Reklama:

pojedyncze swędzące krostki na całym ciele (54)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
25-03-2011, 11:36:18

Witam serdecznie,
jestem nowa na tym forum. Postanowiłam zwrócić się ze swoim problemem tutaj, bo już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Otóż mój problem wygląda tak: Od około 5 dni coś mnie gryzie. Przynajmniej tak mi się wydawało - mam kota, za oknem jest dużo zapchlonych kotów, dlatego myślałam, że to mogą być pchełki. Drapałam się, ale nic wielkiego z tego nie wychodziło - prócz pojedynczych malutkich krosteczek. Nie mają żadnych strupków, nie są ropne. Byłam przekonana, że to pchły, wypsikaliśmy wszystko w domu. Wątpliwości zaczęły się, kiedy mój chłopak powiedział mi, że też się drapie, twierdzi, że zaczął się drapać jego malutki braciszek początkowo. Nikt z nas nie ma większych krostek, grudek czy bąbli. To malutkie krosteczki które znikają, jak już się ich nie drapie. Wróciłam właśnie od lekarza, dostałam Tetrix cream, pani wykluczyła mi pasożyty i podejrzewa, że to na tle alergicznym. Wtedy problem przeniósł się na moje tabletki antykoncepcyjne, które dopiero zaczęłam brać pierwszy raz w życiu - dopiero 8 tabletek. Poszłam do ginekologa, stwierdził, że najprawdopodobniej moje dolegliwości są od hormonów. Tabletki nazywają się Naraya. W skutkach ubocznych jest napisane, że może występować świąd i wysypki. To ma sens, tylko w dalszym ciągu nie jestem przekonana co do tego, że przyczyną są tabletki. Przecież to się wzięło od małego braciszka chłopaka, później miał chłopak i ja. Dziś dokładnie przyjrzę się, czy nasze objawy są takie same, bo możliwe, że mamy co innego, może to u nich są pchły - mają psa, który często przebywa na dworze, a u mnie może przyczyną są tabletki. Nie wiem już nic... Chłopak przyjeżdża dziś do mnie na weekend i obawiam się.
gość
22-04-2011, 20:33:00

mam dokładnie ten sam problem. Też mamy kota i małe swędzące krostki, które znikają jak się ich nie drapie. Też ostatnio zmieniłam tabletki antykoncepcyjne. Nie wiem czy iść z tym do dermatologa czy do zwykłego internisty. Napisz czy ten krem pomógł
gość
26-04-2011, 09:36:03

Niestety krem nie pomógł. Jeszcze wtedy, gdy pisałam ten post nie było tak źle jak teraz. Mnie dalej wszystko swędzi, ale krostki znikają, ale mój chłopak ma najgorszej. Pod pachą zaczęły robić mu się duże strupy, które są ciągle mokre, teraz ma dość dużą ranę. Smarujemy cały czas, różnymi kremami ale nie chce się goić. Problem pojawił się również na twarzy - myśleliśmy, że to po goleniu, ale zbyt długo się trzyma. Do dermatologa ciężko się dostać, byliśmy jak najszybciej ponownie u lekarza, dał nam Crotamiton na świerzb, ale w dalszym ciągu nie przechodzi. Nie wiemy już co robić... Te strupy nie chcą zasychać. W dodatku dziś rano wyskoczyła mi jedna krostka na samym czubku nosa. Wygląda jak zimno trochę, ale równocześnie jak strupy mojego chlopaka. Nie wiem co robić, jak mi się to powiększy to nie będę mogła nawet z domu wyjść. Co mamy robić ????
gość
26-04-2011, 10:18:25

Spróbujcie kąpieli w mące ziemniaczanej(krochmalu)lub sodzie oczyszczonej wydaje mi się to alergiczne jest coś co tylko wy jedliście?można też wypić herbatkę mocną z pokrzywy lub mięte powinno pomóc
gość
26-04-2011, 10:21:07

Żel z kasztanowca lub z orzecha włoskiego złagodzi swędzenie
gość
26-04-2011, 10:42:07

Raczej tu nie chodzi o jedzenie, bo ma to moj chlopak, ja, jego siostra i braciszek. Jeszcze do niedawna myslelismy ze to swierzb i na to sie leczylismy...ale te strupy, rany, mojego chlopaka nie swedza, tylko bola, pieką... tak samo mam teraz z tą krostką na nosie piecze mnie caly nos. A na czym polega ta kapiel w mace ziemniaczanej? Zasychaja wtedy strupy,tak? Wiem,ze chlopak wcieral sobie ta make ziemniaczana, ale po kilku godzinach bylo to samo. Ale moze powinien się wtedy wykąpać, gdy wcierał...
gość
26-04-2011, 12:42:43

Powinno się zrobić krochmal (tak jak kisiel)i wlać do wanny i moczyć sie w tym ok20min.taka kompiel zasusza zmiany poszukaj w necie sa opisy,(a na nosie to bym podejrzewała gronkowca) soda oczyszczona dodana do kąpieli też dobrze działa to są sposoby na szybko trzeba by było mieć jakąś diagnozę żeby wiedzieć co leczyć,piszesz że macie strupy ale nie piszesz czy krosty ropne czy z wodą a to różnica.wypróbuj żel z kasztana lub maść z heparyną jeśli to od naczynek to pomoże i naprowadzi cie co to może być,trudno coś doradzić na odległość jak nie wiadomo na co.
gość
26-07-2011, 11:17:27

Ciekawa jestem czy coś się wyjaśniło w tej kwestii, mam podobny problem, krostki swędzące na całym ciele, pojedyncze, ale znikaja jak ich nie drapie ale za to te co byly drapane to zostaje ciemniejszy ślad. Byłam u dermatologa, mowi ze to nie świerzb (pomimo, że swedzi w nocy) i zapisal Diprogente, i jakies leki przeciwhistaminowe, dzisiaj zaczynam leczenie. Oby pomogło.
gość
31-07-2011, 09:54:11

ja niestety również się dopisuję bo mam to samo i też juz nie wiem jak to wyleczyć... a swędzi to nie miłosiernie...
gość
29-08-2011, 13:55:52

Hej ja mam to samo i uzywam masci "crostamiton farmapol" kazy w rodzinie sie tym zaraził ,ta masc pomaga tylko na kazdego to przechodzi i kazdy to przejdzie w rodzinie trzeba uwazac ;/ okropnie swedzace

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: