Reklama:

Diagnoza lekarza pokrzywka (11)

Forum: Skóra

gość
07-09-2016, 20:25:00

Witam. Dostałam plamien na skórze które zaczęły mocno swędzieć. Poszłam do dermatologa i zgiagnozowal u mnie pokrzywke. Przepisał mi leki przeciwhistaminowe i kazał mi ograniczyć jedzenie ryb kurczaka. Tylko nabiał i delikatna wieprzowinę. Po 3 tygodniach nic nie pomogło. Dostałam większych plam i juz na każdej partii ciała. Proszę o poradę. Czy to na pewno pokrzywka? Jak to wyleczyć? Okropnie swędzi. Czuje dyskomfort bo nie można ubrać krótkich spodenek. Plamy robią sie w sine blizny. Wstawiam zdjęcia. Bede wdzięczna za informacje i rade.

Forumowiczka
08-09-2016, 06:24:29

Szczerze to wydaje mi się, że pokrzywka wygląda nieco inaczej..A nie jesteś na coś uczulona? Masz dużo tych plam ? Ja bym jednak poszła do innego dermatologa!
gość
08-09-2016, 08:41:31

Na nic nigdy nie byłam uczulona. To mi sie zrobiło z dnia na dzien i codziennie dochodzą większe plamy. Zapisałam sie w przyszłym tyg do innego dermatologa. Juz nie wiem jak sobie z tym radzić.
gość
08-09-2016, 14:26:33

Pooglądaj sobie zdjęcia po ugryzieniach pluskiew. Miałem kiedyś podobne plamy na rękach, nogach i plecach pojawiające się z dnia na dzień i okazało się, że są to ugryzienia pluskiew. Jeśli stwierdzisz, że to może być to to służę pomocą, a już mogę powiedzieć, że warto przejrzeć miejsce, w którym śpisz.
J. T. S.
gość
08-09-2016, 19:48:04

Zdjęcia oglądałam. Bardzo podobne ale to nie przez pluskwy. Przejrzałam łóżko juz na samym początku w zdloz i wszerz. Pozatym te plamy wyskakują mi w ciagu dnia jak pracuje. Podejrzewałam ze moze biurko jest sprzątane jakimiś mocnymi chemikaliami ale juz sama nie wiem. Tylko kwestia tego typu jeśli rzeczywiście jest to pokrzywka to jak ja można wyleczyć? Zakupiłam sobie maść hydrocortizon ale tylko uśmierza swędzenie. Mimo wszystko dziękuje za wszystkie rady
gość
08-09-2016, 21:23:43

Nie obstaję na siłę przy swoim, ale mam parę informacji dodatkowych, co do mojego rozpoznania:
1. Znalezienie pluskiew, choć brzmi łatwo, łatwym nie jest, bo chowają się w dosyć wyszukanych miejscach i pewność można mieć dopiero przy rozebraniu łóżka na części pierwsze (zresztą, nie muszą być w łóżku, choć zwykle tam są).
2. Ugryzienia pluskiew charakteryzują się tym, że (jeśli następuje reakcja systemu immunologicznego tj. obrzęk po ugryzieniu (nie u wszystkich występuje)) to wypukłe plamy pojawiają się nawet paręnaście godzin później (u mnie potrafiły pojawić się dopiero po 15 a samo ugryzienie miało miejsce w nocy, najpewniej między 0 a 3 (w okresie ich największej aktywności).
3. Spójrz na drugie zdjęcie, ślady występują niedaleko od siebie w linii prostej. Jest ich niewiele, więc (przyjmując moją teorię) jest to początek "przyjemności" z tymi owadami. Nie zmienia to faktu, że ugryzienia w linii prostej (rzadziej układające się w kształt trójkąta) charakteryzują pluskwy. Jeśli problem jest zgodny w moimi przewidywaniami to zakładam, że za jakiś czas plam pojawi się więcej ogólnie, ale i więcej w linii prostej (3-4).
4. Nie sugeruj się tym, że na środku nie widać "dziurki", która wskazywałaby na ugryzienie, gdyż ślady po ugryzieniach pluskiew, jeśli nie są rozdrapane, nie wykazują tej cechy.
Oczywiście zrobisz jak uważasz, ale (choć wielu tego nie dopuszcza) pluskwy to problem dosyć pospolity. Ja zalecałbym Ci, jeśli jakoś moja argumentacja Cię przekonuje, dezynsekcję lub (jeśli nie jesteś przekonana) zakupienie pułapek wyłapujących i sprawdzających populację pluskiew. Można je kupić w dobrych sklepach ze środkami na owady lub w sieci. Pozdrawiam serdecznie i życzę uporania się z problemem niezależnie czy to pokrzywka, pluskwy, czy cokolwiek innego.
J. T. S.
gość
08-09-2016, 21:23:55

Treść zablokowana przez moderatora

gość
08-09-2016, 21:26:07

gość
08-09-2016, 21:26:18

gość
08-09-2016, 21:26:29

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: