Reklama:

pokrzywka cholinergiczna, alternatywne leczenie, czas trwania (1757)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
01-03-2008, 14:12:00

'Ty od recznej' widzisz :P ja tez mam cos podobnego :P jak wzieles sie za trening i nie zwracales uwagi na wysypke tylko skupiles sie na grze to samo przeszlo
Jesli chodzi o wiek to tez juz byl poruszany temat jednym przechodzi innym nie narazie nikt tego nie moze sprawdzic
Opra poczytaj nasze forum a napewno wszystkiego sie dowiesz
gość
01-03-2008, 19:29:00

ŁUKASZ
ja sie tylko boje o to ze nasila mi sie objawy , bo jak na razie (odpukac) jest ok Dzisiaj rano robiłem brzuszki , 3 serie po 150 :p w połowie dostalem wysypki , pod koniec 1 juz mi przeszło a dalej było ok
gość
02-03-2008, 19:03:00

LIFE IS BRUTAL - dobra rada z własnego doswaidczenia - jak najmniej stresu, nie wkrecec sie tak jak Łukasz - bo z tego co widze to juz zaczynasz nakrecać się lękiem, ze objawy sie nasila - lęk i jego nastepstwa potrafia naprawde utrudnic zycie - uwierz mi i staraj sie go unikac jak sie tylko da.....i pozostaje miec nadzieje, ze to minie i bedziemy w grupie tych szczesliwcow ktorym to swinstwo odpuscilo...moze niedlugo wynajda tez lekarstwo oby
gość
02-03-2008, 22:29:00

Aleeee Ja jestem dobrej mysli
A od jutra zaczynam eksperyment ;]
"Aerobiczna 6 Weidera" Słyszał ktos cos o Tym? Sa to specjalnie cwiczenia na miesnie brzucha , powodujace wysiłek owych miesni powodujace przez to pocenie :p Postaram sie dotrwac do ostatniego cyklu Zobaczymy efekty :p Jak to kur*** samo ze mnie nie wyjdzie , to ja je siła wyciagne :P Wszyscy zainteresowani niech pisza ;p 9580083
gość
03-03-2008, 15:35:00

gdzies juz czytalem o koledze ktory to stosowal i mu odpuscilo - tylko nie wiadomo czy odpusilo bo mialo odpuscic czy to w czyms pomoglo...musi byc na to jakis sposob...nie powoduje tego przeciez zaden czynnik zewnetrzny - tylko wewnetrzny, czyli cos co jest w nas a zaden organizm nie dziala tak aby ulegac samodestrukcji i zwalaczac sam siebie...gdzies musiala sie przestawic jakis trybik albo zapadka a teraz tzreba sie dowiedziec ktory i go wyregulowac
gość
03-03-2008, 15:39:00

Hej tu Kasia,
a więc zdaję relacje z akupunktury, jestem juz po całej serii 10 zabiegów i nie wiem czy warto, tzn wiem że warto było to robić bo czuje się dużo lepiej, pogodniej, weselej, znikła ospałość, wrócił zapał i najważniejsze nerwy się uspokoiły.
Co do pokrzywki to w trakcie zabiegów (nie na zabieg ale w czasie tych 3 tygodni kiedy były robione zabiegi) sypało mnie strasznie, jak dawniej kiedyś, że nie byłam w stanie sama tego opanować, robiły się strasznie swędząco piekące bąble (wcześniej już pisałam że umiem sobie sama radzic z moja pokrzywka i występują tylko plamy a nie bąble!). Ale nie ugięłam się i nie bralam allertecu
Teraz jest lepiej, wysypki nie było już kilka dni, tylko kilka malutkich plamek na dekoldzie i twarzy podczas gorącej kapieli. Ale nie wiem jeszcze w jakim stopniu ta akupunktura pomogła na ta pokrzywkę, czy może jest tak jak wczesniej (ja pisałam że sama sobie z tym radze a allertec łykam tylko przed "wielkim wyjściem"Teraz nie biorę żadnych leków, zobaczymy za kilka dni czy się nie pojawi.
W każdym razie doktor mówił że całkowity efekt będzie widać po 1,5 miesiąca ( cały czas jestem na diecie oczyszczającej wg zalecen). Ponadto z tego względu, że to uczulenie mam już 10 lat doktor twierdzi że po pierwszej serii niekoniecznie przejdzie, ale należy serię powtórzyć. On mówi że przejdzie na 100% ale leczyc cały rok intensywnie - dieta, dieta i dieta, spokój, relaks i akupunktura jeszcze 1, 2 lub 3 serie. Następna mam zaleconą na początku maja.
Niewierzę że przejdzie w 100% ponieważ wydaje mi sie że lekarze poprostu nie wiedzą co to jest i dlaczego jest (zwłaszcza ci, którzy nigdy wcześniej tego nie leczyli) ale mam taką malutka nadzieję że super by było gdyby przeszlo .
Nie wiem czy zdecyduje się na kolejną serię. Nie wiem czy warto czy tylko wyrzucę pieniądze ale z drugiej strony tyle kasy już wyrzuciłam że 500zł w jedną czy drugą a moglabym mieć wyrzuty że przestałam walczyc.
Na pewno będę trzymać dietę i ćwiczyc fizycznie.
Aczkolwiek może zdecyduję się na tą serię w maju z tego względu iż rzuciłam tabletki antykoncepcyjne (jak zalecił lekarz) i chcę wyregulowac poziom hormonów nie wiem czy ta 1 seria ktorą zrobilam wystarczy. Na hormony akupunktura działa na pewno wiem po sobie, ponieważ wcześniej jak rzucalam tabletki to szybko do nich wróciłam - za dużo skutków "z odstawienia" wystpiło, a teraz wszystko jest ok i cera tez Ale to nie na temat więc już o tym pisac nie będę.
Będę obserwować i zobaczę. Napisze za jakieś 2-3 tygodnie czy ustąpiło i w jakim stopniu.
gość
04-03-2008, 08:32:00

Oby to Ci pomoglo - bo jeśli Tobie pomoże to i nam wszystkim pomoze zreszta nie wiadomo juz co myslec - innym przechodzi samo a jeszcze innymnie - ech
gość
04-03-2008, 11:06:00

Pytanie, czy jest to doktor z powołania czy tez chce zbic kaske...marzeniem mojego zycia jest to aby sie tego pozbyc...swoja droga to ciekawe czy nerwica moze powodowac to dziadostwo - wiem, ze mam nerwice i cos mi tu smierdzi ze to sie wzielo z tego...
gość
04-03-2008, 21:10:00

Czesc. Tu Aga. Przedstawie Wam moja historie z pokrzywka. Zaczne od tego, ze od malego dziecka bylam(jestem) alergikiem, leczylam sie tabletkami, szczepionkami odczulajacymi , jezdzilam do sanatoriow do 18 r.z.(teraz mam 25 lat). U mnie kontakt z alergenem objawial sie dusznoscia(mialam stwierdzona astme oskrzelowa). Leczylam sie swietnej pani doktor alergolog i mozna bylo powiedziec ze mnie z tej choroby wyleczyla. Dusznosci ustapily, lekow juz nie musialam brac. Wszystko bylo okej przez dobrych pare lat. Zaznaczam jeszcze ze nigdy nie mialam pokrzywki, tylko dusznosci. A uczulona bylam na trawy, chwasty, roztocza, kurz, zboza, itd..duzo by wymieniac... Ale potem bylo prawie wszystko ok, procz co rocznych katarow siennych kazdym latem i kichaniem i lzawieniem oczu gdy lezalam na kocyku na trawie.. Do stycznia tego roku..Mianowicie od polowy stycznia zaczely mi sie pojawiac na skorze pokrzywkowe bable, na poczatku byl to jeden, dwa, pozniej na rece na nodze, twarzy, dekolcie, plecach, prawie wszedzie. W ciagu minuty potrafilo mi wyskoczyc 10 polozonych obok siebie babli. Z poczatku gdy byly to pojedyncze bable, myslalam ze mnie gryzie komar. No ale jak to sie tak nasililo to wkurzylam sie i poszlam do dermatologa, ktory wlasnie stwierdzil pokrzywke. Pani doktor kazala sie przebadac od A do Z, czyli: krew, mocz, kal na pasozyty wlasnie, bo pokrzywka jest tez objawem pasozytow w organizmie, poza tym znow testy alergiczne, bo alergia mogla powrocic a moglam sie tez uczulic na cos nowego. Kazala zachowac prosta diete, nie spozywac konserwantow, unikac 100% welny, na ktora tez jest duzo uczulen. Ale powiedziala mi tez co mnie zaskoczylo. Tzn zapytala, czy od czasu kiedy zaobserwowalam bable, czy nie przezywam jakiegos wiekszego stresu? No i tu sie zaczelo, bo tak naprawde zaczela mi sie sesja egzaminacyjna, pracowalam, mialam problemy z mezem, nie radzilam sobie z tym wszystkim i zaczelam powaznie powiazywac pojawianie sie tych babli w sytuacjach stresowych. Pozniej wykonalam tez testy alergiczne, powterdzilo sie ze alergia powrocila, znow duzo plusow na trawy, roztocza, kurz, zboza, plesn.. Przepisala mi tabl: Xyzal. Mam brac je miesiac czasu, narazie dopiero zaczelam, wiec nie moge powiedziec jak mi pomagaja... W kazdym razie, pokrzywka stala sie dla mnie duzym problem, jest mi z tym bardzo zle, martwie sie o swoje zdrowie, chcialabym sie juz tego pozbyc... Chodzilam przez jakis czas na fitnes jeszcze jak nie mialam tej pokrzywki, ale w trakcie sesji nie mialam na to czasu, a zaluje, bo aerobik dawal mi bardzo duzo relaksu, odstresowywal mnie, bylo mi z tym dobrze, a kto wie, moze alergie mialam caly czas taka sama, a pokrzywka jest wynikiem stresu....Napisze do Was jeszcze jak cos sie zmieni..Pozdrawiam i trzymajcie sie cieplutko! Dobrze ze mozna porozmawiac z kims kto ma podobny problem...
gość
05-03-2008, 10:48:00

hej Aga - twoj dermatolo zadal bardzo wazne i dobre pytanie - stres...okazuje sie, ze stres w wiekszosci przypadkow jest przyczyna pokrzywki przewleklej u doroslych...nawet nie mamy o tym pojecia ale tak faktycznie moze byc...my nawet nie podejrzewamy ze nasza psychika w ten sposob sobie to odbija ale tak moze byc...podobnymi objawami sa luszczyca, azs itp ( oczywiscie nie w kazdym przypadku, ale jesli nie mozna znalesc innych przyczyn to warto pogrzebac w swojej psychice ; )...i tu pomocny moze byc psychiatra jak rowniez psychoterapia...zreszta poczytajcie o czyms takim jak psychodermatologia...pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: