Reklama:

Leczenie grzybicy ogólnoustrojowej,drożdżyca,Candida Ablicans( to działa !!!) (34)

Forum: Infekcje grzybicze

Początkujący
09-01-2016, 20:01:14

Candida Ablicans objawy:
-suchość w ustach
-biegunki lub zaparcia,
-kłucie w klatce piersiowej,
-chroniczne zmęczenie-brak sił,
-senność, osłabienie koncentracji i pamięci,
-swędzenie skóry,nosa i odbytu,
-suchość skóry
-wysypki na twarzy
-bóle głowy
-uczucia zatkania w nosie
-gazy
-zimne stopy i ręce,
-problemy z zatokami
-infekcje narządów płciowych;
-łaknienie na słodycze
- bulgotania, przelewania w jelitach
- biały nalot na języku
- nudności
-spękane usta
-egzema (wypryski skórne)
-bóle gardła
-pieczenie i łzawienie spojówek
-chrypa
-charkanie
-brak koordynacji ruchowej
-obniżony nastrój,
Dodam objawy grzybicy:
-grzyb pojawia się w ciepłych wilgotnych miejscach(między palcami stóp nóg,dziury w piętach,brązowe paznokcie,narządy płciowe mężczyzn i kobiet,pachwiny w kroczu)
-białawe i zimne ręce nogi
-słabe paznokcie,brązowe paznokcie
-brązowa ślina
-czerwone plamy z wypryskami po środku(uda,kolana,łytki,plecy,klatka piersiowa)
-czerwone plamy (podobne jak pogryzienie przez owady)
-utrata węchu
-metaliczny smak w ustach
-białawe dziąsła i podniebienie
-drętwienie kończyn
-próchnica zębów (występuje w parze z grzybicą)(przyczyna pszenica i cukier)
-łupież
Widoczne objawy zewnętrzne grzybicy to tylko wierzchołek góry lodowej problemu grzybica.Początek rozwoju Candida Ablicans to jelita(uboga,niewłaściwa dieta) .Grzybica osłabia i dziurawi jelita przedostaje się do innych narządów(przerasta skórę,występuje pod skórą,przerasta pęcherz moczowy i kanaliki wylotowe,trzustkę i kanaliki,zapalenie ucha środkowego,stawy itp.)
Wszyskie powyższe objawy to grzybica w różnych stadiach zarastania ciała. Widoczna grzybica oznacza zaawansowane zagrzybienie ciała(znak by zacząć się leczyć--najłatwiej zmienić dietę na tą bardziej właściwą).
Trzeba mieć świadomość że grzybica wyrasta z naszego ciała,
w wyniku przesycenia tkanek niestrawionymi węglowodanami i glutenem.
Leczenie grzybicy.
Połączenie diety przeciwgrzybicznej,
diety według grupi krwi,
diety rozdzielnej daje widoczne rezultaty.
Dieta przeciwgrzybiczna(na początku zamula umysł-niski poziom cukrów)
Drożdżyca rozwija się na pożywce z cukru i skrobi i są zasilane przez ziarna zawierające gluten(pszenica,żyto,owies,jęczmień).
Dieta polega na ograniczeniu do minimum tych produktów i
zastąpienie innymi.
Unikanie i minimalizowanie :
-cukru,ziemniaków,soki i przetwory owocowe,słodkie owoce
-pszenica ze względu na jej powszechność(główny produkt
przemyśle spożywczym),bułki,chleb pszenny,chleb mieszany(duża
domieszka pszenicy) ,ciasta,ciastka,drożdżówki,makarony,kopytka)
-piwo,alkohole,napoje gazowane
-ocet,przetwory octowe,marynaty,musztarda,keczup
-mleko,topione,żółte i pleśniowe sery
-wędliny z masowej produkcji
-ryby w puszkach i panierowane
-soja i przetwory sojowe
-drożdże
Diety według grupi krwi
Grupa krwi od tysiącleci jest ściśle związana z układem pokarmowym.
Grupa "0" najstarsza ponad 140 tys. lat -ok.połowy polaków posiada
tą grupę krwi. Trzon żywienia w tej grupie to mięso, ryby i warzywa, inne
produkty to dodatki.
Dieta według grupy krwi "0" pokrywa się z dietą przeciwgrzybiczną:
-unikanie zbóż(słabo strawiane,tycie)
-oprócz jaj minimalizowanie nabiału
-unikanie fruktozy(unikanie spożywania w dużej ilości słodkich
owoców i soków(słabo strawiane,tycie)).
Dieta rozdzielna
Są 3 grupy:-grupa białkowa
-grupa neutralna
-grupa węglanowa
polega ona na łączeniu produktów żywnościowych.
Nie łączymy skrajnych grup białkowej i węglanowej(ziemniaki i mięso).
Łączymy białka z grupą neutralną.
Łączymy węglowodany z grupą neutralną.
==============================
Najgorszy produkt to pszenica
bo:
-ze względu na spożywaną ilość(monotonia),najgorsza dla grupy krwi
"0"
-najbardziej rozpowszechniona(pseudowybór)
-nieefektywna,niepszyswajalna (przybieramy na wadze)
-żadna z grup krwi nawet "A" nie przyswaja pszenicy
-niewskazana dla cukrzyków (gwałtowne wachania cukru we krwi,nagły
wrost a następnie nagły spadek)
-po ok. 2 godz. odczuwamy głód,
-podatna na pleśnie(aby urosła w naszym klimacie intensywnie
pryskana)
-jest łatwą pożywką dla grzybicy ,zawiera gluten
-znajduje się w wielu produktach(np.płatki kukurydziane 80% ,chleb
mieszany 80%)
-jest mocno zmodyfikowana genetycznie (ile procent pszenicy w
pszenicy ? )
-podobno pojawiły się białka głodu(w celu zwiększenia konsumcji)
-mocno ogranicza przyswajanie magnezu i wapnia
-brak magnezu objawia się (widzenie tzw "gwiazdek" przeważnie
po wysiłku,nagłym przyjęciu pozycji stojącej
-brak wapnia:słabe kości,brązowe paznokcie(grzybica),
zwyrodnienie stawów, wynik chodzenie o lasce
- poprostu kaleczy organizm
Następny produkt to cukier dodawany do wielu produktów,przez co jest przekroczone dzienne jego zapotrzebowanie organizmu.
Następny produkt ziemniaki ze względu spożywaną ilość --to cukier
Następny produkt soki,nektary w kartonach,w butelkach -- duża ilość cukrów,fruktozy,np.dzienna dawka owoców to 1 małe jabłko lub 1/2 średniego jabłka(sugerować się wielkością naszej pięści lub ile owoców zmięścimy w garści-większe ilości organizm nie trawi.
Następny produkt sztuczne gazowane napoje(jedna mała puszka napoju gazowanego posiada 5 łyżek cukru to jest o jedną łyżkę więcej niż dzienne zapotrzebowanie kobiety na cukier)
Następny produkt to wędliny(przetworzone mięso) ze względu stosowanie dużej ilości rakotwórczych konserwantów,długie terminy przydatności( pytanie: czy to mięso czy już padlina ?)
Ze względu na sposób hodowli (uwaga na hodowlane łososie norweskie ,szkockie są toksyczne ,karmione mączką rybną z ryb poławianych z obszarów skażonych przez przezmysł,karmione barwnikiem)
U zdrowego człowieka drożdżak candida występuje w końcowej części jelita. Zajmuje treść pokarmową uniemożliwiając rozwój szkodliwych bakteri, pełni więc pożyteczną rolę.
Rozwojowi grzyba sprzyja dieta bogata w węglowodanany(w przypadku grupy krwi "0" która nie jest przystosowana biologicznie do trawienia w dużej ilości zbóż,owoców w szczególności tych słodkich(fruktoza)) dodamy do tego nadmiar kartofli,cukru. Drożdżak intensywnie się rozwija,zmienia formę na patogenną i atakuje i potrawi wytwarzać zarodniki.Sądze że grzyb podąża za pokarmem, przerasta tkanki przesycone nadmiarem węglowodanów i glutenu itp.
Połączenie diety przeciwgrzybicznej,diety według grupi krwi i diety rozdzielnej ma na celu lepszego strawienia właściwego pokarmu.
Leczenie trwa ok. 7 miesięcy , zarodniki mają ponoć zdolność do kiełkowania przez ok. 2 lat. Być może pojawiły się już nowoczesne leki na grzybicę wspomagające dietę, trzeba zapytać lekarza.
====================================================
Mam grupę krwi 0" i leczę się od 4 miesięcy i stwierdzam że połączenie tych trzech diet sprawdza się.
Najtrudniejszy jest okres pierwszego 1,5 miesiąca(okres zmiany diety) po około 3-4 miesiąca poprawia się samopoczucie i chęci(okres przestawienia organizmu na nową dietę).
Ważne: tak jeść aby zachować tendencję zniżkową dla grzyba ale samemu się nie osłabić. Na siłe i na szybko nie zwalczymy grzyba(prędzej siebie). Grzyb dość powoli ustępuje zwłaszcza na początku diety,po około 3-4 miesięcy szybciej takie odnoszę wrażenie(ustępuje lawinowo).
Ważne aby dietę dobrze zacząć, sama dieta przeciwgrzybiczna to za mało należy uwzględnić grupę krwi, wiemy wówczas na czym stoimy. W moim przypadku "0" czyli jedzenie mięsa jak najmniej przetworzonego i podrobów mięsnych , ryb, tłuszcz(smalec,boczek,tłuste ryby) i warzyw świeżych dodaje sił.
Mięso(jak najmniej wędlin) (większy udział wołowiny,ryb) dla lepszego trawienia z ziołami lub z surówkami.Pasuje także jeść kawałek jabłka, jagód po mięsie. Trochę smalcu szarego,smalcu gęsiego na pewno nie zaszkodzi, można smarować nimi dość grubo chleb żytni.
Po około 4 miesiącach przemiana materii organizmu jest większa ,aby ustabilizować wagę ciała jedzenie tłustych kawałków jest wskazane. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy. Smalec daje energię na cały dzień , tłusta ryba raz na tydzień, olej lniany itp.
Godnej uwagi zasługują śledzie. Jeżeli są solone aby pozbyć się nadmiaru soli przed spożyciem należy większą partię śledzi zalać wodą ,którą po pewnym czasie wylewamy,powtarzamy zabieg 3-4 razy w ciągu ok.5 godz. ,śledzie po odsączeniu wrzucamy do lodówki – teraz są o wiele smaczniejsze.Śledzie w oleju wystarczy wrzucić na papierowe ręczniki—bez oleju są o wiele bardziej strawne.
Wino czerwone wytrawne,półwytrawne ułatwia trawienie tłustego mięsa.
Picie herbat owocowych pasuje po strawieniu mięsa.
Zrezygnowałem ze zbóż glutenowych,zwłaszcza pszenicy (wyjątkowo czysty chleb żytni na zakwasie 1-2 kromki na dzień najlepiej z rana)Można jeść : kasza gryczana,ryży dziki,ryż czany,ryż brązowy,amarantus,komosa ryżowa,kasza jaglana -potraktować jako uzupełnienie.(ciepła kasza jaglana wymieszana z kilkoma łyżkami smalcu domowej roboty(bardziej szary) + ogórek kiszony=smaczne,pożywne danie)
Oprócz jaj nabiał ograniczam.Z nabiału jem jaja(6 na tydzień),ser kozi,mocarella, jak niema w sklepie to twarożek,jogurt naturalny,masło .
(Amarantus wymieszany z jogurtem naturalnym-ciekawa kompozycja smakowa)
Z rana jem potrawy lekkostrawne,drugie śniadanie podobnie,mięso najlepiej po południu(trawienie trwa ok.5 godz, gęś i kaczka 8 godzin),kolacja bardziej lekkostrawna(mogą być ryby,warzywa).
Ważne aby jeść warzywa(surówki)(brokuły,papryka,pomidory,niedoceniana cebula,czosnek itp.).Warzywa odkwaszają organizm,dostarczają minerały między innymi wapń,węglowodany.Na początku diety mniej gotowanej marchwi i buraków(są zbyt słodkie)(po około 4 miesięcy bez ograniczeń)(pomidorów nie łączymy z serem,twarogiem-wytrącają się kryształki soli)
Ograniczanie ziemniaków( w małych ilościach np. dodatek do zupy warzywnej, zjedzenie pół lub jednego ziemniaka).
Owoce trawimy w małych ilościach, resztą karmi się grzyb .(Duża ilość fruktozy obciąża wątrobę,odkładana jest w postaci tłuszczu międzytkankowego(niebezpiecznego),duża ilość fruktozy –doskonała pożywka dla raka np.,trzustki). Ilość jaką potrzebujemy na dzień to taka ilość którą zmieścimy w jednej dłoni(małe jabłko,2-3 śliwki,garść wiśni,raz do czasu banan z rana,ananas świeży grubszy plaster(dobry na jelita) itp.Grepfrut i cytryna odkwaszają organizm. Unikamy pomarańczy,mandarynek,kiwi,melony(Jeżeli tak,to tylko kilka plasterków).
Mam wrażenie że popijanie wina czerwonego wytrawnego,półwytrawnego(z okolic węgier,bułgarii,rumunii(mają mało cukru są bardziej kwaśne) pomaga, przyspiesza leczenie grzybicy.
Odwrotny zaś skutek przynosi popijanie win słodkich,lub pochodzących z cieplejszych krajów.(u mnie pojawiły się czerwone plamki na skórze-oznaka grzybicy)
Dla uzupełnienia jodu i minerałów : sól jodowana albo glony. Soli nie używamy w tym samym czasie gdy zażywamy glony (wakame,kombu,nori najlepiej na przemian) ze względu na bardzo wysokie stężenie jodu i innych minerałów(wskazana ilość na dzień 2 łyżeczki od herbaty)
Zrezygnowałem z herbaty czarnej, kawy,kawy rozpuszczanej,piwa,wódki.
Po 4 miesiącach pozwalam sobie na 2 łyki miodu z pyłkiem kwiatowym(pierzga) w poniedziałek rano na rozpoczęcie tygodnia.W tygodniu 2-3 łyżeczki prawdziwego dżemu z małą ilością cukru.
Sporo gotowych dań w diecie przeciwgrzybicznej znajdziemy w internecie.
Ważne jest pierwsze 1,5 miesiąca podkreślam należy dobrze jeść 3 albo 4 razy w ciągu dnia aby się nie osłabić.Jeść w takich ilościach aby być sytym.
1 miesiąc odzwyczajanie się od pszenicy.
Zamulenie umysłu przez około3-4 miesiące małą ilością cukru,po tym czasie organizm przestawia się na niższy poziom zapotrzebowania na cukier,podpieram się jedząc grepfrut(1/3owocu na dzień),pomaga dobrze pogryźć kromkę chleba żytniego i poślinić,dzięki ślinie strawimy chleb otrzymamy węglowodany.Ja podpieram się jeszcze ksylitolem(xylitol)(najlepszy z Finlandi)-alkohol cukrowy -wygląda jak cukier,smakuje jak cukier nawet lepiej(dawka max. na dzień 3 łyżeczki(rano-1,południe-1,wieczorem-1), uwaga przez pierwszy tydzień zażywania to połowę łyżeczki na dzięń bo inaczej grozi rozwolnienie. Ksylitol jest przetwarzany w jelitach i wątrobie na glukozę,zaleta nie fermentuje w lelitach,większe dawki nie zalecane -niekorzystny na nerki.Jeżeli zauważymy osłabienie wzroku to oznaka zbyt niskiego poziomu cukru,należy zjeść zwykły cukier lub łyknąć miodu.Po 4 miesiącach odczuwam mniejszą potrzebę jedzenia ksylitolu.
Pierwszy korzystny efekt diety pomimo solidnego jedzenia utrata wagi,człowiek ma poczucie lekkości-dobry sposób na poprawę sylwetki.
Najszybciej odetkał się nos,
po 1,5 miesiąca zdrowe,mocne paznokcie(brązowa barwa ustąpiła),
po 2miesiącach zdrowe stopy(grzybica ustąpiła bez smarowania)
po 3miesiącach ciepłe dłonie,mięśnie są bardziej efektywne
po 3,5 miesiącach brak łupieżu
po 4 miesiącach lepsze samopoczucie,przypływ sił,wytrzymałość
po 5 miesiącach język o barwie naturalnej.
Ważne przy leczeniu uprawiamy gimnastykę,chodzimy lub biegamy wystarczy co drugi dzień po 20 minut(ważne by się spocić)
Pijemy dużo wody, herbaty ziołowe(imbir,lipa,mięta itp), herbaty owocowe.
Płyny pijemy 30 minut do 1 godziny przed jedzeniem lub po strawieniu pokarmu conajmniej ok.2-3 godzin aby nie rozcięczać pokarmu w czasie trawienia.Jeżeli pokarm jest zbyt suchy to trochę płynu -wskazane.
Po 4 miesiącach w celu stabilizacji wagi więcej tłuszczu (smalec,boczek,tłuste ryby = energia)
gość
12-01-2016, 23:21:11

Na szczęście coraz więcej przedstawicieli "medycyny tradycyjnej" czyli chemicznej zaczyna się przekonywać, że starożytne zalecenia co do diety i leczenia ziołami to nie był dziki zabobon tylko wykorzystanie doświadczenia licznych pokoleń. Na którymś z profesjonalnych forów medycznych dieta postulowana przez Ciebie była określana dietą życia. Padło tam stwierdzenie, że dla osoby nie pracującej ciężko fizycznie dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 500 - 700 kcal! Cała reszta jest marnowana przez organizm na metabolizowanie nadmiaru węglowodanów! Cały zjadany tłuszcz jest trawiony do kwasów tłuszczowych a ten tłuszcz, który jest składowany w tkance tłuszczowej powstaje w wątrobie w procesie metabolizowania jednego z cukrów: fruktozy!
gość
16-01-2016, 22:47:17

(grupa krwi 0)
Przed przejściem na dietę,wcześniej spożywałem duże ilości słodkich owoców(pomarańczy,mandarynek,kiwi,jabłek) co doprowadziło do odłożenia tłuszczu międzytkankowego(niebezpiecznego) poprostu jelita ślizgały się w tłuszczu , potem odezwała sie trzustka. Nadmiar spożywania fruktozy obciąża wątrobe i może prowadzić do raka trzustki.
Niedomaganie trzustki wynika z przerostu drożdżycy właśnie tego organu(upośledzenie) oraz przerostu(osłabienia,zarastania) kanalika wylotowego uniemożliwiając wypłynięcie wydzieliny.(nawet samotrawienie organu)
Po przejściu na dietę po dłuższym czasie dolegliwości ustąpiły.Przez pierwsze 4 miesiące nie jadłem tłuszczy ,spadała waga ciała, czegoś brakowało , właśnie tłuszczu w rozsądnej ilości który jest istotny w diecie organizmów, poniekąd zastępuje cukier ,dodaje sił.
Podsumując u zdrowego człowieka(nie przerośniętego candidą) trzustka jak każdy inny organ będzie normalnie funkjonował.
Początkujący
18-04-2016, 12:11:01

Rzeczywiście dieta może wiele zmienić i wiele wyleczyć, nie tylko grzybicę ;)
Żyj chwilą... Drugiej takiej nie będzie!
Początkująca
30-05-2017, 19:52:32

W tym miejscu https://drwenerolog.pl/choroby/kandydoza-drozdzyca/ można przeczytać ciekawy artykuł o drożdżycy. Przyczyn i oznak jest naprawdę sporo... Czy ktoś z obecnych tutaj osób robił taki test na drożdżycę https://drwenerolog.pl/produkt/test-drozdzyca-kandydoza/ Podobno jest skuteczny i sprawdzony, ale jestem ciekawa innych opinii.
gość
03-06-2017, 11:07:34

Potwierdzam , tłuszcze są istotne w diecie człowieka. Przez pierwsze 4 miesiące diety nie jadłem tłuszczy(po prostu zapomniałem) ,spadała waga ciała, czegoś brakowało , właśnie tłuszczu w rozsądnej ilości (2-3 duże łyżki stołowe ). Człowiek jest z natury przystosowany do trawienia tłuszczy. Utrzymanie metabolizmu tłuszczów na pewnym poziomie jest korzystne (zachowany jest przepływ soków trawiennych nie ma przestojów). Od kiedy jem świadomie tłuszcz wszystko jest w porządku(więcej energii,lepsze samopoczucie,lepsze wysypianie,lepsza cera,mniej zmęczenia).
Stwierdzam że od początku diety powinno się jeść tłuszcz(na początku w mniejszej ilości), ponieważ zastępuje i zmniejsza apetyt na cukier.(przejście na dietę jest łagodniejsze)
Trudności z metabolizmem tłuszczy jakie mogą się pojawić będą wynikały z zagrzybienia organów wewnętrznych takich jak trzustka ,kanalik wylotowy trzustki,dwunastnicy,kanaliki wylotowego wypływu żółci , żyły główne oraz naczynia krwionośne. Po 5-6 miesiącach diety co mogę stwierdzić przepływ krwi jest płynny, wcześniej przed dietą odczuwałem pulsowanie.
Nie mylić posiadania tkanki tkanki tłuszczowej z jedzeniem tłuszczy.
Tkanka tłuszczowa odkłada się jedząc duże ilości zboża,cukier,ziemniaki,słodkie owoce (pomarańcze,mandarynki,kiwi,jabłka)(przy dużej ilości słodkich owoców odkłada się tłuszcz międzytkankowy bardziej niebezpieczny(potwierdzam to z własnych nawyków żywieniowych)).
Do smażenia nadają się jedynie tłuszcze nasycone stabilne: tłuszcz kokosowy,smalec,masło klarowane.(nie rozkładają się na inne związki w podwyższonej temperaturze)
Do krótkiego smażenia np.jaj masło.
Do jedzenia smalec z gęsi ,smalec,masło,(tłuste ryby, siemię lniane,olej lniany-kwasy omega3 bardzo istotne),orzechy(garść) itp.
Podsumując (grupa krwi 0) podstawa żywienia to : mięso,warzywa,tłuszcze.
gość
03-06-2017, 11:12:35

Po odstawieniu żyta dolegliwośći jelita i pęcherza moczowego ustąpiły pomimo iż żyto zawiera mniej glutenu trudniej wymywalnego.
Potwierdza to ,że gluten jest ulubionym pokarmem dla grzyba.
Osoby które odczuwają bóle w okolicach pęcherza moczowego i jelit powinny zrezygnować z zbóż glutenowych(pszenica,jęczmień,żyto,owies ) i produktów przetworzonych i zastąpić je kaszami z zbóż bezglutenowych.
-----------------------------
Tłuszcze są bardzo istotne w diecie każdego człowieka bez względu na dietę(spora dawka energii, rozpuszczają się w nich witaminy)(tylko tłuszcz daje poczucie sytości).
Aby jeść tłuszcze ( kokosowy, smalec, masło, tłuste ryby, siemie lniane, orzechy)(jemy je na przemian tak samo jak inne pokarmy)
- należy zrezynować z glutenu i nadmiaru cukrów, ponieważ razem prowadzą do niewydolności np. żylnej.
Niewydolność żył a tym samym odkładanie tłuszczu w żyłach nie wynika bezpośrednio z jedzenia tłuszczy lecz wynika z nadmiaru glutenu i cukrów, które prowadzą do zagrzybienia ogólnoustrojowego człowieka dalej do mniejszych możliwości metabilizowania przez organizm tłuszczy oraz osłabiania między innymi żył.
--------------------------------
Ogólne podsumowanie po 1 roku odgrzybiania.
W moim przypadku po roku diety:
-połowicznie wyleczone podniebienie
-dziąsła z przedniej strony zmieniły kolor z białego,bladoczerwonego na czerwony,widoczne białawe smugi
-wyleczony pęcherz(aby pszyspieszyć leczenie do ok 6 miesięcy ,całkowita rezygnacja z glutenu)
-jeżeli zjem za dużo słodkiego to odczuwam lekki ból w dolnej części brzucha po lewej albo prawej stronie - to chyba jelito)
-brak zakwasów w mięśniach po długim spacerze
-ogólnie – jest już dobrze.
Warto ,jeszcze raz warto podjąć dietę odgrzybiania , bo to dieta również poczęści antybakteryjna i antyrakowa. Do diety należy podejść spokojnie i potraktować ją jako nowy sposób odżywiania(właściwie bardzo stary) (bo to dieta nie na chwilę lecz na długi czas)
Proces odgrzybiania zachodzi powoli .Pierwsze widoczne zmiany już od 3 miesięcy.Znacząca poprawa po 7 miesiącach do 1 roku.Około 1 roku jest już normalnie.Pełne leczenie ok. 3 lat.
Można wyróżnić:
-pokarm która sprzyja zagrzybieniu : zboża glutenowe(pszenica), cukier,słodkie owoce,ziemniaki (nadmiar).
-pokarm któru musi się znależć w diecie:mięso(dla grupy krwi A ryby),podroby mięsne,warzywa,tłuszcze.
-pokarm któru zawiera siarkę niesprzyjającą grzybowi: czosnek,cebula,wino wytrawne co najwyżej półwytrawne(konserowane jest siarką),mięso(wiązania białkowe mają dużo siarki)
-----------------------------
Można zaobserować dwa stany organizmu przed dietą oraz podczas diety przeciwgrzybicznej.
1. Przed dietą.
Spożywanie nadmiaru ziemniaków, zbóż glutenowych, cukru ,słodkich owoców prowadzi to do zachwiania równowagi , na organizm działają jednocześnie aż cztery niekorzystne czynniki:
-przesycenia organizmu cukrem i glutenem
-sprzyja to rozwojowi drożdżycy(candida) i zarastaniu tkanek,
-sprzyja to rozwojowi szkodliwych bakterii
-odkładaniu tłuszczy
Zarośnięta tkanka przez grzyba przy jedoczesnym nasysyceniu cukrami może być zalążkiem raka. Komórki organizmu są przez grzyba odizolowana od reszty ciała , może dochodzić do degeneracji komórek i niekontrolowanych przerostów tkanki, jest zmniejszony przepływ informacji międzykomórkowej, przepływ krwi jest jest ograniczony a tym samym dopływ substancji odżywczych do komórek, osłabiona jest regeneracja komórek,mogą pojawiać się bakteryjne stany zapalne.
Nadmiar słodkiego pokarmu organizm przerabia na tłuszcz.
(np. niestrawialna fruktoza która znajduje się w owocach oraz powstająca w rozkładzie białego cukru (sacharozy) na glukozę i właśnie fruktozę jest zamieniana na tłuszcz zapasowy)
Dodatkowe jedzenie tłustych potraw organizm nie jest w stanie przyjąć bo posiada już tłuszcz pochodzący z słodkiego pokarmu.
Wpływ tych czynników prowadzi do wielu (większości)dolegliwości , stanów przedchorobowych, chorobowych z pozoru nie mających wspólnego z grzybicą.
Przykładowe :
-bóle głowy
-bolesne skórcze łydek
-mrowienie w kończynach
-ruchliwe nogi w czasie snu
-grubsza skóra na piętach(grzybica)
-układ krwionośny :żylaki, zatory, problemy z sercem
-przewlekłe zapalenie pęcherza, cewki,pochwy
-bakteryjne stany zapalne.
70% reklam dotyczących zdrowiu, tak naprawdę dotyczy drożdżycy.
2.Podczas diety przeciwgrzybicznej.
Po ograniczeniu lub rezygnacji ziemniaków ,cukru słodkich owoców,zbóż glutenowych organizm nie ma z czego odłożyć tłuszczu, musimy go uzupełnić tłuszczami naturalnymi. Teraz wskazane jeść tłuste potrawy bo organizm je potrzebuje. W okresie przejściowym należy jednak uwżać na ilość.(1-2 łyżki stołowe) tłusczy bo posiadamy pozostałość tamtych tłuszczy oraz jsteśmy nadal zagrzybieni.
Podstawa to mięso,warzywa,tłuszcze.
Potrawa która zawiera te główne składniki to zupa warzywna,prawdziwy rosół na kościach(szpik),z odrobiną tłuszczu i mięsa(gotowany na wolnym ogniu od kilku do kilkunastu godzin) .
Po takich zupach człowiek dosłownie odzyskuje siły.
-----------------------------
Jeden rok potraktować jako stan przejściowy(czas w którym rezygnujemy z ekstremalnie niekorzystnych dla organizmu produktów).
Stopniowo przestawiać na noową dietę(najmniej szokowo).
Pierwszy etap : rezygnacja całkowicie z glutenu, natomiast inne produkty ograniczamy aby nie spowodować szoku w organizmie(1-3miesięcy)
Na samym początku należy zrezygnować całkowicie z glutenu (przede wszystkim z pszenicy oraz jęczmienia,żyta,owsa) oraz z produtów przetworzonych które mogą zawierać gluten. Przestawiamy się na kasze bezglutenowe(kasza gryczana,ryż brązowy,ryż biały(połowa torebki),ryż dziki,amarantus,komosa ryżowa,
kasza jaglana(ma gluten, ale jako jedyna odkwasza organizm (1-2 razy na tydzień))
Kasze najlepiej z rana, nie traktować jako główny pokarm.
Nabiał można jeść –nie objadać się.
Owoce-- mniejsza lub duża garść(bardzo słodkich nie jemy np. pomarańcze,mandarynki inne słodkie w stanie niedojrzałym .
Skrobia – do 2 ziemnaków lub 2 bananów na tydzień.
Cukier – na początku diety do 3- 4 łyżeczek lub zastąpić cukier ksylitolem.
Jeść więcej mięsa,warzyw, tłuszczu(1-2łyżki stołowe).
Osobiście nie jem cukru(sporadycznie ksylitol),ziemnaków,pszenicy czyli glutenu,super słodkich owoców.Jeżeli przez przypadek coś z tych produktów zjem nie ma to ogólnie znaczenia.
gość
03-06-2017, 11:15:25

Leczę się od ponad 1,5 roku jest znaczna poprawa – dieta to podstawa:
-nie karmić drożdżycy i innych grzybów i bakterii (zwrócić szczególną uwagę na gluten(zboża glutenowe), cukry proste, owoce,skrobie,produkty przetworzone i inne np.ocet )
-z drugiej strony dać możliwość regeneracji organizmowi ( różne mięsa, różne warzywa(surówki), różne tłuszcze(substancja energetyczna,rozpuszczająca witaminy )
inne produkty.
Nadmiar słodkiego w diecie oznacza przeważnie niedobór białek a to jest podwójnie
niekorzystne. Zamiast wzmacniać własny organizm to karmimy grzyby i bakterie .
Można wyróżnić dwa czynniki – niedobór białek i tłuszczy oraz nadmiar cukrów i glutenu w diecie , które odpowiedzialne są za stan zdrowotny organizmu.(np. stan zdrowotny skóry)
Za plamy na ciele odpowiedzialne są właśnie 2 czynniki: grzybiczy oraz braku białek i tłuszczy.
Plamy znikają po przejściu na dietę przeciwgrzybiczną.
Miałem na górnej stronie stopy słabo widoczną,połyskującą pod słońcem,swędzącą eliptyczną 2cm na 1 cm plamę – bardzo szybko znikła po około 4miesięcy,
miałem koło łokcia podobną ale czerwonawą plamę – znikła po około niecałego roku. Te plamy to były na pewno grzyby innych gatunków.
Na lewej zewnętrznej dłoni były dwie małe czerwone plamy 0.5cm na 0,5cm- wyglądało to jakby skóra nie mogła się odbudować(brak białek) – zniknęły po ponad roku .
Teraz mam skórę o barwie naturalnej(wcześniej biaława zwłaszcza białe dłonie).
Efekt twarzy – cera odmłodzona.
Jeżeli ktoś ma twarz pełną wyprysków, to polecam tę dietę.
Inna choroba skóryłuszczyca – przeglądałem zdjęcia w internecie , widoczny jest czynnik grzybiczy oraz na pewno czynnik niedoboru białek oraz tłuszczy w diecie.(przy Łuszczycy –podobna dieta)
Anemia – ilość krwinek czerwonych jest poniżej normy,Objawy częściowo podobne jak u drożdżycy (np.. bladość, zajady koło ust, ogólne osłabienie, kołatanie serca itp.)przyczyną jest jak zwykle dieta bogata w cukry i gluten a uboga w białka i tłuszcze.Główną przyczyną jest brak żelaza którego jest najwięcej w produktach zwierzęcych,warzywach itp..Musimy jeść produkty bogate w żelazo aby uzupełniać zużyte krwinki. Wydaje mi się , że drugą równoległą przyczyną anemii jest nadmierna utrata krwinek czerwonych przez uszkodzone przez drożdżycę kosmki jelitowe i żyły w jelitach. Jak rozpoznać utratę krwinek – z uszkodzonej części ciała przez drożdżyce wypływa przezroczysty płyn zabarwiony na zielono (to osocze wraz z krwinkami) Kolor treści pokarmowej człowieka jest zależny od koloru krwinek , na początku ma barwę zieloną w końcowej części jelita
grubego przybiera barwę brązową. Teraz nasuwa się pytanie , jaki jest kolor stolca u zdrowego człowieka. Wydaje mi się czym ciemniejszy stolec tym chyba lepiej , bo jasnobrązowy świadczy o nadmiernej utracie krwinek, zależy także od
rodzaju pokarmu.
Hemoroidy – bo to uszkodzona przez drożdżycę końcowa część jelita wraz z żyłami.
Za stan naszego zdrowia odpowiadają jelita. Zdrowe jelita to zdrowy organizm.
Uszkodzone jelita to otwarte wrota dla bakterii do naszego organizmu .Nie dosyć, że je wpuszczamy to jeszcze karmimy.
--------------------------------
Po ponad 1,5 roku doświadczenia w odgrzybianiu.
Owoce jednak mocno hamują proces odgrzybiania, lepiej nie jeść ich codziennie, raczej co 3,4 dni lub rzadziej 1 raz w tygodniu .
Istotne są okresy niejedzenia owoców by nie dokarmiać drożdżycy.
Najlepiej owoce gatunków dzikich, odmian niskosłodkich, stanie niedojrzałym lub dojrzewającym.
Owoców słodkich i odmian słodkich lepiej nie jeść.
Suchych owoców lepiej nie jeść , po nich mam bóle w jelitach.
–---------------
Skrobia – unikać, w małych ilościach ziemniaki,kukurydza,banany—np. dodatek do sałatek
–-------------
Produktów przetworzonych nie jem , bo nie wiadomo co w nich jest.
–-------------
Natomiast ważne są w diecie cukry złożone, których jest dużo w warzywach i zbożach bezglutenowych(0.5-1torebki max. na dzień)
–-------------
Mięso ,warzywa, tłuszcze jem codziennie. Rozgotowane lepiej są przyswajalne prze organizm (zupy).
–------------
Proszę spojrzeć na najzdrowsze diety świata:np. Japońska, południowokoreańska zapewne grupa krwi B, oraz najbliżej europy dieta islandzka prawdopodobnie grupa krwi 0.
Dieta islandzka *** się prostotą spożywanych pokarmów które są w małym stopniu
przetworzone do spożycia. Mają dostęp do dużej ilości różnych gatunków ryb bogatych w tłuszcze
omega3 itp. prosto z zimnego oceanu. Jedzą duże ilości baraniny(prawie w całości ) , która wcześniej pasła się na łąkach bogatych w zioła. Mają dostęp do dzikiego ptactwa. Z nabiału spożywają oryginalny regionalny jogurt, z pieczywa ciemny chleb z żyta .Owoców prawdopodobnie nie jedzą.
gość
11-08-2017, 10:48:22

na problemy skórne dobrze jest pić soki z selera, marchewki, pietruszki, cytryny, lucerny i rzeżuchy. Taka porcja witamin i enzymów powinna sprzyjać w walce z chorobą skórną. Więcej fachowych inf. jest terapiasokami.pl.
gość
18-08-2017, 18:42:31

Ruszyło dalej odgrzybianie(oddrożdżanie) gdy po około 2 latach diety odstawiłem ksylikol i ograniczyłem owoce do minimum (jem przez 2-3 garście na tydzień).

Ksylikol był pomocny przy przestawieniu się na nową dietę(na początku brałem 3 łyżki na dzień zamiast cukru, od kiedy zacząłem uzupełniać dietę tłuszczami w ilości 1-2 łyżek (od zupy) na dzień brałem tylko około 1,5 łyżeczki ksylikolu na noc.
Jak odstawiłem ksylikol po 2 latach , to po około 2 tygodniach jeszcze wziąłem 2 razy ksylikol by uspokoić organizm, po tym tym czasie już nie biorę. Po 3-4 miesiącach nastąpiła stabilizacja. Prawdopodobnie organizm zaczął produkować więcej glukozy z białek by zadowolić mózg(bo wcześniej nie musiał ,bo dostarczana była regularnie glukoza z zewnątrz) albo grzyb wychodzi z mózgu. Najważniejsze dla mnie
to zmniejszanie otępienia(zamulenia), które towarzyszy od początku diety.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: