Reklama:

swędząca skóra głowy (65)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
03-03-2007, 22:41:00

Witam. Od pewnego czasu zauważyłam dziwne swędzenie skóry głowy. W dzieciństwie miałam problemy z łupieżem, ale udało mi się zlikwidować ten problem. Obecnie używam szamponów przeciwłupieżowych i nie zauważam na swojej głowie łupieżu. Teraz natomiast zauważyłam, że po umycie głowy rano, koło południa zaczyna mnie swędzieć, wieczorem swędzenie nasila się a na drugi dzień jest już nie do zniesienia i znów muszę myć głowę. Co może być przyczyną tego dziwnego i natarczywego swędzenia?
gość
07-03-2007, 17:57:00

Sprawdź dokładnie czy nie masz przypadkiem wszy (najlepiej czesząc włosy bardzo gęstym grzebieniem i sprawdzając czy nie ma na nim ich lub ich jajeczek). Wszy właśnie najbardziej atakują w trakcie snu, kiedy skóra jest rozgrzana, to mogło by tłumaczyć czemu na drugi dzień Cię swędzi bardziej skóra głowy.
gość
08-03-2007, 00:15:00

07-03-2007 o 18:57, gość :
Wszy właśnie najbardziej atakują w trakcie snu, kiedy skóra jest rozgrzana, to mogło by tłumaczyć czemu na drugi dzień Cię swędzi bardziej skóra głowy.

Bzdura ... skóra głowy podobnie jak cała temperatura ciała jest niższa podczas snu nawet o 1 stopień !!! Ponadto wszy to normalne owady więc mają swoje pory żerowania ... w nocy wszy śpią ich cykl życiowy jest regulowany ilością światła.
Wszy są łatwe do zauważenia bez specjalnego sprawdzania.

Jeżeli kogoś swędzi głowa to w 90% winny jest :
- środek którym myją głowę (objaw swędzenia ujawnia się po kilku dniach)
- środek w którym piorą pościel
- uczulenie na roztocza (ich populacja rośnie w poduszce i stale się zwiększa)

Rada :

- myć głowę samą ciepłą wodą (myć głowę a nie włosy bo włosy nie wymagają w ogóle mycia od strony czysto zdrowotnej)
- zmienić poduszkę i poszewkę (poduszka nie z pierza !!! poszekwa z bawełny 100%) Nie prać poszewki ani poduszki przez miesiąc.

... obserwować czy ustąpi swędzenie głowy.

gość
08-03-2007, 20:30:00

Mozliwe ze masz lojotokowe zapalenie skory glowy.U mnie zaczelo sie tak ze bardzo swedziala mnie glowa,czasem do tego stopnia ze drapalam sie do krwi.Jesli oprocz swedzenia przetluszczaja ci sie wlosy to idz do dermatologa bo to moze byc LZS i nalezy szybko leczyc bo potem niestety wypadaja wlosy.
Pozdrawiam
gość
17-06-2007, 12:08:00

08-03-2007 o 21:30, gość :
Mozliwe ze masz lojotokowe zapalenie skory glowy.U mnie zaczelo sie tak ze bardzo swedziala mnie glowa,czasem do tego stopnia ze drapalam sie do krwi.Jesli oprocz swedzenia przetluszczaja ci sie wlosy to idz do dermatologa bo to moze byc LZS i nalezy szybko leczyc bo potem niestety wypadaja wlosy.
Pozdrawiam

CZy moglabym poprosic wiecej info jak sie rozwineta ta choroba u ciebie? Ja mam i nijak mi nic nie pomaga....
Mialam bardzo geste wlosy a teraz mysia kitke, plakac sie che...
gość
10-03-2008, 13:20:00

no witam ja mam troszke inaczej sluchaj to nigdy niemilaem lupiezu sfedzi mie glowa co jakis czas gdy sie kapie wychodza czerwone plamy sfedza po kapieli smaruje glowe olejkiem albo kremem plamy zhodza i po jakims czasie znowu sfedzenie i plamy co jest grane??????
gość
15-03-2008, 14:55:00

Witam.
Mam 14 lat i prawie od zawsze mam problem z łupieżem. Znika a potem znowu sie pojawia. Mam badzo cienkie proste włosy które szybko sie przetłuszczają i wygladają jeszcze gorzej. Ostatnio skóra głowy zaczęła mnie swiędzieć i włosy jescze bardziej sie przetłuszczają. Najbardziej swiedzi gdy czesze włosy, wtedy nie mogę tego wytrzymać. Kilka dni temu zauwazyłam również, że włosy mi wypadają. Czy to jest to zapalenie?
Pozdrawiam.
gość
15-03-2008, 14:56:00

Witam.
Mam 14 lat i prawie od zawsze mam problem z łupieżem. Znika a potem znowu sie pojawia. Mam badzo cienkie proste włosy które szybko sie przetłuszczają i wygladają jeszcze gorzej. Ostatnio skóra głowy zaczęła mnie swiędzieć i włosy jescze bardziej sie przetłuszczają. Najbardziej swiedzi gdy czesze włosy, wtedy nie mogę tego wytrzymać. Kilka dni temu zauwazyłam również, że włosy mi wypadają. Czy to jest to zapalenie?
Pozdrawiam.
gość
25-06-2008, 09:12:00

ja wam powiem tak. przyczyna swedzenia głowy taka najczestsza jest łupiez, jezeli go nie macie , to moze zdarza wam sie spłukac szampon z głowy woda która jest w wannie a nie czysta z prysznica? albo spłukujecie włosy gorącą woda? gorąca woda powoduje podrażnienie, większe przetłuszczanie sie włosów i własnie swedzenie skóry głowy
gość
25-06-2008, 09:13:00

ja wam powiem tak. przyczyna swedzenia głowy taka najczestsza jest łupiez, jezeli go nie macie , to moze zdarza wam sie spłukac szampon z głowy woda która jest w wannie a nie czysta z prysznica? albo spłukujecie włosy gorącą woda? gorąca woda powoduje podrażnienie, większe przetłuszczanie sie włosów i własnie swedzenie skóry głowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: