Reklama:

Próbowalam wszystkiego!Czemu nic nie dziala na ten trądzik???? (31)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
20-01-2007, 22:05:00

czesc ja mam tez problem z tradzikiem juz od 3lat sie mecze ale widze efekty.na poczatku chodzilam do dermatologa ale pomagalo na krotki okres.teraz biore diane35 prawie rok.ale pani ginekolog poinformowala mnie ze diane nie powinna sie tosowac na dluszy okres a ostatnio zauwazylam ze moja cera sie pogarsza.ale biore dalej.a co do tych drozdzy to jak sie je stosuje i jaka dawke mozna je zazywac prosze
gość
03-03-2007, 21:16:00

Heh ja mam trądzik od 1,5 (mam świeżo skończone 16) roku już mam dziurki na policzkach. Na początku stosowałem maść cynkową ale po pewnym czasie przestała działać, potem była papka anty trądzikowa (firmy joanna) pomagało przez pewien okres czasu ale w pewnym momęcie już nie działała i wysuszała cerę, oczywiście był spirytus (przecieranie spirytusem a potem na to mleczko nawilżające) pomagało i przestało działać

Byłem wczoraj u prywatne dermatolog i powiedziała że przy dużym trądziku nie ma co sie chrzanić z maściami tylko łykać (bardzo małe dawki) antybiotyku. No i zobaczymy... Przez miesiąc mam zażywać tyroksynę a potem *** (120 zł miesiąc) (dodatkowo stosując jakiś żel). Po *** ma się bardzo suchą skurę na wargach i dłoniach... No zobaczymy czy wyleczę się z trądziku - trzymajcie kciuki za mnie
gość
05-03-2007, 11:12:00

Witam,
trądzik nie jest znowu taką prostą sprawą. Na jednych działają antybiotyki, na innych hormony. Wszystko zależy indywidualnie od organizmu.
1. Przed tabletkami przestrzegam. Mam po 2-letniej kuracji poważne problemy z krążeniem (zakrzepy itp). Cera była w lepszej kondycji, ale znaczącej poprawy nie było. Przestrzegam też przed braniem tabletek w ramach eksperymentu-"a może pomoże". Ginekolodzy są naprawdę czasami bardzo beztroscy. Lepiej zrobić badania hormonów androgenowych (testosteron, andriosteron, siarczad jakiśtam... nie pamiętam już dokładnie nazw, ale ginekolog lub dermatolog powinien powiedzieć dokładnie, co zrobić). Jeżeli okaże się, że problem tkwi w hormonach, to wtedy trzeba rozważyć tabletki.
2. Co do antybiotyków-wystarczy poczytać fora internetowe (np. na wizażu) i się przekonać, że to też jest loteria. Niektórzy świetnie tolerują antybiotykową kurację=ich trądzik zostaje wyleczony. Inni odstawiają antybiotyk i zaraz potem problem wraca. Dodatkowo można się nabawić grzybicy, problemów z wątrobą. Antybiotyk to nie jest zabawa w łykanie tabletek i szybki efekt...
Tutaj też radzę zrobić "wymaz z pryszcza" i dowiedzieć się, jakie bakterie powodują nasz trądzik.
3. Profilaktycznie radzę unikać większych ilości ostrych i tłustych potraw, czekolady w dużych ilościach. Choć podobno tylko niewielki prcent ludzi ma problemy trądzikowe z tym powiązane, to jednak zauważyłam, że im mam zdrowszą dietę, tym mniej niespodzianek na buzi.
4. Ważne są też regularne wizyty w toalecie... tak, tak... Czyli dużo pijemy mineralnej i jemy jabłuszka lub warzywa i owoce bogate w błonnik.
Czasami podobno paskudztwo, które odkłada się w jelitach (tzw. złogi jelitowe) również może powodować trądzik (organizm ma za dużo toksyn).
Niektóre panie piszą też na forach, że wyleczyły wszelkie infekcje w jamie ustnej (np. plomby pod którymi czaiła się próchnica, jakieś drobne ubytki, ale też powracające zapalenia miglałków i tak dalej), trądzik ustał.
5. Kosmetyki to tylko pielęgnacja. Znam bardzo niewiel osób, którym pomogły kosmetyki apteczne czy drogeryjne, a nawet maści... Problem leży najczęściej w naszym organizmie.
Jednak zawsze trzeba sobie jakoś pomagać, więc polecam do mycia twarzy Dermedic, Normativ-żel do mycia twarzy (ma dość dużo skłądników naturalnych). Cena od 17 (jeżeli znajdzie się tanią patekę) do 22zł. Malutko tego cudeńka, ale jest bardzo wydajny. Pomógł mi zaleczyć odrobinę cała rzeszę podkórnych grudek i małych pryszczy. Jest tylko jeden problem-okropnie drażni spojówki, jeżeli dostanie się do oka!
-Asa, Aknefan-krem z nagietkiem, rumiankiem i olejkiem z drzewa herbacianego (6-7zł w aptekach lub zielarniach)-genialny preparat, ktory powoduje gojenie się pryszczy
-podobno świetnie działają kosmetyki zawierające dużo naturalnych składników (lavera, dr. hauschka). Ważne, żeby stosować je regluarnie i przez dłuższy czas. Bo to jak z ziołami-na efekt trzeba poczekać=skóra musi się uspokoić i wtedy będzie mniej sebum i mniej pryszczy.
-kiedyś dobrze na mnei działał Brevoxyl krem (do kupienia tylko w aptece), ale moja skóra już się do niego przyzwyczaiła. No i ten preparat wysuszał i powodował łuszczenie skóry.
-kosmtyki La Roche Posay i Avene z serii dla pryszczatych również są chwalone. Radykalne działanie ma Diacneal (Avene) i Effaclar A.I. które leczą pryszcze i stany zapalne. Ale-1. trzeba często przeboleć potworny wysyp na początku stosowania, a potem dopiero następuje poprawa. 2. nie na każdego to działa... niestety.
-ważne są toniki. Niekórzy chwalą sobie tonik octowy. Ja wybieram ziołowe wersje toników aptecznych, byleby bez alkoholu, bo choć ten dezynfekuje, to jednak powoduje też podwójną produkcję łoju...
6. Jest jeszcze jedna teoria odnośnie trądziku-podobno niektóre kobiety są nadwrażliwe na testosteron, którego poziom wzrasta w okresie stresu i ogólnego poddenerwowania, a to powoduje wysyp pryszczy, zakłócenie gospodarki hormonalnej i tłuszczowej. Poźniej wszystko wraca do normy, ale pryszcze pozostają trzeba je wyleczyć...
Ufff, ale się rozpisałam,
Pozdrawiam,
Jola
gość
21-03-2007, 21:28:00

Mam dopiero 14 alt w zasadzie mogę powiedziec ze juz nie dlugo 15 bede miac.. Mam problem z tradzikiem juz od roku moze wiecej , nie moge go zwalczyc Boje sie ze moja dziewczybna ode mnie odejdzie;( Próbowałem masci jednej ale ona tylko pogorszyła sprawe nie używam juz masci bo sie boje ze znowu sie to zacznie
Mam podejżelia ze skutkiem wychodzenia tego tradziku jest pobudzenia, podniecenie moge sie przyznac ze sie czesto podniecam Ale nie wiem czy dobrze sądze...A moze to okres dojżałości..Mam jeszcze jedno pytanko czy moze jak sie poci skóra na twarzy to moze to byc tez powód????? Prosze niech mi ktpoś pomoże i niech udzieli mi odpowiedzie i da porade To jest takie dla mnie wazne bo jestm jeszcze młody co bezdie jesli on nie zejdzie i zostawi po sobie jakies slady wtedy to sie załamie Kto ma taki problem jak ja??? Piszcie kometarze albo prosze o odpowiedz na ten e-mail boy9999@onet.eu plis!! Czekam na odp papa
gość
10-04-2007, 14:48:00

jeżeli chodzi o trądzik to przerabiałyśmy to z corką 3 lata temu. Jedyny środek to lek sterydowy roacutane, przepisywany przez lekarza tylko w wyjątkowych przypadkach ( skutki uboczne). Kuracja miesięczna wtedy kosztowala ok.700-800 zł. Po trzech miesiącach córka pozbyla się tej dolegliwości. Teraz czekaja ją tylko zabiegi wyrównujące może mikrodermablazja. Oczywiście równolegle brala również Dianę.
gość
11-04-2007, 21:21:00

a mnie po Dianie wysypalo tak ze odstawilam po miesiacu, dramat byl. Malo co na mnie dziala, Dalacin T srednio, metronidazol pomogl mi kiedys. Teraz biore doustnie antybioty Unidox juz 3 tydzien i szczerze mowiac nie widze efektu. Probuje od dzis Acne-Dermu, po pierwszej aplikacji bardzo ladnie zwerzyly mi sie pory na policzkach..zpbaczymy co bedzie dalej, ale opinie ma bardzo dobre. Pozdrawiam
gość
12-04-2007, 11:20:00

Witam mam 17 lat i mam tradzik juz od 1,5 roku nie idzie sie z tego wyleczyc prubowalem juz wszystkich masci i nic te wszystkie masci to naprawde nic nie sa warte.Teraz sie lecze homeopatycznie i troszke pomaga .Mam takie pytanko do was tu wszystlkich czym by sie tu tego pozbyc bo naprawde przy tym wykanczam sie psychicznie nie chce wychodzic z domu niewiem co amm robic prosze o pomoc!!!1
gość
12-04-2007, 14:12:00

12-04-2007 o 13:20, gość :
Witam mam 17 lat i mam tradzik juz od 1,5 roku nie idzie sie z tego wyleczyc prubowalem juz wszystkich masci i nic te wszystkie masci to naprawde nic nie sa warte.Teraz sie lecze homeopatycznie i troszke pomaga .Mam takie pytanko do was tu wszystlkich czym by sie tu tego pozbyc bo naprawde przy tym wykanczam sie psychicznie nie chce wychodzic z domu niewiem co amm robic prosze o pomoc!!!1

skuteczne przyczynową są w zasadzie 2 terapie: hormonalna (antyandrogenna) i rutenoidami (***); doraźnie jako skuteczne środki zewnętrzne polecam żel ACCOS firmy Pharmena oraz żel OCZAR przeciwtrądzikowy firmy Septyk
w celu zastosowania terapii przyczynowej (antyandrogennej, rutenoidowej lub obu skojarzonych) zgłoś się do dermatologa
Początkujący
13-04-2007, 17:13:00

hej a ja mam tradzik od 8 latek i podobnie jak wiekszosc probowalem wielu roznych specyfikow wszystko co tylko bylo mozliwe w poprzednie wakacje moja derma przepisala mi jakis plyn robiony za 5 zl po tygodniu stosowanie stan mojej twarzy zaczal sie ku mojemu zdziwieniu poprawiac raz na tydzien wyskoczylo cos malego ale natychmiast zostawalo neutralizowane przez cale wakacje balety ogolnie dobra jazda jak w zadne wakacje myslalem ze to juz koniec pryszczy aleee nieeeeee przyszlo Boze Narodzenie i wszystko powrocilo z podwojna sila rece mi opadly 2 miechy mialem straszna twarz potem antybotyki zaczely dzialac i teraz jest w skali od 1 do 10 6 czyli nawet niezle ale co pewien czas wyskakuje cos nowego ...wrrr
sam poprosilem swego juz n-tego dermatologa o przepisanie *** i dzis wzialem pierwsza kapsulke mam nadzieje ze 13 piatek nie przyniesie pecha zestaw anty wysuszajacy zakupiony jestem przygotowany bede relacjonowal moje poczynania na forum wszystkim z podobnymi problemami zycze powrotu do zdrowia narazie
tommy23
gość
04-05-2007, 14:53:00

Hej mam prawie 18 lat przez alergię i przez trądzik wyglądam na 20 latkę.
Wcale mi się to nie uśmiecha chciałabym na to coś zaradzić bo naprawdę ta moja nie moja Twarz mi przeszkadza.
Proszę powiedzcie co mogę zrobić

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: