Reklama:

Plamy na stopach (74)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
30-11-2015, 03:59:41

Witam.
Rok temu zdiagnozowano u mnie chorobę Szamberga. Miałam takie same plami jakie tu pokazujecie. Plamki te zaczęły się pojawiać na nogach. Szybko się rozprzestrzeniły na całe nogi i po 3 tygodniach były już nawet na plecach i rękach. Dermatolog na pierwszej wizycie już wiedział co mi jest. Przepisał mi Rutinscorbin Active C (tabletki o przedłużonym uwalnianiu, wydawane bez przepisu lekarza). Oprócz tego były jeszcze tabletki Venescin *** - działają na zapalenie powierzchniowe żył (wydawane bez przepisu lekarza). Dostałam też - Hirudoid (żel, również bez recepty), który leczy krwiaki i siniaki oraz elocom (ten jest na swędzenie i niestety trzeba mieć receptę). Po miesiącu wszystko zniknęło :) Dwa miesiące później miałam lekki nawrót, ale od razu wiedziałam jakie leki przyjmować, więc w ciągu tygodnia sobie z tym poradziłam. U mnie swędzenie nie było zbyt dokuczliwe, więc obeszło się bez elocomu i tym samym wizyty u lekarza. Od tamtej pory nie miałam żadnego nawrotu. Dziwię się że ludzie piszą że męczą się z tym przez kilka lat, ale to może dlatego że trafiłam na niesamowitego dermatologa. Albo dlatego że może miałam jakąś wyjątkowo łagodną odmianę tej choroby ? Tego nie wiem. Ale ważne jest to, że jestem przykładem, że można się tego pozbyć. Naprawdę. Mam 23 lata.
Dorota
gość
30-11-2015, 04:55:11

A, i dodam jeszcze kilka uwag :
Nigdy nie miałam problemów z nadwagą (46 kg, 159 cm wzrostu), nie uprawiam sportu, nie odżywiam się zbyt zdrowo. W mojej rodzinie nikt czegoś takiego nie miał. Dermatolog powiedział że jest to nieuleczalne i że można tylko kontrolować objawy. Nie wiadomo co jest przyczyną tej choroby. Mało jest o tym na polskich stronach, a w angielskich wyszukałam że to zapalenie powierzchniowych żył, które dostarczają krew do skóry. Powstają w nich mikropęknięcia, przez które przedostaje się żelazo na zewnątrz, i to podobno żelazo jest powodem przebarwień na skórze. Jak pierwszy raz je zobaczyłam to zbagatelizowałam te plamki, uznałam że same znikną. Jednak po kilku tygodniach wyglądało to okropnie. Rdzawe maleńkie plamki, blisko siebie, tak że czasem zlewały się w całość. Przy dotyku wyczuć można było, że minimalnie wystają nad skórę. Jak już pisałam, u mnie pojawiały się bardzo szybko i zajęły dużą powierzchnię ciała, ale dzięki lekom szybko zniknęły. Mam nadzieje że nawrót już nie nastąpi, chociaż skoro to jest nieuleczalne, to jednak jakaś szansa jest.... mam nadzieję że komuś moja wypowiedź pomoże. Zwłaszcza, że większość leków, które wyżej opisałam jest bez recepty.
Pozdrawiam
Dorota
gość
17-02-2016, 10:23:17

A wpadl ktos na pomysl ze moze byc to nieleczona grzybica stóp?
gość
05-03-2016, 01:04:41

Gość 2016-02-17 11:23:17
A wpadl ktos na pomysl ze moze byc to nieleczona grzybica stóp?
ty masz chyba grzybice mózgu. I to napewno nie jest uleczalne
gość
04-04-2016, 19:37:39

Mam dokładnie to samo jak na zdjęciu poniżej. I tak od 2-3 lat. Niebolące brązowe plamki niewiadomego pochodzenia. Od 5 lat sporo ruchu: piłka nożna, siatkówka, tracking. Kropki/plamki najpierw pojawiły się na nodze lewej, później na prawej. Help!
gość
10-05-2016, 15:35:41

Treść zablokowana przez moderatora

gość
04-09-2016, 10:22:50

Witam,
no to chyba jestem w tej grupie. Chcę dodać, że oprócz wiadomych plam na stopach i łydkach jest jeszcze mrowienie w tychże stopach podczas siedzenia. Biorę leki na nadciśnienie i to się jakoś zaczęło od tej pory.
W miejscu tych plam skóra jest sucha i lekko pomarszczona. Bez świądu. Będę wdzięczny za jakieś rady.
pozdrowienia
jj
gość
31-10-2016, 11:25:20

Mi atakuje piszczele i nogi i nie mam lekarstwa rozwiązania na to Wszystkie badani przeszedłem biorę rutinoscorbin i krem Niverosin ale nie pomaga. Jedynie co pomaga to krem Bedicort ale jest na recepte i po skończeniu smarowania wszystko wraca. Prosze piszcie co bierzecie jakie leki przepisuje dermatolog może uda się to zwalczyć.
gość
29-01-2017, 19:59:11

Witam ;) pojawiły się u mnie takie czerwone kropki na stopach czy wiecie co to ? wyglądają jak potówki
gość
24-05-2017, 09:32:49

Mój Ociec miał te plamy całe życie. W wieku 70-paru lat zaczął leczyć powiększoną śledzionę,prostatę.Brał różne leki.Spowodowały one,że plamy zniknęły.Umarł w wieku 87 lat.Stopy miał idealne.Razem z tata się zastanawialiśmy ,co spowodowało ten ładny efekt.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: