Reklama:

Swedzenie skóry przy wysiłku i stresie (40)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
16-02-2015, 16:07:22

Gość 2014-12-19 13:09:45
to na pewno jest sucha skóra, miałem ten sam problem. Stres czy wysiłek a objawy te same, swędząca skóra, dziwna wysypka na plecach, klatce.. męczyłem się z tym prawie cały rok, najgorzej było w okresie zimowym, czasami jak zaczynało swędzieć czułem się sparaliżowany - tak silne miałem objawy. Aż w końcu zacząłem ćwiczyć, regularne pocenie się odpowiednio nawilżało skórę i było ok, ale kiedy nie ćwiczyłem dwa - trzy dni swędzenie wracało no i co zrobić?
przyczyną okazały się żele pod prysznic i szampony, zawsze używałem żelów Nivea, Adidas, Aparat, Axe i szamponów dostępnych w zwykłych sklepach.. a to jest najgorsze co może być, jak ktoś ma takie problemy powinien od razu przestać używać tych środków. Wystarczy mydło.. ja zacząłem używać mydła Oilan i od tego momentu wszystkie objawy minęły a do włosów polecam jakiś szampon i odżywkę nawilżającą ale z apteki... a nie z drogeri.. to naprawdę pomaga
Dzieki, sprobuje odstawic syfiaste kosmetyki, nie podejrzewalem ze ich sklad moze powodowac ten problem. Mecze sie z tym samym co wszyscy tutaj od paru ladnych lat. Podejrzewalem cynk, roztocza, uczulenie na siersc zwierzakow, proszek do prania, plyn do plukania a nawet inne witaminy. Ataki swedzenia przeradzaja sie w szczypanie ktore w koncu zaczynaja az bolec. Wysilek fizyczny przez pierwsze kilkanascie minut to masochizm...
gość
14-12-2015, 19:20:27

Znalazł ktoś już rozwiązanie?
gość
16-12-2015, 13:59:19

A malo rozwiazan ci juz podali (witaminy, odstawienie lub zmiana plynow do mycia etc.)
gość
27-12-2015, 21:41:27

Zmagam się z opisanymi tutaj objawami już od jakiegoś czasu, biorę regularnie od 2 miesięcy kompleks witamin, wapno, + dodatkowa wit. B i cynk, nic to nie daje, przynajmniej w moim przypadku objawy pozostały... Może czas spróbować coś z tymi kosmetykami, używam zwykłego mydła i DX2...
Jeżeli ktoś poradził sobie z tym problemem to bardzo proszę o jakieś wskazówki.
gość
13-01-2016, 19:54:30

Tak, ja tak mam, po wysiłku a przechodzi po prysznicu - pewnie z powodu odpowiedniego rozgrzania wówczas skóry i lepszego ukrwienia + zmycie toksyn. Skłaniam się ku wersji pękających naczynek i toksyn (to są moje pierwsze treningi po 16 latach melanżu). Co gorsza, również nie znajduję nigdzie żadnych informacji, nawet moi trenerzy nie wiedzą. Więc biorąc pod uwagę mój wcześniejszy imprezowy i bez wysiłku tryb życia, a co za tym idzie zatrucie i niewłaściwe ukrwienie organizmu... Odstawiam na jakiś czas "przyjemności" i zobaczymy za parę miesięcy.
Pozdrawiam!
gość
21-01-2016, 20:51:04

mam to od podstawówki raz jest raz niema zauważyłem jedynie że jak byłem za granicą w Egipcie żadnego swędzenia .ból przy napadach jest tak silny że się rozbieram nie jednokrotnie do bielizny i polewam wodą i robię rany od paznokci jest to bardzo straszny rodzaj swędzenia
gość
02-11-2016, 06:18:02

Racja cos w tym jest . Tez tak mam . W moim przypadku jest to duży silniejsze .glowa plecy ,klatka piersiowa a nawet nogi i ręce. Ostatnio spróbowałem to przepocic , nie da sie ból jest tak silny ze mam ochote zerwać tą skure nożem
gość
18-11-2016, 08:01:32

Witam. U mnie bylo podobnie ze swedzeniem, a w szczegolnosci jak mieszkalem w Anglii. Po prostu nie moglem pracowac fizycznie itp. Po powrocie do Polski mialem to samo , ale juz w tylko w 10-20%. Wciaz bylo to uciazliwe, ale nic nie bralem. Jeszcze w Anglii przepisal mi lekarz leki antyhistaminowe, a one nic, a nic nie dzialaly.
W Polsce wizyta w alergologa, testy i lekkie uczulenie na bialko mleka i kakao?!?!
Kiedy zdecydowalem , ze wracam do UK balem sie, ze sie nasili swedzenie itp. Rozwazalem nawet inne kraje. Ale UK zostalo ostatecznie. Przed odejscie z polskiej firmy szef, ktory znal moj problem podpowiedzial, zebym odstawil KAWĘ. Zapamietalem.
W Angli przez pierwsze 3 tyg nic, a potem sie zaczelo.
Od razu przestalem pic kawe, a co za tym idzie i mleko. Zakupilem maly zmiekczacz wody, bo w Polsce w moim miescie jest miekka (70ppm) i po kilkunastu dniach bylo juz znacznie lepiej.
Do tej pory pije kawe tylko sporadycznie (raz na miesiac maksymalnie) mleka praktycznie tez nie pije. A zmiekczacz upgradowalem, bo tamten byl tylko do testwo.
Mam nadzieje ze pomoglem. Mysle, ze najwiekszy wplyw miala kawa, aczkolwiek u mnie tylko ten zestaw sie sprawdza.
Swedzenie mam nadal, ale raz moze dwa przez czaly okres od jesteni do lata. W lato oczywiscie nigdy nie mialem.
Pozdrawiam
gość
07-01-2017, 13:54:34

Zwariować z wami można, ktoś zadaje pytanie, a 90% odpowiedzi to "ja tez to mam". NIKOGO TO NIE OBCHODZI!!!!
gość
11-01-2017, 19:51:14

A nie pomyślałeś żeby udac się do dermatologa??? a przynajmniej zapytać farmaceutę(są środki bez recepty, np.novoscabin), jeśli ci nie po drodze do specjalisty ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: