Gość 2013-08-27 20:25:23 Znam maść domowej produkcji na egzemę i inne choroby skóry. Miałem egzemę na małym palcu prawej dłoni. Po tygodniu nie został po niej żaden ślad. Myślałem że będą nawroty ale przez rok nic się nie pojawiło.
Gość 2013-08-27 20:25:23 Znam maść domowej produkcji na egzemę i inne choroby skóry. Miałem egzemę na małym palcu prawej dłoni. Po tygodniu nie został po niej żaden ślad. Myślałem że będą nawroty ale przez rok nic się nie pojawiło.
Gość 2012-09-23 13:22:05 Witam egzema dłoni mam od 1,5 roku. Zaczęło się bardzo niewinnie pęknięcie skóry na środkowym palcu lewej dłoni teraz to całe dłonie z ranami do krwi i miękkiego ciała. Moje dłonie i palce wyglądały jak rozdziobana czereśnia przez szpaka. Cała reklamówka maści sterydowych wszystkie testy ( nic nie wykazały ) nic nie pomagało. Oschłe diagnozy dermatologów nie mających pojęcia co przepisać to doprowadziło się do mojego załamania. Ale jest na to sposób SÓL GORZKA tzw " siarczan magnezu " dostępna jest w każdej aptece w postaci saszetek 25g. - 3zł / 1szt.
PRZYGOTOWANIE / każdego wieczoru wsyp połowe saszetki do miski z wrzątkiem ( wody ok 1L nie więcej ) i mieszaj aż się rozpuści. Gdy woda nieco ostygnie włóż dłonie i mocz aż woda praktycznie zrobi się bardzo letnia. Następnie dłonie mają same wyschnąć, nałóż grubą warstwę wazeliny i dobrze rozprowadź i załóż bawełniane rękawiczki/ połóż się spać, a rano nie uwierzysz. Po 3 razach ( trzy sesje wieczorowe przed spaniem ) zobaczysz efekty / DERMATOLODZY PRZEPISUJĄ TYLKO STERYDY TO NISZCZY WĄTROBĘ ORAZ POGARSZA SYTUACJĘ.
MYŚLĘ ŻE POMOGĘ KOMUŚ W TEJ STRASZNEJ I PRZYKREJ CHOROBIE
czekam na efekty w postaci nowych wyleczonych
pzdr michał
Gość 2013-04-12 10:57:39 Chciałam się podzielić moim sposobem na walkę z egzemą. Obiecałam sobie, że jak uda mi się chociaż trochę złagodzić objawy egzemy naturalnymi środkami nie stosując sterydów ani maści z antybiotykiem to się tym podzielę, bo przeczytałam chyba wszystkie fora na ten temat i wiem jak ciężko jest z tym żyć.
Egzemę na dłoniach mam od około pół roku a od około 2 miesięcy nie stosuje żadnych sterydów, skóra na dłoniach znacznie się poprawiła chociaż nie jest idealna.
Byłam już u 4 dermatologów i niestety każdy bagatelizuje tę chorobę przepisując sterydy i mówi ,że należy nauczyć się z tym żyć.
Miałam przepisane leki antyhistaminowe oraz m.in. takie sterydy jak mycosonol, novate, triderm. Stosowałam każdy około tygodnia i skóra dłoni się poprawiała się na około 2 tygodnie i od nowa nawrót itd.
Następnie stosowałam protopic ale nie działał na mnie za dobrze skóra mnie po nim swędziała i piekła a poza tym trochę się bałam skutków ubocznych opisanych w ulotce Postanowiłam poszukać jakichś bardziej naturalnych sposobów i oto lista rzeczy, które stosuje od miesiąca i jest ok:
na noc przed snem smaruje dłonie olejem z kokosa i tak trzymam około 0,5 godziny następnie smaruje maścią konopną egzema na noc firmy Cutis Help i idę spać ( nie zakładam rękawiczek bo przy ich zakładaniu cała maść mi się ścierała)
jak miałam dużo krostek i ran stosowałam olejek z drzewa herbacianego (kosztuje ok 10 zł) a działa odkażająco i przeciwgrzybicznie.
w ciągu dnia stosuje:
maść z żyworódki pierzastej (jak są głębokie rane może trochę szczypać)
krem barierowy emolium, krem specjalny emolium jak mam bardzo suchą skórę
A-DERMA EPITHELIALE AH krem regenerujący bardzo dobry ale drogi
Naczytałam się trochę i uważam, że egzema może być spowodowana np. zagrzybieniem układu pokarmowego, przyrostem grzybów Candidia lub coś podobnego. Dlatego postanowiłam ograniczyć słodycze (na które w ostatnim czasie miałam niepohamowaną chęć) i do tego na oczyszczenie organizmu biorę tabletki surfin – siarka bioprzyswajalna raz dziennie i wydaje mi się że organizm się oczyszcza i to też może mieć duży wpływ na to że objawy egzemy znacznie się zmniejszyły.
Skór na dłoniach mimo wszystko w tych miejscach jest zniszczona, sucha i zrogowaciała, od czasu do czasu pojawiają się swędzące krostki i niepohamowana chęć podrapania się do krwi ale staram się tego nie robić bo to tylko zaostrza zmiany. Ale i tak wolę stosować te naturalne metody niż sterydy które pomagają tylko na krótką chwile ale co dalej?
Jak ktoś byłby bardziej zainteresowany mogę podać więcej szczegółów chociaż i tak się rozpisałam. Mam nadzieję, że chociaż jednej osobie pomogę. Życzę wszystkim udanej walki z tą okropną chorobą jaką jest egzema.
Treść zablokowana przez moderatora
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.