Reklama:

Tetralysal - "wysyp" po tygodniu stosowwania - normalne? (169)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
28-02-2009, 22:50:00

biore to lekarstwo dopiero od tygodnia..
jak narazie nic oprocz zaczerwienionej skory nie mam.
znaczy ... wlosy mi nie wypadaja, nie jestem oslabiona itd..
wiele masci i antybiotykow juz probowalam, ale moj nowy dermatolog przepisal mi wlasnie tetralysal.. szczerze mowiac jest on moja ostatnia deska ratunku bo zmagam sie z tradzikiem juz od 5lat
jesli tetralysal mi nie pomoze to wtedy moj lekarz bedzie chcial wprowadzic terapie hormonalna czego ja osobiscie bym nie chciala.
powiedzccie mi... jakie mam szanse wyjsc z tego calo i zeby trądzik juz do mnie nie powrocil ?
gość
01-03-2009, 20:09:00

ja od października do dzis mam ten antybiotyk tetralysal i różne maście m.in. dalacin T, isotrex, skinoren. Brałam tez różne tabletki drożdze i cynk. Na początku brania tych leków miałam tylko na czole a po kilku tygodniach cała twarz ;( wszystko mi zeszlo idealnie ale zostały okropne czerwone ślady do dziś. Cały czas stosuje te leki i lecze się u dermatologa. Slady mam na całej twarzy i okropnie to wygląda ;( a mam 13 lat ;( leczenie jest bardzo trudne i kosztowne ;(
gość
03-03-2009, 20:18:00

ja przyjmuje tetralysal od miesiąca i bardzo mi pomógł. przyjmuje ten antybiotyk i żel davercin. nie wypadają mi włosy, ani nie mam nadmiaru apetytu, wszystko w porządku. wiadomo, każdy organizm inaczej reaguje...
gość
11-03-2009, 14:58:00

Cześć ! rok temu we wrześniu strasznie zaczęło mnie wysypywać. poszłam do dermatologa i przepisała mi Tetralysal .. brałam go regularnie i widać było poprawę . Brałam go przez cały rok tylko w ostatnich 3 miesiącach już 1 tabletkę na tydzień. potem sobie odpuściłam i błąd . za pół roku znów zaczęło mnie wysypywać może nie tak dużo jak wcześniej ale zaczęło. Poszłam znów. i oczywiście przyznałam się do solarium. dermatolog się wściekła. Znów dostałam tetralysal. Maście stosowałam Differin Skinoren i Izotrexin . teraz dostałam jakąś nową . Mi pomogło.
Ale moja koleżanka która poszła także i dostała tetralysal nie była zadowolona na czole zaczęły jej wyskakiwać ogromne guzy . gdy odstawiła antybiotyk wszystko zeszło.
Na każdego działa inaczej .
gość
18-03-2009, 11:45:00

ten tetralysal to jakaś ściema... ja biorę już ponad 3 miesiące - przez pierwsze 2 tygodnie po 2 kapsułki dziennie, a później po jednej dziennie na godzinę przed lub 2 godziny po jedzeniu + na dzień Clindacne, a na noc jednego dnia Locacid (ta sama substancja czynna co Arretin i Retin A), a drugiego - Metronidazol w kremie.. no i na początku było super, pryszcze schodziły juz w trakcie pierwszego tygodnia stosowania leku i tak się utrzymywało przez 2 miesiące (żadnych nagłych wysypów, zero ekscesów), w trzecim miesiącu już było gorzej - zaczęły wyskakiwać jakieś takie małe ropne pryszcze, a teraz - w 4 miesiącu kuracji - to już w ogóle beznadzieja... znowu zaczęły się pojawiać gdzieś pod skórą takie bolące syfy, których nawet nie widać na początku.. a jak wychodzą to juz takie wielkie, że załamać się można.. ostatnio poszedłem do dermatologa i powiedziałem, że ten lek już chyba przestał działać. On na mnie popatrzył i powiedział "no rzeczywiście, nie ma takiego efektu jakiego się spodziewaliśmy, to w takim razie zostaje nam ***", wypisał mi receptę na badania, jakie muszę zrobić, dał książeczkę o tym leku i powiedział, żebym dodatkowo poczytał o nim w necie... przeczytałem ulotkę - trochę byłem przestraszony, ale raczej pozytywnie nastawiony do tego ***, a potem poczytałem opinie użytkowników forów dermatologicznych i jestem przerażony... już sam nie wiem.... acha, jeszcze zapomniałem dodać że mam 24 lata i męczę się z trądzikiem jakieś 3-4 lata, wszystko bez większych efektów, żenada... nie wiem, boję się tego ***, bo jeżeli to nie zadziała, to już chyba NIC nie zadziała...
gość
18-03-2009, 17:40:00

chociaż jak czytałem poprzednie posty to się dowiedziałem że w niektórych przypadkach leczenie Tetralysalem trwało nawet 8 miesięcy, więc może niecałe 4 miesiące to jednak trochę za mało by móc wnioskować o efektach kuracji... pożyjemy zobaczymy..
Początkujący
19-03-2009, 11:43:00

hej, 2 poprzednie posty są moje.. dzisiaj byłem w zakładzie mikrobiologii - przez ten cholerny Tetralysal nie mogę wykonać pewnego badania - wymazu ze zmian skórnych, bo to trzeba przez 2 tygodnie przed pobraniem nie zażywać antybiotyków i chyba najlepiej niczym nie smarować, ale już to widzę... W każdym razie chcę dowiedzieć się, co to za wstrętne bakterie powodują u mnie trądzik i w razie jakby to był gronkowiec, to zapiszę się na autoszczepionkę... a jak nie, to nie wiem, nie mam pomysłu.. naczytałem się takich rzeczy o tym *** (***, ***), że chyba jednak się powstrzymam przed kuracją czymś takim (nie chodzi mi o bajkę o strasznych skutkach ubocznych)... poczytajcie sobie :
http://www.forumdermatologiczne.pl/forum/vt,10,21,37076,30
W którymś z postów na stronce którą podałem wyżej są wypisane jakieś inne leki (nie antybiotyki), które są ponoć w miarę skuteczne w leczeniu trądzika, za 2 tygodnie pójdę do dermatologa i zapytam cóż to jest..
leczenie-leczenie-leczenie.. ile można???! :/
Początkujący
19-03-2009, 13:36:00

heheh, ja tu się produkuję, a chyba niepotrzebnie, bo jakoś nikt nic nowego nie dodaje, czyżby problem przestał być aktualny??? pozdrawiam!
leczenie-leczenie-leczenie.. ile można???! :/
gość
19-03-2009, 17:58:00

Może już nikt nie ma pytań. ale ja tez potwierdzam , że po tygodniu może nastąpić wysyp. Przecież musi wyjść to co nie wyszło potem wszystko się będzie goić. oczywiście jeśli będziemy stosować maści :P
gość
19-03-2009, 18:00:00

Przeciez to zalezy kto jaką ma skóre i na co jest podatny. nie na każdego działa to tak samo. u niektórych leczenie trwa 2 miesiące a u niektórych ciągnie sie latami.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: