Reklama:

pocenie się (391)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
15-04-2008, 11:16:00

Witam!

Mam ten sam problem co Wy.. odnośnie pocenia się stóp i rąk. Walczę z tym na domowe sposoby i to co mozna w aptekach kupić.

Moim zdaniem najważniejsza jest higiena i przewiewna odzież, ale to nie zawsze pomaga bo czasem przebywamy i tak w ciepłych zamkniętych pomieszczeniach.
Jeśli chodzi o nadpotliwość to radzę wykonać badania odnośnie reumatyzmu.. to obok nerwowości najczęściej spotykana przyczyna.

Jeśli chodzi o te doraźne środki to według mnie najlepiej jest stosować antypespirant w dzień na dłonie i stopy a w nocy antidral(ale jak posamrujemy nim dłonie i stopy to dobrze jest wsadzić je w woreczki foliowe wtedy skuteczność rośnie). Wydaje mi się jednak że jeśli mamy mozliwość to i tak najlepiej jestr często myć dłonie wodą i mydłem

gg 4268053
gość
19-04-2008, 11:52:00

a ja nie wiem czy mam HH . Poce sie okrutnie a przy tym mam szybkie tempo bicia serca i jakies takie dziwne uczucie jakbym byl zestresowany ale nie wiem czym takie jakby podswiadome dzialanie to jest .Zauwazylem tez ze jak wypije kilka piw albo innego alkoholu to sie nie poce i dlonie stopy pachy mam suche jak wióry drewna . Nastepnego dnia jak sie budze znowu mam mokre dlonie . Potliwosc pach udalo mi sie opanowac przez picie ziół. Nie wiem do kogo mam sie udac robilem badania na tarczyce i jest ok i wsyztskie inne podstawowe badania mam w normie. Moze cos lezy w mojej psychice ? jakie nerwice ? jestem nerwowy i czasem uczucie starchu mam ale nawet jak siedze przed komputerem i nie mam prawa sie niczym stresowac poce sie jak głupi.Ma ktos moze podobne objawy ? pozdrawiam wszystkich co sie poca ponad przecietnie .Damy rade !
gość
28-04-2008, 16:37:00

Witam. Ja mam problem głównie ze stopami i od niedawna z dłońmi
Zaczynają się ciepłe dni i nie wiem co robić. Stopy w butach po paru godzinach (nawet minutach) mam tak mokre stopy że....
Zapach też jest nieprzyjemny, podczas nadmiernej potliwości stóp bardzo łatwo nabawić się grzybicy i to właśnie chyba mam :-/
Kremy nie pomagają, spróbuje wypróbować reklamowany niedawno preparat "lamisilat" może pomoże i zapach zniknie. Gdyby nie ten zapach mógł bym normalnie funkcjonować w życiu (mam na myśli spotkania z przyjaciółmi, rózne imprezy itp.) sami wiecie oco chodzi.
Od niedawna zauważyłem że pocą mi się dłonie (nawet teraz jak pisze) ale to nie taki problem jak ze stopami. Bez żadnego obuwia (butów, klapek) mam stopy suche jak piasek na pustyni Nie wiem czym to jest spowodowane w klapkach mokre, bez suchutkie??????
Mam obecnie 16 lat (kończe 3 klase gimnazjum) i mam nadzieję że to minie, czytalem gdzieś że to przejściowe (burza hormonów itp.) Ile czasu może trwać coś takiego i jaka szansa że to minie? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich z tymi problemami i życzę szybkiego wyleczenia. W razie co moje gg 5256336
gość
06-05-2008, 14:30:00

Mam 16 lat. W zeszłym roku na wakacje po raz pierwszy pojawiły mi się plamy. Zaczęłam sie pocić . Naszczęście wyczytałam na forach że najlepiej pomaga antidral. Więc go zakupiłam, byłam bardzo zadowolona z efektów [przestałam się pocić . Niestety w tym roku znów zaczeły się te problemy. Myślałam że antidral z zeszłego roku może się zepsuł więc poszłam do apteki kupić kolejny. I niestety nie ma poprawy. co mam zrobić jeśli nawet juz antidral mi nie pomaga?? .
gość
06-05-2008, 14:31:00

Mam 16 lat. W zeszłym roku na wakacje po raz pierwszy pojawiły mi się plamy. Zaczęłam sie pocić . Naszczęście wyczytałam na forach że najlepiej pomaga antidral. Więc go zakupiłam, byłam bardzo zadowolona z efektów [przestałam się pocić . Niestety w tym roku znów zaczeły się te problemy. Myślałam że antidral z zeszłego roku może się zepsuł więc poszłam do apteki kupić kolejny. I niestety nie ma poprawy. co mam zrobić jeśli nawet juz antidral mi nie pomaga?? .
gość
07-05-2008, 23:46:00

to jest tragedia przeciez z tym sie niee da zyc... a dermatolog zbagatelizowala ten problem... no myslalem ze ja tam... :p ale postanowilem sie temu przeciwstawic i w wakacje zrobie sobie ten zabieg tylko nie wiem czy przeciecie lepsze czy zakleszczenie jest lepsze... i tak jak w kazdym temacie zdania sa podzielone jednak najwazniejsze zeby pomoglo
gość
12-05-2008, 08:22:00

no to ja terz się dołączam do spoconych użytkowników ze mnie to sie leje na okrągło tak jak pisał gośc wcześniej pare piwek i wszystko jest wporzo ale tą drogą to tylko alkocholikiem można zostac. Ni e słuchajcie bzdur że to z wiekiem przejdzie ja mam 25 a poce sie gorzej niz jak miałem 17 czy 20.Etiaxil, antidral to wszystko do d.... nic nie pomaga. Jonoforeza hmm niewiem ale u nas niema takich aparatów żeby bez kupna wypróbowac tylko jak sie 2 koła wyrzuci za aparat można spróbowac a jak nie pomoże ??? ?Jedyny ratunek to sympakotomia ale ja sie obawiam ją stosowac w naszych szpitalach, sami wiecie jak u nas wyglad służba zdrowia ''banda złodzieji'' musimy sie chyba męczyc z tym problemem, ja osobiscie też z wielu rzeczy musiałem zrezygnowac np: studja niedało rady pachy mokre zeszyt mokry a po kilkiu godzinach siedzenia w jednym miejscu d... też wstyd było wyjśc z auli. Pociesza mnie fakt że nie jestem z tym sam Więc jeżeli jest tu jakiś DOKTOR w co wątpie bo nie ma lekarzy w polsce niech sie wypowie. A my żyjemy w XXI w latamy w kosmos cuada na kiju, a z takim problemem nie możemy se poradzic śmiech i tyle (oczwiście z tak dobrze wykrztałconych lekarzy którrzy ciągle chcą podwyżek) pytam za co i męcze sie dalej Pozdro
gość
16-05-2008, 12:39:00

Witam! Mam 20 lat i strasznie poca mi sie stopy i dlonie :9 to jest strasznie nie przyjemne uczucie , nie wspominajac o nieprzyjemnym zapachu stop pomozcie i poradzcie cos na te dolegliwosc. stosowalam juz rozne preparaty ale nic nie pomaga moze ktos zna jakies domowe sposoby na te okropna chorobe.Pozdrawiam
gość
27-05-2008, 23:49:00

[Polecam przez 2 miesiące moczyć nogi w mocno osolonej wodzie -codziennie. Mnie pomogło.
gość
28-05-2008, 09:54:00

Też mam ten problem: pachy, dłonie i stopy. Na pachy działa antidral. Stosowałam go też na dłonie, ale działał tylko przez trzy miesiące i nie w 100% (może tak na 70%). Stosowałam go wtedy od lutego do początku maja. A potem nagle przestał działać. Może przez to że zrobiło się cieplej. Teraz stosuję pedipur na dłonie i stopy. Działa średnio, ale niedawno zaczęłam stosowac więc może z czasem jego działanie będzie silniejsze. Ale zauważyłam, że bardziej poci mi się brzeg dłoni i palce z wierzchu. Okropieństwo! Nie chcę smarować pedipurem palców z wierzchu bo pod wpływem wodą marszczą się jak suszona śliwka. Intensywnie zaczęłam się pocić w wieku 13 czy 14 lat (teraz mam 18). Najgorzej jest w upały i jak sie denerwuję. Po prostu wodospad mi z rak spływał (całe szczęście pedipur to ogranicza) zaczęłam też brać szałwię w tabletkach i mam nadzieję że też pomoże. tak wogóle moje ręce wyglądają okropnie: często są sine i zimne. Nawet nie moge pomalować paznokci bo mam wrażenie że dłonie pocą mi się jescze bardziej. A co do stóp to mam wilgotne od palców aż po kostki. Kiedyś tak się nie pociłam. Tylko jak było naprawde goraxco albo pod wpływem supersilnego stresu. I w dodatku nie w takich ilościach. Teraz jestem okropnie znerwicowana, czasem odczuwam niesamowite leki, łatwo sie denerwuję.

Myślę, że to pocenie jest już wbite do naszej podświadomości. Ja też mam tak, że przez chwile mam suche dłonie a jak o tym pomyśle to momentalnie robią się wilgotne. Trzeba z tym walczyć i powiedzieć swojej podświadomości że wcale się nie pocimy. Może to głupio brzmi, ale podświadomośc potrafi zdziałać cuda. Wiara jest najważniejsza.
Pamiętajcie: nie możemy się poddawać! Życie jest zbyt piekne żeby tracić je na pocenie się i zamartwianie się tym.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: