Reklama:

Ropne wyspryski na skórze głowy i okropny świąd! (12)

Forum: Pielęgnacja i uroda

gość
01-03-2013, 16:39:14

Witam.
Zacznę od tego, że mam przetłuszczającą się skórę głowy (od lat myję głowę codziennie, próbowałam "przetrzymać włosy"-nic to nie dawało). Od kilku miesięcy na mojej głowie pojawiły się ropne wypryski. Wcześniej miałam we włosach łuski przypominające ziarenka piasku. Myślałam, że to łupież tłusty. Stosowałam szampon na łupież tłusty z Pharmaceris, ale nie przyniosło to efektów. Wypryski na mojej głowie są różnej wielkości. Jedne większe, inne mniejsze. Bardzo swędzą. Gdy je rozdrapię wypływa z nich ropa. Kiedyś farbowałam włosy beż żadnego problemu, a od kwietnia zeszłego roku przechodzę okropne katusze przy farbowaniu. Czerwona skóra głowy, okropne pieczenie, nasilony świąd utrzymujący się do 2-3 tygodni po farbowaniu. Po ostatnim farbowaniu byłam zmuszona zażywać tabletki "Alerzina" ponieważ świąd był tak intensywny, że nie spałam nocami, a na czubku głowy było pełno ropnych wielkich pryszczy. Te większe się zagoiły, ale te które były przed farbowaniem są nadal. Głowa mocno swędzi. Proszę o pomoc.
gość
01-03-2013, 20:41:56

Udać się do dermatologa, przyczyna leży albo w kosmetykach, które stosujesz, w diecie. Ale raczej stawiałbym na to pierwsze. Od razu mówię, że antybiotykoterapia jest głupim pomysłem.
gość
01-03-2013, 21:30:18

Zapisałam się wczoraj do dermatologa na pierwszy wolny termin (20 marca). Używałam przez ten czas bardzo różnych kosmetyków. Czy to możliwe, że one są przyczyną? Skąd w takim razie ta ogromna nadwrażliwość na farbę do włosów?
gość
02-03-2013, 08:38:36

Z powodu reakcji alergicznej na kosmetyki.
Jeśli skóra jest uwrażliwiona przez leki lub kosmetyki to na "zwykłą", niedrażniącą farbę będzie też wrażliwsza. Najlepiej wszystko odstawić i kupić szampon, który ma jak najkrótszy skład, szczególnie te które sa przeznaczone dla dzieci np. z serii Babydream z Rossmana.
Leczenie środkami steroidowymi lub antybiotykami da tylko chwilową ulgę.
gość
02-03-2013, 10:14:27

Stosowałam szampon Babydream, niestety nie pasował mi. Spróbuję zrobić do niego jeszcze jedno podejście. A odżywek/masek też nie używać? Mam bardzo suche włosy, ciężko mi je rozczesać bez niczego. Jednak faktem jest, że używam wielu kosmetyków. Czy jeśli odstawię je skóra przestanie być aż taka wrażliwa? Co z farbowaniem w takiej sytuacji?
gość
02-03-2013, 13:39:50

Skóra powinna przestać być tak wrażliwa, ale to wymaga tygodni (ok 28 dni, bo tyle wynosi cykl przemian komórkowych w skórze).
Nic nie używać prócz szamponu Babydream lub innego dla dzieci. Nie farbować.
gość
02-03-2013, 23:10:34

Problem polega na tym, ze nie jestem w stanie rozczesac wlosow bez odywki. Jaką mam pewność, że problem opisany przeze mnie w 1 poscie jest skutkiem kosmetykow?
gość
23-04-2013, 14:29:29

Ja podobne objawy mam od 2-ch lat. Również przestałam farbować włosy. Jak do tej pory byłam u trzech dermatologów i żaden nie wie co to jest. Leczę się samodzielnie - niestety bez efektów. Stosuję szampony przeciwgrzybiczne, przeciwświądowe oraz na receptę. Również płyny na skórę głowy np Stieprox oraz Betaderm.
Nic nie pomaga, można zwariować. Stosowałam również leki przeciwgrzybiczne na grzyby malessia i inn. Wszystko bezskutecznie. Jedynie szampon ziaja przeciwświądowy lekko uśmierza to cholerne swędzenie.
Gdyby ktokolwiek miał receptę na te dolegliwości bardzo proszę aby się odezwał do mnie na rozalia1985@o2.pl
gość
03-01-2017, 17:09:59

Masz problemy alergiczne wynikajace z uzywania zbyt duzej iloscibkosmetykow ktore maja maaassseee substancji drazniacych itd. A problem alergii wiaze sie zapewne z Twoja dieta i trybem zycia. Polecam zaczac jesc wiecej tluszczu a odstawic slodycze soki owoce i zboż. Lykaj tran oliwa z oliwek do salatek maslo (nie margaryna) i maslo klarowane smalec. Mialam podobnie aczkolwiek gorzej bo alergie nie tylko na chemie ale na wszystko zmienilam diete i wszystko ustapilo. Najlepiej znalezc ekolekarza w swoim miescie lub najblizszym
gość
03-01-2017, 17:10:12

Masz problemy alergiczne wynikajace z uzywania zbyt duzej iloscibkosmetykow ktore maja maaassseee substancji drazniacych itd. A problem alergii wiaze sie zapewne z Twoja dieta i trybem zycia. Polecam zaczac jesc wiecej tluszczu a odstawic slodycze soki owoce i zboż. Lykaj tran oliwa z oliwek do salatek maslo (nie margaryna) i maslo klarowane smalec. Mialam podobnie aczkolwiek gorzej bo alergie nie tylko na chemie ale na wszystko zmienilam diete i wszystko ustapilo. Najlepiej znalezc ekolekarza w swoim miescie lub najblizszym

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: