Gość 2011-05-24 11:30:29 Przykumajcie co znalazłem. Bez zbędnego straszenia, ALE.
Podczas brania *** zauważyłem u siebie spadek aktywności, chęci działania i problemy z koncentracją. Zaglębiłem się w temat.
Z wikipedii:
Niedawne badania pokazały związek pomiędzy stosowaniem izotretynoiny a kliniczną depresją, stanami psychotycznymi i zachowaniami samobójczymi, jednak nie zostało to w nich udowodnione jednoznacznie.[13][14].
I tutaj meritum:
Badania Douga Bremnera z użyciem PET sugerują średnio 21-procentowy spadek aktywności
!płata czołowego mózgu! u osób uprzednio leczonych izotretynioną, natomiast nie wynika z nich aby izotretyniona miała jakikolwiek wpływ na subiektywne odczucie depresji wg skali Hamiltona[15].
Jedno z badań amerykańskich stwierdza, że zażywanie izotretynoiny nie powoduje statystycznie większego ryzyka zachowań (myśli i prób) samobójczych[16].
....
Depresji nie, ale idąc po nitce do kłębka...
Fukcje płata czołowego mózgu człowieka i powiązane z niewydolnąscią jego efekty:
Płat czołowy: działanie
· część górna - funkcje ruchowe, pierwotna kora ruchowa, kora przedruchowa, dodatkowa kora ruchowa;
· pamięć wyuczonych działań ruchowych, np. taniec, nawyki, specyficzne schematy zachowań, wyrazy twarzy;
· lewy płat - obszar Brocka (mowa);
· pola czołowe oczu (ruch gałek ocznych zależny od woli);
· część przedczołowa: "zdawanie sobie sprawy";
· planowanie i inicjacja działania w odpowiedzi na zdarzenia zewnętrzne;
· oceny sytuacji;
· przewidywanie konsekwencji działań - symulacje w modelu świata;
· konfromizm społeczny, takt, wyczucie sytuacji;
· analiza i kontrola stanów emocjonalnych, ekspresji językowej;
· uczucia błogostanu (układ nagrody), frustracji, lęku i napięcia;
· lewy płat - kojarzenie znaczenia i symbolu (słowa), kojarzenie sytuacyjne;
· pamięć robocza;
· wola działania, podejmowanie decyzji;
· relacje czasowe, kontrola sekwencji zdarzeń.
· część podstawna, kora okołooczodołowa -
A teraz proszę państwa Efekty uszkodzeń płata (bądź 21 procentowego spadku aktywności)
Efekty uszkodzeń płata czołowego:
· utrata możliwości poruszania częściami ciała;
· afazja Brocka;
· niezdolność do planowania wykonania sekwencji ruchów przy wykonywaniu czynności;
· niezdolność do działań spontanicznych;
· schematyczność myślenia;
· "zapętlenie", uporczywe nawracanie do jednej myśli;
· trudności w koncentracji na danym zadaniu; trudności w rozwiązywaniu problemów;
· niestabilność emocjonalna; zmiany nastroju;
· nieakceptowalne zachowania społeczne; zachowania agresywne;
· lewy płat - depresja, prawy - zadowolenie;
· prawy tylny - trudności w zrozumieniu kawałów i śmiesznych rysunków, preferencje dla niewybrednego humoru;
· zmiany osobowości.
Czy niektóre z tych skutków ubocznych nie jest tak jakby mocno spokrewniona ze stanami jakich doznają niektórzy zjadacze *** ?
Ja kilka z nich odczuwam ... Mam tylko nadzieje, że spadek aktywności mózgu JEST odwracalny.
Wariat.
2 miesiąc *** 40 mg x 1
Witam..
wiesz co... w lutym skończyłam brać *** - 40 mg przez 6 miesięcy - w marcu pojawiły się problemy z pamięcią i koncentracja a ja się dziwie że mi żadne tabletki nie pomagają... dzięki na informacje, pozdrawiam;)