Reklama:

Sucha skóra i problemy w kącikach ust. (15)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
27-07-2012, 12:42:03

Witam,
mam 19 lat. Od roku borykam się z problemem suchej skóry. Zawsze myję twarz mydłem. Po umyciu nie kremuje jej, ponieważ nie lubię mieć tłustej i świecącej twarzy, (szczególnie podczas upałów, jakie teraz mamy). Ale nie sucha skóra na twarzy najbardziej mnie zasmuca, lecz stan moich kącików ust. Od roku, w lecie, (w zimie nie jest to aż tak dokuczliwe) często mam suche kąciki ust, czasem pękają. Skóra dookoła kącików jest lekko różowa. Byłem u kilku dermatologów. Przepisywali oni maści i antybiotyk w tabletkach. Efekty jednak były zawsze takie same - tydzień/dwa spokoju i nawrót. Jakiś czas temu (~ półtora miesiąca) zacząłem stosować maść TRIDERM, (2X1). Podczas jej stosowania zauważalna jest poprawa, jednak to maść z jakimś sterydem, wiec raczej długotrwałe jej stosowanie nie wchodzi w grę. Po odstawieniu maści nawraca różowe zabarwienie wokół kącików i do tego wyskakują małe czerwone bąbelki w zarumienionym miejscu. Mam już tego dość i bardzo chciałbym uzyskać wreszcie pomoc, po której (mam nadzieję) problem zniknie.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi lub dodatkowe pytania, na które chętnie odpowiem.
Pozdrawiam,
Michał.
gość
27-07-2012, 13:16:55

Ja bym to smarowała maścią cynkową jak pęka lub z wit A jak jest suche jak i całą twarz nie musisz na dzien wystarczy na noc jest taka ochronna z wit A szybko się wchłania a ładnie natłuszcza (jak myjesz twarz mydłem nie masz wyjścia musisz czymś natłuścić)
Jak i zrobiła badania na poziom żelaza w organizmie
Początkujący
27-07-2012, 13:29:09

Miejsca wokół ust smaruję maścią z wit. A, ale chodzi o to, że gdy przestane używać TRIDERM'u, to zarumienienie i małe bąbelki (krostki) nawracają.
gość
27-07-2012, 16:13:10

Po sterydach to normalny objaw jakby kto pytał
spróbuj to zasuszyć oxycortem lub cynkową jak wyjdzie nowe, przemyć wodą utlenioną świeży bąbelek a nawrotów nie będzie
zwykły krem Nivea w tych przypadkach skutkuje
Początkujący
27-07-2012, 16:35:41

Czyli przerwać "kurację" TRIDERM'em?
Początkujący
28-07-2012, 13:45:44

Przez ile czasu będą powstawać nowe krostki/bąbelki po odstawieniu maści sterydowej (TRIDERM)?
gość
28-07-2012, 14:49:26

Trudno powiedzieć u każdego inaczej to przebiega
Ja bym go nigdy nie zastosowała w to miejsce
Początkujący
28-07-2012, 15:53:44

Tylko TRIDERM działa podczas nawrotów suchości, pękania i zaczerwienienia kącików ust.
gość
28-07-2012, 18:00:48

Poczytaj przyda się
http://www.ofeminin.pl/dolegliwosci-choroby/zajady-w-kacikach-ust-d17571.html
http://www.superpani.pl/uroda/poradnikowy_mix/rady_na_zajady,142,0.html
Początkujący
28-07-2012, 18:50:28

Bardzo dziękuję za linki, lecz wg mnie to nie są zajady. Po prostu kąciki z dnia na dzień robią się bardzo suche, następnie pękają i to wszystko. Pęknięcia są bardzo niewielkie, ale skutecznie przeszkadzają podczas jedzenia, czy uśmiechania się. Po zastosowaniu maści TRIDERM pęknięcia goją się w przeciągu kilku dni i to wszystko. Niestety co jakieś dwa tygodnie problem nawraca W poniedziałek będę rejestrować się do "dermatologa". Mam nadzieję, że w końcu będzie to PRAWDZIWY dermatolog, który położy kres mojej przypadłości.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: