Reklama:

smierdzaca skora glowy (73)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
10-12-2008, 23:00:00

od dluzszego czasu mam problem z smierdzaca skora glowy :/ czasem nawet kilka godzin po umyciu juz czuc :/
co robic ratunku !
gość
06-03-2010, 15:04:42

Gość 2008-12-11 00:00:00 od dluzszego czasu mam problem z smierdzaca skora glowy :/ czasem nawet kilka godzin po umyciu juz czuc :/

co robic ratunku !

mam ten sam problem , już po paru godzinach po umyciu głowy czuję nieprzyjemny zapach , który wydobywa sie z kazdym ruchem głowy , jak sie pochylam bądź odwracam gowę, byłam u dermatologa ale stwierdził ze wszystko jest dobrze..nie wiem czy dobrze bo ja już nie moge z tym wytrzymać, tylko czuje ten swąd a przecież bardzo dbam o siebie!
gość
22-10-2010, 12:33:23

Dzien dobry,
takze mam ten sam problem, i zupelnie nie wiem co mam robic, uzywalam roznych szamponow, bylam u dermatologa, powiedzial tylko, ze to moze wzmorzony lojotok, i przepisal jakis szampon, ktory i tak nic nie pomogl.
Co robic w takiej sytuacji, kiedy ten smord uprzyksza zycie?
Probowalam roznych sposobow
gość
22-10-2010, 20:13:15

Brzydki zapach włosów jest spowodowany głównie przez niektóre infekcje grzybicze. Jest to bardzo częste w przypadku tłustej skóry głowy, która jest bardziej podatna na gromadzenie się brudu, a tym samym na infekcje grzybicze. Przypadłość ta nie jest trudna do leczenia i może być wyleczona poprzez regularną higienę i codzienną pielęgnację skóry głowy. Można również sporządzić płukanki do włosów ze składników, które znajdziemy w domu.

Sok pomidorowy jest bardzo skutecznym środkiem zaradczym. Nanosimy go na włosy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie zmywamy ciepłą wodą. Jest to bardzo skuteczne sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu włosów.

Ocet jabłkowy jest też bardzo skuteczny w leczeniu nieprzyjemnego zapachu. Rozcieńczony ocet jabłkowy z dostateczną ilością wody nanosimy na włosy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie zmywamy.

Cytryna jest inny skutecznym środekiem. Należy wmasować sok z cytryny w skórę głowy i po pół godzinie zmyć. Można też użyć soku z cytryny rozcieńczonego w wodzie jako ostatnie płukanie włosów.

Innym, bardzo skutecznym sposobem leczenia odoru włosów jest przygotowanie roztworu proszku do pieczenia (soda oczyszczona) z ciepłą wodą. Należy go delikatnie wmasować w skórę głowy i pozostawić na 5 minut. Następnie zmyć dobrym szamponem.
gość
24-11-2010, 20:41:54

Witam,
Ja tez borykam sie z tym problemem od paru miesiecy. Zupelnie nie wiedzialam, ze to akurat moja glowa smierdzi. Nieraz jak ruszylam z miejca i nagle stanelam, rozlegl sie ten nieprzyjemny smrod, ale nie mialam pojecia, ze to moze byc moja glowa!!!
Od paru tygodni sytuacja sie pogarsza, wlosy bardzo sie przetluszczaja i wypadaja garsciami!
Jest tragedia - bardzo dbam o wyglad, ale ostatnio nasilil sie u mnie stres, troche sie drapalam po glowie i chyba wdalo sie jakies zapalenie...
Nie wiem co robic, jutro juz zapisze sie do lekarza. Myje codziennie rano glowe ale wieczorem juz nie jest fajnie...
Najgorsze jest to, ze ludzie w pracy mysla, ze to sprawa higieny, ale ja biore prysznic 2, czasem 3 razy na dzien. Po prostu jakas makabra.
Dajcie znac co pomaga.
Papa
gość
24-11-2010, 20:42:07

Witam,
Ja tez borykam sie z tym problemem od paru miesiecy. Zupelnie nie wiedzialam, ze to akurat moja glowa smierdzi. Nieraz jak ruszylam z miejca i nagle stanelam, rozlegl sie ten nieprzyjemny smrod, ale nie mialam pojecia, ze to moze byc moja glowa!!!
Od paru tygodni sytuacja sie pogarsza, wlosy bardzo sie przetluszczaja i wypadaja garsciami!
Jest tragedia - bardzo dbam o wyglad, ale ostatnio nasilil sie u mnie stres, troche sie drapalam po glowie i chyba wdalo sie jakies zapalenie...
Nie wiem co robic, jutro juz zapisze sie do lekarza. Myje codziennie rano glowe ale wieczorem juz nie jest fajnie...
Najgorsze jest to, ze ludzie w pracy mysla, ze to sprawa higieny, ale ja biore prysznic 2, czasem 3 razy na dzien. Po prostu jakas makabra.
Dajcie znac co pomaga.
Papa
gość
25-11-2010, 04:41:27

Wedlug mnie to problem psychiki trzeba uporzadkowac swoje emocje a problem sam zniknie
gość
21-06-2011, 09:03:19

"Według mnie to problem psychiki '' no nie mogę powstrzymać się od śmiechu Co ty za głupoty wypisujesz. Dla takiej oboby , która boryka się z tym problemem to jest koszmar( taki smrud, pomimo, że dba o higienę osobistą). Wiem sama po sobie, bo mnie też to dotyczy. Próbowałam już różnych płukanek, maseczek, a problem nadal jest. Widzę ,że te domowe sposoby są nie skuteczne. Więc czas wybrać sie do dermatologa. Pozdrawiam tych wszystkich , którzy maja podobny problem!
gość
24-08-2011, 19:16:42

Też mnie dotknęła ta wątpliwa przyjemność jak smrodek z głowy. Powertowałam na forach i wiem, że
za ten zapach jest odpowiedzialny łupież tłusty, w gorszym przypadku łojotokowe zapalenie skóry.

Z racji tego, że poza swędzeniem głowy, przetłuszczających się włosów i takiej mazi na skórze głowy (jak paznokciem przeciągnęłam po skórze to zostawał pod nim tłusty osad w kolorze kremowym) stwierdziłam że to jest łupież tłusty.

W skrócie:
najpierw usunięcie łusek zalegających na skórze głowy. W sumie najszybciej mechanicznie (szorowanie grzebieniem),ale ja zastosowałam sól. Wcierałam ją w skórę głowy i zniknęło. Później stosowałam nizoral. No tak najpopularniejszy, ale jako jeden z niewielu zabijający grzyby. A to grzyby/drożdżaki rozwijające się w sebum są odpowiedzialne za ten smrodek. Od pierwszego umycia zniknęło swędzenie głowy. Do tego zastosowałam seboren, w celu wyregulowania wydzielania sebum. Hehe jest to środek na porost włosów, więc włosy rosną jak szalone, wyrosło mi mnóstwo nowych włosków. Nie zauważyłam zbytniego ubytku włosów, więc myślę że zostały pobudzone nieczynne cebulki włosów. Dla zainteresowanych włosy rosną dwa razy szybciej, u mnie to jest 1,5 cm na miesiąc, przy stosowaniu seborenu 3 cm/miesiąc. Tanie to jak barszcz i do kupienia w aptece.
I tyle. Nizoral stosuję już jako nie lekarstwo ale profilaktykę. Od razu powiem, że wysusza włosy, więc od razu odżywka na włosy będzie konieczna.
gość
27-12-2011, 21:45:31

Witam,
Miałam ten sam problem z którym walczyłam przez jakieś dwa lata. Wkońcu zgłosiłam się do dermatologa który polecił mi szampon w saszetkach Dermena Plus. Mimo, że przeznaczony jest on głównie do walki z łupieżem pomógł mi w stu procentach! Włosy przetłuszczają się ale brzydki zapach zniknął. Właśnie kończę pierwsze opakowanie w której znajduje się 7 saszetek. Niestety mam bardzo grube włosy i na jedno mycie muszę użyć dwie. Na szczęście szampon opłaciło się kupić ponieważ pierwszy raz widzę jakiś efekt!! Polecam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: