie w czerwone jakby suche kropki a na policzkach dostałam takiej
wysypki że dzisiaj ani jutro nie mam zamiaru sie ruszac z domu. Dodam jeszcze ze myje sie zele pod prysznic Emolium, aby moja zniszczona skóra się podleczyła. Tak wiec żałuje że używałąm tyle czasu Cutivate, bo jestem młodą dziewczyną, a teraz jest lato, ciepłe weekendy a ja musze siedzieć w domu bo z taką twarzą nie chcę się nikomu pokazywać. mam nadzieję ze mi to zejdzie jak najszybciej bo w dodatku przez tą alergie na roztocze mam całą liste zakazów i nakazów, tak wieć zastanawiam sie czemu mnie akurat to spotkało.