Reklama:

Tetralysal - "wysyp" po tygodniu stosowwania - normalne? (169)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
20-11-2008, 15:12:00

Dermatolog nie przepisuje siety, od tego jest dietetyk
Myślę, że Twoje wszystkie pytania mają podłoże retoryczne. Pytasz się o głupie i proste rzeczy, które można przeczytać jak się tylko chce.

Dieta jest najważniejsza w leczeniu trądziku. To co jemy zależy od nas a nie od dermatologa...
gość
20-11-2008, 15:14:00

EDIT: Stosowanie diety przez okres zażywania tetralysalu i tak Ci nic nie da, bo trądzik sam zniknie, dieta jest ważna jak się nie stosuje żadnych leków, poczytaj bo widze, że wiesz mniej niż mało...
gość
15-12-2008, 18:07:00

Hej.
Od trzech dni stosuję Tatrysol. Dermatolog na początku zalecił 300 mg dwa razy dziennie, następnie po jednej tabletce na dzień. Pryszcze ropne jako tako poznikały, jeden może nadal 'świeci' mi na czole ; ) Jednak w ich miejsce pojawiły się mocne zaczerwienienia. Przypomina to, jakbym się przez cały czas drapała po twarzy, na co mam zresztą niezmierną ochotę! Przed stosowaniem leku używałam Benzacne, który bardzo wysuszył mi skórę, dlatego też go odstawiłam. Czy teraz natłuszczanie jej będzie odpowiednie (zważając na mrozy, nie chcę skóry nawilżać)? I co powiecie na te swędzące czerwone plamy? Bo, niestety, to dopiero trzeci dzień, a efekty ruszyły zdecydowanie w złym kierunku :'(
Początkująca
30-12-2008, 12:37:00

leczę trądzik już jakieś 7 lat i naprawdę stosowałam mnóstwo rzeczy i nic nie pomagało, antykoncepcja (Diane 35) pomogła na czas stosowania, ale po odstawieniu trądzik powrócił (odstawiłam, ponieważ z lekka przytyłam po Diane 35, jakieś 10kg w 2 lata - MASAKRA!!!) Jakieś pół roku temu zaczęłam leczenie TETRALYSAL - 2 tabletki dziennie przez 14 dni, a potem po 1 tabletce. W sumie miałam zapisane 3 paczki i po nich miałam się zjawić na kontrole. Okazało się, że po półtorej paczki odstawiłam sobie sama leki, bo nie były konieczne, wszystko mi zniknęło, więc nie chciałam się faszerować antybiotykami, stwierdziłam, ze w razie czego, gdyby zaczely sie pojawia, powróce od nowa do kuracji. Minęło już pół roku, a moja buzia jest idealnie gładka. Łącznie z antybiotykiem stosowałam zawsze przed snem żel izotrexin i używałam kosmetyków Physiogel do oczyszczania twarzy i Physiogel krem, żadnych perfumowanych drogeryjnych kosmetyków na twarz nie stosowałam. Żel izotrexin mocno wysusza, dlatego przed jego nałożeniem zawsze nakładałam krem physiogel. Jestem zachwycona efektem, tylko trzeba mieć silną wolę w oczekiwaniu na efekty i naprawdę dbać starannie o oczyszczanie twarzy, wtedy efekt jest murowany!
gość
06-01-2009, 16:35:00

Biore tera od 5 dni i mam cały czas rozwolnienie oraz bóle brzucha czy to ustąpi..? Jednocześnie biorę stoperan i nospe, biegunka ustaje ale rano jak siąde na kibel to jest armagedon, a brzuch cały czas boli ;/
gość
06-02-2009, 12:56:00

Hej!!! Ja biore TETRALYSAL juz od 5 m-cy. Niestety lek ten dziala tak,iż gdy sie go odstawi lub przestanie brac przez kilka dni wypryski wyskakuja od nowa . Ale gdy bierze sie regularnie to jest naprawde okey.
gość
13-02-2009, 16:10:00

Ludzie ja mam dość życia...chyba skocze z wieżowca żadne leki mi nie pomagają
gość
17-02-2009, 13:31:00

Ja brałam go miesiac pełny. Jedna dawke, i przyznaje sie, ze przestałam z powodu tego, ze odebrałam recepty. I teraz wlasnie dzwonłam po kolejna dawke bo zaczyna mnie wywalac znowu. Pewnie zle zrobilam, ze nie wzielam zaraz nastepnej serii i teraz boje sie, ze znowu mnie zacznie wywalac tktak bardzo jak wtedy kiedy zaczelam mam racje?
Skutek uboczny to u mnie wypadajace wlaosy- ale w normie, ale chyba zęby mi padaja po tym.. bo w przeciagu miesiaca jak bralam antybiotyk to 3 do leczania mi wyskoczyly...
Pozdr
gość
23-02-2009, 11:48:00

Witam.
Z problemem trądziku borykam się już od kilkunastu lat, mniej więcej od początku liceum. Byłem u wielu dermatologów, przyjmowałem masę leków. Poprawa była krótkotrwała, o ile w ogóle była. Na studiach cera mi się poprawiła, co jest dość dziwne zważywszy na sposób odżywiania się i liczne zakrapiane imprezy. Wszystko się zmieniło około 8 miesięcy temu. Problemy osobiste, stres, alkohol, złe odżywianie, niedosypianie. Wszystko to sprawiło, że stan mojej cery drastycznie się pogorszył. Z dnia na dzień było coraz gorzej. Zacząłem stosować różne kosmetyki, nic nie pomagało. W końcu zdecydowałem się na zrobienie wymazu bakteriologicznego. Okazało się że mam ostre zapalenie bakteryjne plus candida glabrata. Dość nieciekawe połączenie nawiasem mówiąc. Zgłosiłem się do dermatologa. Przepisał mi tetralysal, clotrimazol (na grzyby) i borasol do przemywania twarzy. Po drugiej wizycie dorzucił mupirox i mycosolon. Do czego jednak zmierzam. Podstawą leczenia jest dieta i nawilżanie cery naturalnymi środkami!!! Same leki nie pomogą, jak to powiedział mój dermatolog, gdyż bez odpowiedniej higieny i diety trądzik powróci. Odstawiłem więc dotychczasowe kosmetyki i zacząłem używać do przemywania twarzy hydrolatów, różanego i aloesowego, naprzemiennie. Dodatkowo co jakiś czas stosuję do smarowania na noc olejek jojoba. Moja cera obecnie wygląda bardzo dobrze, nie wyskakują mi już żadne niespodzianki. Nie zapominajcie również o diecie. Powiem szczerze, że trudno było mi odmówić sobie alkoholu, słodyczy, napojów gazowanych, fastfoodów itp., ale satysfakcja ze zdrowego wyglądu cery jest nieoceniona. Poza tym, sama świadomość, że nie truję się już różnego rodzaju świństwami, sprawia, że mam lepsze samopoczucie, co automatycznie wpływa na poprawę stanu zdrowia. Zastanówcie się, co jest dla was ważne i spróbujcie zastosować się do moich zaleceń, stan waszej cery z pewnością się nie pogorszy, więc chyba warto.
Pozdrawiam wszystkich walczących z trądzikiem. W kupie raźniej
P.S. Wiem, że stosowanie diety w moim przypadku było podyktowane występowaniem candidy, ale trądzik miałem praktycznie od zawsze, obecnie zaś nie mam żadnych problemów z cerą. Wnioski nasuwają się same, przynajmniej dla mnie.
gość
26-02-2009, 21:18:00

Ja z kolei nie mam, i nigdy nie miałem okropnego trądziku. Dużo zaskórników, owszem, ale samych wyprysków maks 5 naraz miałem (w takich sytuacjach nic nie jest w stanie wygonić mnie do sql :D ). W każdym razie, stan mojej skóry wahał się, a wraz z nim samopoczucie, niczym pakiet. Sam już nie wiem co od czego zależało W każdym razie stwierdziłem, że nawet jeśli nie jest tragicznie, to może być znacznie lepiej. Pani dermatolog stwierdziła słabą aktywność bakteri, jednakże na moją prośbę (dała mi do wyboru, terapię zewnętrzną bądź wewnętrzną) przepisała mi tetralysal. Pierwsze 4 dni- zdecydowana poprawa, plamki, z których mogły zrobić się wypryski poznikały, jedynie w okolicach żuchwy i spodu brody, zresztą ten region to moja pięta achillesowa, jeśli chodzi o trądzik, pozostawały, jednak zanikają, a jeśli wychodzą, to płytsze i szybko znikają. Ogólnie cera stała się milsza w dotyku i "chłodniejsza", nie taka rozpalona i sucha. Jestem już po tygodniu stosowania i żądnego wysypu nie zanotowałem, wręcz przciwnie. Jednak, jak nadmieniłem, mój trądzik był łagodny, lecz uciążliwy. Do tego mam myć twarz pchysiogelem, ponieważ miłem przewrażliwioną

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: