Reklama:

Liszajec (69)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
16-11-2006, 22:18:00

15-11-2006 o 10:38, gość :
mój syn złapał liszajca prawdopodobnie w przedszkolu- ma 3 lata. Nasz lekarz rodzinny przepisała mu do smarowania maść Bactroban 20mg/g i antybiotyk (przy okazji miał "paskudne" gardło ) DURACEF 250mg/5ml. Wczoraj posmarowałam mu policzek (bo tam się zaczęło) 2 razy i dziś już prawie nie ma sladu, ale będę dalej stosowała, bo gronkowce lub paciorkowce będące przyczyną liszajca lubią się jeszcze długo utrzymywać.

bactroban przepisał nam alergolog na te zminy skórne, po niej ładnie sie podsuszył, ale cuda zdziałała maść robiona,
gość
17-11-2006, 09:41:00

Witam serdecznie .I ja polecam BACTROBAN bardzo dobra masc na tego typu schorzenia bo i moja córke chora na gronkowca smrowałam i wszystko znikło,miała 4 lata teraz ma 9 i ani razu nie powróciło pomimo iz jest alergiczka od urodzenia i cierpi na atopowe zapalenie skóry.
Pozdrawiam.
gość
21-11-2006, 16:30:00

tez mam liszajca i mimo stosowania Mupiroxu i Oxycortu zostaja mi potem slady na twarzy po tych strupkach. Bylam u kilku dermatologow i zaden nic mi to nie moze poradzic. Co jakis czas znowu sie pojawiaja nowe i znowu zostaja slady. Co mam robic?
gość
01-01-2007, 22:07:00

Czy liszajec może powrócic?wydaje mi sie ze cierpie na niego w kazdą zimę od 2 czy 3 lat. Moze nie jest bardzo dolegliwy i nie mam wielkich strupów ale jednak. Dwa lata temu za nim zdazyłam pojsc do dermatologa już nic nie miałam na twarzy(niestety kolejki) to bylo na przełomie 3 tygodni,a wszedzie piszą,że po takim czasie znika samoistnie. W zeszłym roku poszłam z tym samym problem i dostałam mupirox. Pomogło,ale w ulotce pisało,ze u 1% leczonych występuje swędzenie i piczenie i niestety jestem wtym 1%, ale jakos w zeszłym roku przebolałam. I przyszła zima i znowu to badziwie wyskoczyło i nie wiem czy to możliwe,że może nie być wyleczony do końca?Mam 18 lat i nie wiem skąd sie tym akurat co zime mogłabym zarazic. Nie stać mnie na prywatną wizyte a jeżeli znowu mam czekać 3 tygodnie na lekarza to albo znowu użyje mupiroxu i bede cierpiec po cichu albo może ktoś zna jakąs masć czy coś bez recepty.
gość
07-01-2007, 21:26:00

Mam troje dzieci i u trójki liszajec! Jedynie skuteczna terapia po konsultacji u p. dermatolog: BETADINE w płynie punktowo na zmiany skórne a potem krem FUCIDIN. Pozdrawiam.
gość
07-01-2007, 22:12:00

Te uśmiechnięte ikonki powyżej oznaczają, że Betadine i Fucidin są naprawdę skuteczne. Nie boję się tej choroby u moich dzieci (5 lat, 3 lata i 4 m-ce). Starsze miały ją 2 lata temu.
Należy jednak bezwzględnie przestrzegać codziennej zmiany ubrań, prania w temp. min. 60 st.C.,osobne ręczniki, a przy małych dzieciach odstawienie pampersów - hamują dostęp powietrza. Do wanny można dodać nadmanganian potasu, różowa woda łagodzi zmiany.
Nie wierzę jednak w efekty poprawy po trzech dniach stosowania jakichkolwiek leków, o których pisano wyżej. 13 dni - tyle potrzebuje organizm do zwalczenia intruza.
Pozdrawiam i napiszcie czy dało efekty.PA
gość
22-03-2007, 11:11:00

Zgadzam sie ze na efekty trzeba czekac zdecydowanie dluzej niz 3 dni.Mój synek ma 2,5 roczku i juz drugi raz na tą wstretna chorobe zachorowal. Za pierwszym razem mial malutko punkcików i dostal rulid i mupirox i pomoglo i nie zostaly zadne blizny. Tym razem poszlam troche pozno i ma cala buzie w plamach, dostaje rulid i diprogenta. strupków nie ma ale za ta sa wielkie czerwone plamy. Bardzo sie martwie czy zostana blizny. Bardzo prosze dac znac jak u waszych dzieci, czy są blizny i jak nie po jakim czasie zniknely.
Pozdrawiam.
Początkująca
24-03-2007, 10:37:00

witajcie !!! Od grudnia mam na twarzy TO
http://img100.imageshack.us/my.php?image=dscn0749kw6.jpg

Początko myslałam,ze wysypało mnie od alkoholu [ sylwester,urodziny ] Ale niestety po jakims czasie stwierdzilam,ze za długo to trwa Udalam sie do dermatologa. Dostalam masc BEDICORT G. nie pomogło ani troche !!! teraz otrzymalam antybiotyk UNIDOX i masz MUPIROX . kURACJA TRWA 3dni. zamiast lepiej-jest gorzej. masz szczypie. Prawdo
podomnie mam uczulenie na siersc.....[mam fredke ]

Co robic w czrwcu mam slub a to nie chce zejsc
Moze lekarz zle mnie leczy?
pomocy
***Niektórzy ludzie widzą rzeczy takie,jakie są i pytają : Dlaczego ? <BR>Ja marzę o rzeczach których nigdy nie było i pytam : Dlaczego Nie? ***
gość
07-04-2007, 18:32:00

naprawde dobre sa masci betadine i fucidin,ulge przynosi rowniez neomecyna w areozolu (spsikac mocno na wacik i przykladac) do tego mozna zastosowa oxycord w masi, tez meczylam sie z TYM od grudnia pomogly te masi. bardzo dobry efekt przynosi tez mupirox(bactroban) ale jesli szczypie moze warto zamienic na fucidin (to silny antybiotyk) na zmiane z betadine (pozostawiona na jak najdluzej na chorym miejscu) POWODZENIA !!!!!!!!!
gość
14-04-2007, 13:02:00

Polecam FUCIDIN (30zł) (na receptę): 2 razy dziennie. Na liszajca. Przede wszystkim higiena: codziennie czysty ręcznik wyprasowany (odkażony pod wpływem wysokiej temperatury), codziennie czysta bielizna, piżama itd.... Do 2 tygodni zchodzi. potem zostaje blizna (ślad po) , która też wkońcu zniknie... maść cebulowa na blizny pomaga.
Moja 4-letnia córka ma na zmianę albo liszajca albo opryszczkę. Średnio raz w miesiącu, czasami dwa lub trzy.... pomaga też zafioletowanie fioletem na spirytusie parę złotych( może 2zł) bez recepty

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: