Reklama:

Opuchnięte górne powieki już 5 dzień i nie ma poprawy.... co to może być??? (13)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
20-03-2008, 13:34:00

Mam problem z opuchniętymi górnymi powiekami. Trwa to już od 15 marca... Nie wiem od czego to może być? Nigdy wcześniej nie miałam tego typu problemów. Może ktoś kiedyś miał tego typu problemy? Proszę o jakieś wskazówki i porady. Co to może być i co robić żeby ta opuchlizna zeszła???
gość
20-03-2008, 13:42:00

Stosowanie okładów na powieki,żelu z pietruszki,lub świetlika.Obrzeki powiek mogą świadczyc o niewydolności nerek ,lub układu krązenia
gość
20-03-2008, 13:45:00

Przyczyny obrzęków twarzy, zwłaszcza powiek, bywają bardzo różne. Mogą być wynikiem reakcji uczuleniowych np. na kosmetyk stosowany na skórę twarzy. W tym przypadku towarzyszy im zwykle dodatkowo świąd skóry. Również w przebiegu pokrzywki i obrzęku Quinckego (są to także choroby o etiologii najczęściej uczuleniowej) mogą występować obrzęki tych okolic. Wreszcie przyczyną Pani dolegliwości mogą być choroby internistyczne, a głównie choroby nerek. Pisze też Pani o towarzyszących " zastojach żylnych w nogach" , co jak się domyślam, oznacza także obrzęki, tyle że dotyczące podudzi. Te z kolei występować mogą w niektórych chorobach serca. Obrzęki twarzy, a zwłaszcza powiek towarzyszą chorobom tkanki łącznej (np. zapaleniu skóry i mięśni). Oczywiście nie wymieniłam tu wszystkich możliwych przyczyn przykrych objawów, na które Pani się skarży. Rozpoznanie schorzenia jest możliwe tylko po zebraniu dokładnego wywiadu, zbadaniu przedmiotowym pacjenta i wykonaniu wielu badań dodatkowych. Proponuję więc wizytę u dermatologa i internisty, wykonanie EKG, USG jamy brzusznej, badań laboratoryjnych, z uwzględnieniem oznaczenia mocznika i kreatyniny w surowicy krwi. Jeśli badania wypadną pomyślnie, pozostaje wizyta w poradni alergologicznej. Należy też zwrócić uwagę na kosmetyki, których Pani używa. --ola1971
gość
20-03-2008, 13:47:00

to jest odpowiedz z innego forum--ola1971 stąd wzmianka o obrzękach kończyn
Początkująca
21-03-2008, 21:28:00

Witam. Dziękuje za szybką odpowiedź jednak w dalszym ciągu nie znam przyczyny moich dolegliwości... Robiłam już wiele badań, byłam u lekarza rodzinnego, okulisty, dermatologa i nikt nie potrafi wskazać przyczyny wciąż opuchniętych górnych powiek... A mi wciąż nie daje spokoju pytanie OD CZEGO TO MOŻE BYĆ???
Początkująca
10-04-2013, 21:34:01

mam podobny problem i też nie moge znaleźć przyczyny, Tobie się w koncu udało?
gość
16-05-2013, 07:01:41

jeśli są to tylko opuchnięte powieki i innych objawów brak to może być to zwykłe przemęczenie oczu spowodowane długotrwałym patrzenie w monitor.
może być to również reakcja alergiczna na jakiś patogen.
równie dobrze może być to zespół suchego oka, choroby tarczycy, zatrzymanie wody w organizmie, nadwrażliwość na dym papierosowy, itp.
opuchniecie powiek samo w sobie niewiele mówi dlatego ważne są dodatkowe objawy(np: pieczenie swedzenie dyskomfort ból w kacikach przekwienie uczucie piasku itp badz zmeczenie ospalosc suchosc w ustach itd)
gość
16-05-2013, 07:56:10

No właśnie mam to samo swędzienie w kącikach oka, spuchnięte i podkrązone oczy, napady kichania i katar - alergia tak stwierdziła Pani doktor...
Trują nas jakimś świństwem, rozpylają w powietrzu.. kilka osób 300 km dalej tez to dopadło..
Początkująca
17-05-2013, 11:57:07

Warto wykonać badanie w kierunku nużeńca/demodex/.Mnie odkrycie nużeńca zajęło niemal 2 lata.Badanie można wykonać bez skierowania,od ręki za 45 zł. w niektórych przychodniach dermatologicznych.
gość
15-07-2014, 09:06:45

Mam zapuchnięte powieki, które mnie swędzą

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: