Candida Ablicans objawy:
-suchość w ustach
-biegunki lub zaparcia,
-kłucie w klatce piersiowej,
-chroniczne zmęczenie-brak sił,
-senność, osłabienie koncentracji i pamięci,
-swędzenie skóry,nosa i odbytu,
-suchość skóry
-wysypki na twarzy
-bóle głowy
-uczucia zatkania w nosie
-gazy
-zimne stopy i ręce,
-problemy z zatokami
-infekcje narządów płciowych;
-łaknienie na słodycze
- bulgotania, przelewania w jelitach
- biały nalot na języku
- nudności
-spękane usta
-egzema (wypryski skórne)
-bóle gardła
-pieczenie i łzawienie spojówek
-chrypa
-charkanie
-brak koordynacji ruchowej
-obniżony nastrój,
Dodam objawy grzybicy:
-grzyb pojawia się w ciepłych wilgotnych miejscach(między palcami stóp nóg,dziury w piętach,brązowe paznokcie,narządy płciowe mężczyzn i kobiet,pachwiny w kroczu)
-białawe i zimne ręce nogi
-słabe paznokcie,brązowe paznokcie
-brązowa ślina
-czerwone plamy z wypryskami po środku(uda,kolana,łytki,plecy,klatka piersiowa)
-czerwone plamy (podobne jak pogryzienie przez owady)
-utrata węchu
-metaliczny smak w ustach
-białawe dziąsła i podniebienie
-drętwienie kończyn
-próchnica zębów (występuje w parze z grzybicą)(przyczyna pszenica i cukier)
-łupież
Widoczne objawy zewnętrzne grzybicy to tylko wierzchołek góry lodowej problemu grzybica.Początek rozwoju Candida Ablicans to jelita(uboga,niewłaściwa dieta) .Grzybica osłabia i dziurawi jelita przedostaje się do innych narządów(przerasta skórę,występuje pod skórą,przerasta pęcherz moczowy i kanaliki wylotowe,trzustkę i kanaliki,zapalenie ucha środkowego,stawy itp.)
Wszyskie powyższe objawy to grzybica w różnych stadiach zarastania ciała. Widoczna grzybica oznacza zaawansowane zagrzybienie ciała(znak by zacząć się leczyć--najłatwiej zmienić dietę na tą bardziej właściwą).
Trzeba mieć świadomość że grzybica wyrasta z naszego ciała,
w wyniku przesycenia tkanek niestrawionymi węglowodanami i glutenem.
Leczenie grzybicy.
Połączenie diety przeciwgrzybicznej,
diety według grupi krwi,
diety rozdzielnej daje widoczne rezultaty.
Dieta przeciwgrzybiczna(na początku zamula umysł-niski poziom cukrów)
Drożdżyca rozwija się na pożywce z cukru i skrobi i są zasilane przez ziarna zawierające gluten(pszenica,żyto,owies,jęczmień).
Dieta polega na ograniczeniu do minimum tych produktów i
zastąpienie innymi.
Unikanie i minimalizowanie :
-cukru,ziemniaków,soki i przetwory owocowe,słodkie owoce
-pszenica ze względu na jej powszechność(główny produkt
przemyśle spożywczym),bułki,chleb pszenny,chleb mieszany(duża
domieszka pszenicy) ,ciasta,ciastka,drożdżówki,makarony,kopytka)
-piwo,alkohole,napoje gazowane
-ocet,przetwory octowe,marynaty,musztarda,keczup
-mleko,topione,żółte i pleśniowe sery
-wędliny z masowej produkcji
-ryby w puszkach i panierowane
-soja i przetwory sojowe
-drożdże
Diety według grupi krwi
Grupa krwi od tysiącleci jest ściśle związana z układem pokarmowym.
Grupa "0" najstarsza ponad 140 tys. lat -ok.połowy polaków posiada
tą grupę krwi. Trzon żywienia w tej grupie to mięso, ryby i warzywa, inne
produkty to dodatki.
Dieta według grupy krwi "0" pokrywa się z dietą przeciwgrzybiczną:
-unikanie zbóż(słabo strawiane,tycie)
-oprócz jaj minimalizowanie nabiału
-unikanie fruktozy(unikanie spożywania w dużej ilości słodkich
owoców i soków(słabo strawiane,tycie)).
Dieta rozdzielna
Są 3 grupy:-grupa białkowa
-grupa neutralna
-grupa węglanowa
polega ona na łączeniu produktów żywnościowych.
Nie łączymy skrajnych grup białkowej i węglanowej(ziemniaki i mięso).
Łączymy białka z grupą neutralną.
Łączymy węglowodany z grupą neutralną.
==============================
Najgorszy produkt to pszenica
bo:
-ze względu na spożywaną ilość(monotonia),najgorsza dla grupy krwi
"0"
-najbardziej rozpowszechniona(pseudowybór)
-nieefektywna,niepszyswajalna (przybieramy na wadze)
-żadna z grup krwi nawet "A" nie przyswaja pszenicy
-niewskazana dla cukrzyków (gwałtowne wachania cukru we krwi,nagły
wrost a następnie nagły spadek)
-po ok. 2 godz. odczuwamy głód,
-podatna na pleśnie(aby urosła w naszym klimacie intensywnie
pryskana)
-jest łatwą pożywką dla grzybicy ,zawiera gluten
-znajduje się w wielu produktach(np.płatki kukurydziane 80% ,chleb
mieszany 80%)
-jest mocno zmodyfikowana genetycznie (ile procent pszenicy w
pszenicy ? )
-podobno pojawiły się białka głodu(w celu zwiększenia konsumcji)
-mocno ogranicza przyswajanie magnezu i wapnia
-brak magnezu objawia się (widzenie tzw "gwiazdek" przeważnie
po wysiłku,nagłym przyjęciu pozycji stojącej
-brak wapnia:słabe kości,brązowe paznokcie(grzybica),
zwyrodnienie stawów, wynik chodzenie o lasce
- poprostu kaleczy organizm
Następny produkt to cukier dodawany do wielu produktów,przez co jest przekroczone dzienne jego zapotrzebowanie organizmu.
Następny produkt ziemniaki ze względu spożywaną ilość --to cukier
Następny produkt soki,nektary w kartonach,w butelkach -- duża ilość cukrów,fruktozy,np.dzienna dawka owoców to 1 małe jabłko lub 1/2 średniego jabłka(sugerować się wielkością naszej pięści lub ile owoców zmięścimy w garści-większe ilości organizm nie trawi.
Następny produkt sztuczne gazowane napoje(jedna mała puszka napoju gazowanego posiada 5 łyżek cukru to jest o jedną łyżkę więcej niż dzienne zapotrzebowanie kobiety na cukier)
Następny produkt to wędliny(przetworzone mięso) ze względu stosowanie dużej ilości rakotwórczych konserwantów,długie terminy przydatności( pytanie: czy to mięso czy już padlina ?)
Ze względu na sposób hodowli (uwaga na hodowlane łososie norweskie ,szkockie są toksyczne ,karmione mączką rybną z ryb poławianych z obszarów skażonych przez przezmysł,karmione barwnikiem)
U zdrowego człowieka drożdżak candida występuje w końcowej części jelita. Zajmuje treść pokarmową uniemożliwiając rozwój szkodliwych bakteri, pełni więc pożyteczną rolę.
Rozwojowi grzyba sprzyja dieta bogata w węglowodanany(w przypadku grupy krwi "0" która nie jest przystosowana biologicznie do trawienia w dużej ilości zbóż,owoców w szczególności tych słodkich(fruktoza)) dodamy do tego nadmiar kartofli,cukru. Drożdżak intensywnie się rozwija,zmienia formę na patogenną i atakuje i potrawi wytwarzać zarodniki.Sądze że grzyb podąża za pokarmem, przerasta tkanki przesycone nadmiarem węglowodanów i glutenu itp.
Połączenie diety przeciwgrzybicznej,diety według grupi krwi i diety rozdzielnej ma na celu lepszego strawienia właściwego pokarmu.
Leczenie trwa ok. 7 miesięcy , zarodniki mają ponoć zdolność do kiełkowania przez ok. 2 lat. Być może pojawiły się już nowoczesne leki na grzybicę wspomagające dietę, trzeba zapytać lekarza.
====================================================
Mam grupę krwi 0" i leczę się od 4 miesięcy i stwierdzam że połączenie tych trzech diet sprawdza się.
Najtrudniejszy jest okres pierwszego 1,5 miesiąca(okres zmiany diety) po około 3-4 miesiąca poprawia się samopoczucie i chęci(okres przestawienia organizmu na nową dietę).
Ważne: tak jeść aby zachować tendencję zniżkową dla grzyba ale samemu się nie osłabić. Na siłe i na szybko nie zwalczymy grzyba(prędzej siebie). Grzyb dość powoli ustępuje zwłaszcza na początku diety,po około 3-4 miesięcy szybciej takie odnoszę wrażenie(ustępuje lawinowo).
Ważne aby dietę dobrze zacząć, sama dieta przeciwgrzybiczna to za mało należy uwzględnić grupę krwi, wiemy wówczas na czym stoimy. W moim przypadku "0" czyli jedzenie mięsa jak najmniej przetworzonego i podrobów mięsnych , ryb, tłuszcz(smalec,boczek,tłuste ryby) i warzyw świeżych dodaje sił.
Mięso(jak najmniej wędlin) (większy udział wołowiny,ryb) dla lepszego trawienia z ziołami lub z surówkami.Pasuje także jeść kawałek jabłka, jagód po mięsie. Trochę smalcu szarego,smalcu gęsiego na pewno nie zaszkodzi, można smarować nimi dość grubo chleb żytni.
Po około 4 miesiącach przemiana materii organizmu jest większa ,aby ustabilizować wagę ciała jedzenie tłustych kawałków jest wskazane. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy. Smalec daje energię na cały dzień , tłusta ryba raz na tydzień, olej lniany itp.
Godnej uwagi zasługują śledzie. Jeżeli są solone aby pozbyć się nadmiaru soli przed spożyciem należy większą partię śledzi zalać wodą ,którą po pewnym czasie wylewamy,powtarzamy zabieg 3-4 razy w ciągu ok.5 godz. ,śledzie po odsączeniu wrzucamy do lodówki – teraz są o wiele smaczniejsze.Śledzie w oleju wystarczy wrzucić na papierowe ręczniki—bez oleju są o wiele bardziej strawne.
Wino czerwone wytrawne,półwytrawne ułatwia trawienie tłustego mięsa.
Picie herbat owocowych pasuje po strawieniu mięsa.
Zrezygnowałem ze zbóż glutenowych,zwłaszcza pszenicy (wyjątkowo czysty chleb żytni na zakwasie 1-2 kromki na dzień najlepiej z rana)Można jeść : kasza gryczana,ryży dziki,ryż czany,ryż brązowy,amarantus,komosa ryżowa,kasza jaglana -potraktować jako uzupełnienie.(ciepła kasza jaglana wymieszana z kilkoma łyżkami smalcu domowej roboty(bardziej szary) + ogórek kiszony=smaczne,pożywne danie)
Oprócz jaj nabiał ograniczam.Z nabiału jem jaja(6 na tydzień),ser kozi,mocarella, jak niema w sklepie to twarożek,jogurt naturalny,masło .
(Amarantus wymieszany z jogurtem naturalnym-ciekawa kompozycja smakowa)
Z rana jem potrawy lekkostrawne,drugie śniadanie podobnie,mięso najlepiej po południu(trawienie trwa ok.5 godz, gęś i kaczka 8 godzin),kolacja bardziej lekkostrawna(mogą być ryby,warzywa).
Ważne aby jeść warzywa(surówki)(brokuły,papryka,pomidory,niedoceniana cebula,czosnek itp.).Warzywa odkwaszają organizm,dostarczają minerały między innymi wapń,węglowodany.Na początku diety mniej gotowanej marchwi i buraków(są zbyt słodkie)(po około 4 miesięcy bez ograniczeń)(pomidorów nie łączymy z serem,twarogiem-wytrącają się kryształki soli)
Ograniczanie ziemniaków( w małych ilościach np. dodatek do zupy warzywnej, zjedzenie pół lub jednego ziemniaka).
Owoce trawimy w małych ilościach, resztą karmi się grzyb .(Duża ilość fruktozy obciąża wątrobę,odkładana jest w postaci tłuszczu międzytkankowego(niebezpiecznego),duża ilość fruktozy –doskonała pożywka dla raka np.,trzustki). Ilość jaką potrzebujemy na dzień to taka ilość którą zmieścimy w jednej dłoni(małe jabłko,2-3 śliwki,garść wiśni,raz do czasu banan z rana,ananas świeży grubszy plaster(dobry na jelita) itp.Grepfrut i cytryna odkwaszają organizm. Unikamy pomarańczy,mandarynek,kiwi,melony(Jeżeli tak,to tylko kilka plasterków).
Mam wrażenie że popijanie wina czerwonego wytrawnego,półwytrawnego(z okolic węgier,bułgarii,rumunii(mają mało cukru są bardziej kwaśne) pomaga, przyspiesza leczenie grzybicy.
Odwrotny zaś skutek przynosi popijanie win słodkich,lub pochodzących z cieplejszych krajów.(u mnie pojawiły się czerwone plamki na skórze-oznaka grzybicy)
Dla uzupełnienia jodu i minerałów : sól jodowana albo glony. Soli nie używamy w tym samym czasie gdy zażywamy glony (wakame,kombu,nori najlepiej na przemian) ze względu na bardzo wysokie stężenie jodu i innych minerałów(wskazana ilość na dzień 2 łyżeczki od herbaty)
Zrezygnowałem z herbaty czarnej, kawy,kawy rozpuszczanej,piwa,wódki.
Po 4 miesiącach pozwalam sobie na 2 łyki miodu z pyłkiem kwiatowym(pierzga) w poniedziałek rano na rozpoczęcie tygodnia.W tygodniu 2-3 łyżeczki prawdziwego dżemu z małą ilością cukru.
Sporo gotowych dań w diecie przeciwgrzybicznej znajdziemy w internecie.
Ważne jest pierwsze 1,5 miesiąca podkreślam należy dobrze jeść 3 albo 4 razy w ciągu dnia aby się nie osłabić.Jeść w takich ilościach aby być sytym.
1 miesiąc odzwyczajanie się od pszenicy.
Zamulenie umysłu przez około3-4 miesiące małą ilością cukru,po tym czasie organizm przestawia się na niższy poziom zapotrzebowania na cukier,podpieram się jedząc grepfrut(1/3owocu na dzień),pomaga dobrze pogryźć kromkę chleba żytniego i poślinić,dzięki ślinie strawimy chleb otrzymamy węglowodany.Ja podpieram się jeszcze ksylitolem(xylitol)(najlepszy z Finlandi)-alkohol cukrowy -wygląda jak cukier,smakuje jak cukier nawet lepiej(dawka max. na dzień 3 łyżeczki(rano-1,południe-1,wieczorem-1), uwaga przez pierwszy tydzień zażywania to połowę łyżeczki na dzięń bo inaczej grozi rozwolnienie. Ksylitol jest przetwarzany w jelitach i wątrobie na glukozę,zaleta nie fermentuje w lelitach,większe dawki nie zalecane -niekorzystny na nerki.Jeżeli zauważymy osłabienie wzroku to oznaka zbyt niskiego poziomu cukru,należy zjeść zwykły cukier lub łyknąć miodu.Po 4 miesiącach odczuwam mniejszą potrzebę jedzenia ksylitolu.
Pierwszy korzystny efekt diety pomimo solidnego jedzenia utrata wagi,człowiek ma poczucie lekkości-dobry sposób na poprawę sylwetki.
Najszybciej odetkał się nos,
po 1,5 miesiąca zdrowe,mocne paznokcie(brązowa barwa ustąpiła),
po 2miesiącach zdrowe stopy(grzybica ustąpiła bez smarowania)
po 3miesiącach ciepłe dłonie,mięśnie są bardziej efektywne
po 3,5 miesiącach brak łupieżu
po 4 miesiącach lepsze samopoczucie,przypływ sił,wytrzymałość
po 5 miesiącach język o barwie naturalnej.
Ważne przy leczeniu uprawiamy gimnastykę,chodzimy lub biegamy wystarczy co drugi dzień po 20 minut(ważne by się spocić)
Pijemy dużo wody, herbaty ziołowe(imbir,lipa,mięta itp), herbaty owocowe.
Płyny pijemy 30 minut do 1 godziny przed jedzeniem lub po strawieniu pokarmu conajmniej ok.2-3 godzin aby nie rozcięczać pokarmu w czasie trawienia.Jeżeli pokarm jest zbyt suchy to trochę płynu -wskazane.
Po 4 miesiącach w celu stabilizacji wagi więcej tłuszczu (smalec,boczek,tłuste ryby = energia)