WYELIMINUJCIE GLUTEN Z DIETY, po miesiącu super efekty, spróbujcie sami :)
Gość 2013-04-12 10:57:39
Chciałam się podzielić moim sposobem na walkę z egzemą. Obiecałam sobie, że jak uda mi się chociaż trochę złagodzić objawy egzemy naturalnymi środkami nie stosując sterydów ani maści z antybiotykiem to się tym podzielę, bo przeczytałam chyba wszystkie fora na ten temat i wiem jak ciężko jest z tym żyć.
Egzemę na dłoniach mam od około pół roku a od około 2 miesięcy nie stosuje żadnych sterydów, skóra na dłoniach znacznie się poprawiła chociaż nie jest idealna.
Byłam już u 4 dermatologów i niestety każdy bagatelizuje tę chorobę przepisując sterydy i mówi ,że należy nauczyć się z tym żyć.
Miałam przepisane leki antyhistaminowe oraz m.in. takie sterydy jak mycosonol, novate, triderm. Stosowałam każdy około tygodnia i skóra dłoni się poprawiała się na około 2 tygodnie i od nowa nawrót itd.
Następnie stosowałam protopic ale nie działał na mnie za dobrze skóra mnie po nim swędziała i piekła a poza tym trochę się bałam skutków ubocznych opisanych w ulotce Postanowiłam poszukać jakichś bardziej naturalnych sposobów i oto lista rzeczy, które stosuje od miesiąca i jest ok:
na noc przed snem smaruje dłonie olejem z kokosa i tak trzymam około 0,5 godziny następnie smaruje maścią konopną egzema na noc firmy Cutis Help i idę spać ( nie zakładam rękawiczek bo przy ich zakładaniu cała maść mi się ścierała)
jak miałam dużo krostek i ran stosowałam olejek z drzewa herbacianego (kosztuje ok 10 zł) a działa odkażająco i przeciwgrzybicznie.
w ciągu dnia stosuje:
maść z żyworódki pierzastej (jak są głębokie rane może trochę szczypać)
krem barierowy emolium, krem specjalny emolium jak mam bardzo suchą skórę
A-DERMA EPITHELIALE AH krem regenerujący bardzo dobry ale drogi
Naczytałam się trochę i uważam, że egzema może być spowodowana np. zagrzybieniem układu pokarmowego, przyrostem grzybów Candidia lub coś podobnego. Dlatego postanowiłam ograniczyć słodycze (na które w ostatnim czasie miałam niepohamowaną chęć) i do tego na oczyszczenie organizmu biorę tabletki surfin – siarka bioprzyswajalna raz dziennie i wydaje mi się że organizm się oczyszcza i to też może mieć duży wpływ na to że objawy egzemy znacznie się zmniejszyły.
Skór na dłoniach mimo wszystko w tych miejscach jest zniszczona, sucha i zrogowaciała, od czasu do czasu pojawiają się swędzące krostki i niepohamowana chęć podrapania się do krwi ale staram się tego nie robić bo to tylko zaostrza zmiany. Ale i tak wolę stosować te naturalne metody niż sterydy które pomagają tylko na krótką chwile ale co dalej?
Jak ktoś byłby bardziej zainteresowany mogę podać więcej szczegółów chociaż i tak się rozpisałam. Mam nadzieję, że chociaż jednej osobie pomogę. Życzę wszystkim udanej walki z tą okropną chorobą jaką jest egzema.
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.