Reklama:

schodzące paznokcie u 4-latka (68)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
03-02-2014, 09:28:55

Moja córka ma 4 latka. Schodzą jej paznokcie u rąk i stóp. Nie mogę powiedzieć, że nie ma niedoboru witamin. Je dosłownie wszystko. Kocha warzywa i owoce. Dostaje miód. Nie jest wybredna. Dodam, że większość warzyw są z własnej hodowli. W tym tygodniu jedziemy na pobranie próbki płytki z paznokci pod kątem grzybicy i drożdży.
Z początku myśleliśmy że przytrzasnęła sobie dłonie, że może od wkładania palców do buzi. Jednak to nie to. Zobaczymy jak wyniki wyjdą. Ponoć czeka się na nie 30 minut. Dermatolog sama nie wie co jest. Powiedziała że jak nie będzie grzybicy to przepisze maść „robioną”.
gość
01-06-2014, 20:37:45

u mojego 15 miesiecznego synka to samo najpierw choroba bostonska a teraz paznokcie , nie wszystkie ale jednak , jakas masakra
gość
05-06-2014, 19:47:24

Witam napiszę w tym watku aby utwierdzić innych rodziców o tym przypadku moja mała córeczka 18 miesięcy po antybiotyku później złapanym rotowitusie, dostała najpierw pleśniawek później grzybek przeszedł na dolne narządy rozrodcze, osłabiona była bardzo, zmiany grzybicze na narządach straszne i w tym czasie dostała wysokiej temperatury która utrzymywała się tylko jeden dzień a następnego wysypało jej dłonie i stopy :/ lekarze nie mieli pojęcia od czego :/. po kilku dniach zaczęła jej schodzić skóra ze stóp(podeszw) i dłoni trwa to już 2 tyg, tydz. temu zaczęły jej schodzić paznokcie z rąk :( byłam zrozpaczona pokazłam małą lekarce powiedziała, że malutka przechodziła prawdopodobnie chorobę Bostońską ale poleciła żebyśmy się jeszcze dermatologowi pokazały, wizyta w poniedziałek. Te paznokcie wyglądają okropnie :(. Czytając wcześniejsze posty myślę że jednak to była ta choroba bostońska ...
gość
08-06-2014, 19:46:31

Obydwie moje córki miały wirusa Coxackie. Ok. miesiaca temu. Teraz obydwu równoczesnie schodzą z raczek paznokcie. Jestem przekonana, że jest to powikłanie po przejściu wirusa, najprawdopodobniej krostki były również pod płytka paznokciową.
gość
01-07-2014, 17:38:23

Witam! jeśli chodzi o wypowiedzi z wysypką i schodzącą skórą - najprawdopodobniej Wasze dzieci przebyły szkarlatynę. Świadczy o tym wlasnie schodzaca skora głównie z opuszkow palcow po zniknieciu wysypki. Moja córka niedawno przeszła szkarlatynę, miałą antybiotyk, nastepnie zeszła jej skora, łuszczyła się mocno i dość długo teraz zauwazylam, ze schodzi jej paznokiec z reki i zaczyna takze z palucha u nogi.. zastanawia mnie to ale patrzac na ww. wypowiedzi najprawdopodobniej w tym przypadku to skutek uboczny przebycia szkarlatyny.. mam nadzieję.
gość
03-07-2014, 13:46:03

U moje córeczki tak samo, najpierw miała temperaturę, potem wypryski 9prawdopodobnie wirus bostoński), potem schodziła skóra z nóżek a teraz te paznokcie:(
gość
16-07-2014, 19:57:58

Ja zgodzam sie z tym, ze powodem wysypki, schodzacej skory i paznokci jest choroba bostonska. Czesto jest ona wlasnie mylona ze szkarlatyna. Moja corka 6cio letnia miala najpierw goraczke, pozniej wysypke w gardle, w ustach, pojawily sie rowniez male pecherzyki pod stopami, a nawet miedzy posladkami. Od razu stwierdzono chorobe bostonska. Po jakims czasie zaczely jej schodzic dwa paznokcie u rak. Mam nadzeje, ze sie to skonczy tylko na tych dwoch.
gość
18-07-2014, 10:10:04

Witam zatroskane mamy.. Szkarlatyna to odmiana anginy czyli zapalenie gardła z wysypką. objawy które opisujecie występują w chorobie bostońskiej, która na początku przebiega podobnie jak angina czy szkarlatyna z wysoką gorączką, z tym, że jej dalszy przebieg charakteryzuje się właśnie tym, że schodzi skóra z opuszków palców, mogą także paznokcie... lekarze często nie diagnozują choroby i przekonani, że to angina niepotrzebnie zlecają antybiotyk.. pozdrawiam
gość
20-07-2014, 07:38:54

Witam serdecznie u mojego synka 3,5 roku właśnie zaczęły schodzić paznokcie u nóg. Po przeczytaniu wątków wydaje mi się że przeszedł ok 1 mies temu chorobę bostońską którą my wzięliśmy za uczulenie. Napiszcie mi proszę, czy nie leczona może wywołać jakieś powikłania czy problemy zdrowotne? pozdrawiam - tym razem tata
gość
25-08-2014, 19:07:37

Dopisze się do wątku. Kilka tygodni temu przeszli jakiegoś wirusa moi synowie, 4-letnie bliźniaki. Ogólnie jedno-dwudniowa gorączka, złe samopoczucie, ból gardła, ale niezbyt wielki, wysypka. Kilka dni później ja - bez gorączki, straszliwy ból nóg, rąk i głowy. Byliśmy u lekarza, stwieziła infekcję gardła (chłopcy chorują co miesiąc na migdały) i przepisał standardowe antybiotyki, nic nie wspomniał o jakimkolwiek innym wirusie lub szkarlatynie. Potem wszyscy po kolei mieliśmy piekąco-swędzącą wysypkę na stopach i dłoniach (u mnie najgorzej). Kolejnym etapem były pęcherze, pękały i bardzo powoli schodziły - to był już objaw bardziej nieestetyczny, niż przykry. To było kilka tygodni temu, teraz chłopcom zaczęły schodzić paznokcie od nasady, od obłoczka. Ja dziś zauważyłam podobny objaw u siebie :(. Opisuję to, bo sama długo szukałam takich objawów w necie, bardziej nastawiona na grzybicę, zanim trafiłam tutaj. To w końcu wirus bostoński czy szkarlatyna?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: