Reklama:

*** (1034)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
27-05-2011, 21:14:43

Gość 2011-05-24 11:30:29 Przykumajcie co znalazłem. Bez zbędnego straszenia, ALE.

Podczas brania *** zauważyłem u siebie spadek aktywności, chęci działania i problemy z koncentracją. Zaglębiłem się w temat.

Z wikipedii:

Niedawne badania pokazały związek pomiędzy stosowaniem izotretynoiny a kliniczną depresją, stanami psychotycznymi i zachowaniami samobójczymi, jednak nie zostało to w nich udowodnione jednoznacznie.[13][14].

I tutaj meritum:

Badania Douga Bremnera z użyciem PET sugerują średnio 21-procentowy spadek aktywności
!płata czołowego mózgu! u osób uprzednio leczonych izotretynioną, natomiast nie wynika z nich aby izotretyniona miała jakikolwiek wpływ na subiektywne odczucie depresji wg skali Hamiltona[15].

Jedno z badań amerykańskich stwierdza, że zażywanie izotretynoiny nie powoduje statystycznie większego ryzyka zachowań (myśli i prób) samobójczych[16].

....

Depresji nie, ale idąc po nitce do kłębka...

Fukcje płata czołowego mózgu człowieka i powiązane z niewydolnąscią jego efekty:

Płat czołowy: działanie
· część górna - funkcje ruchowe, pierwotna kora ruchowa, kora przedruchowa, dodatkowa kora ruchowa;
· pamięć wyuczonych działań ruchowych, np. taniec, nawyki, specyficzne schematy zachowań, wyrazy twarzy;
· lewy płat - obszar Brocka (mowa);
· pola czołowe oczu (ruch gałek ocznych zależny od woli);

· część przedczołowa: "zdawanie sobie sprawy";
· planowanie i inicjacja działania w odpowiedzi na zdarzenia zewnętrzne;
· oceny sytuacji;
· przewidywanie konsekwencji działań - symulacje w modelu świata;
· konfromizm społeczny, takt, wyczucie sytuacji;
· analiza i kontrola stanów emocjonalnych, ekspresji językowej;
· uczucia błogostanu (układ nagrody), frustracji, lęku i napięcia;
· lewy płat - kojarzenie znaczenia i symbolu (słowa), kojarzenie sytuacyjne;
· pamięć robocza;
· wola działania, podejmowanie decyzji;
· relacje czasowe, kontrola sekwencji zdarzeń.
· część podstawna, kora okołooczodołowa -

A teraz proszę państwa Efekty uszkodzeń płata (bądź 21 procentowego spadku aktywności)

Efekty uszkodzeń płata czołowego:
· utrata możliwości poruszania częściami ciała;
· afazja Brocka;
· niezdolność do planowania wykonania sekwencji ruchów przy wykonywaniu czynności;
· niezdolność do działań spontanicznych;
· schematyczność myślenia;
· "zapętlenie", uporczywe nawracanie do jednej myśli;
· trudności w koncentracji na danym zadaniu; trudności w rozwiązywaniu problemów;
· niestabilność emocjonalna; zmiany nastroju;
· nieakceptowalne zachowania społeczne; zachowania agresywne;
· lewy płat - depresja, prawy - zadowolenie;
· prawy tylny - trudności w zrozumieniu kawałów i śmiesznych rysunków, preferencje dla niewybrednego humoru;
· zmiany osobowości.

Czy niektóre z tych skutków ubocznych nie jest tak jakby mocno spokrewniona ze stanami jakich doznają niektórzy zjadacze *** ?

Ja kilka z nich odczuwam ... Mam tylko nadzieje, że spadek aktywności mózgu JEST odwracalny.

Wariat.
2 miesiąc *** 40 mg x 1

Witam..
wiesz co... w lutym skończyłam brać *** - 40 mg przez 6 miesięcy - w marcu pojawiły się problemy z pamięcią i koncentracja a ja się dziwie że mi żadne tabletki nie pomagają... dzięki na informacje, pozdrawiam;)
Początkujący
27-05-2011, 22:24:14

Hej ja teraz zastanawiam sie (***) nad tym czy brac ten lek ... problem z trądzikiem mam juz od 5 lat a teraz mam 23 lata i nic nie przechodzi mialam rozne kuracje antybiotykami chociaz jedna kuracja powinna trwac 3 miesiace to moja trwała o wiele dłużej... no ale mam nadzieje ze ten lek mi pomoże Już naprawde chcialabym miec z tym spokój i nie słuchać glupich komentarzy... Doradzcie mi czy mam to brac czy nie??? I jak wygląda sprawa cenowa tego leku??? i czy po jakimś czasie nie powrócę dolegliwości ??? czy zna ktoś jakiegoś lekarza z Poznania który mi to przypisze ???
gość
29-05-2011, 09:12:34

Witajcie przyjaciele niedoli!! ;)

Biorę *** od 5 dni. No szału nie ma. I wiem, że potrzeba czasu, ale jestem strasznie niecierpliwa, bo mam dość stanu mojej skóry, bolących cyst na czole.

Przez to wszystko miałam takie kompleksy, że nie potrafiłam zbudować żadnej poważnej relacji z facetem, na którym naprawdę mi zależało... Mam niską samoocenę i wydaje mi się, że nie mogę się nikomu podobać, nie jestem ani ładna, ani nie czuję się seksowna, nawet w świetnej sukience i obcasach. Moi znajomi twierdzą, że naprawdę nie jest źle i przesadzam. Ale ja widząc fajnego chłopaka w autobusie myślę sobie "No tak, dlaczego miałby mu się podobać ktoś taki jak ja?"...

Cały czas mam nadzieję i wierzę w to, że *** to jedyna deska ratunku, gdyż "zjadałam" już naprawdę wszystko - antybiotyki, hormony. Na razie nie doświadczyłam uporczywej suchości skóry, czy bardzo suchych ust, raczej są tak samo wrażliwe jak wcześniej, no może troszkę bardziej. Ale ból w klatce piersiowej jest, niewielki, da się przeżyć.

Czuję, że z Wami mogę normalnie pogadać o tym problemie, bo Was także to dotyczy. Dlatego nie czuję wstydu, by wszystko to tu opisać.

Gdyby któreś z Was chciało ze mną porozmawiać to zapraszam do mailowania: martynama@o2.pl
gość
31-05-2011, 05:22:30

od 5 dni, od miesiąca od 3ech itp
ja od prawie roku , dawki kolejno 10mg 3op, 20mg 3 op, 4op 40mg i efekty są *** wbrew temu co mówili lekarze, a że trzeba łyżeczkować , a nie bedzie włosów, a włosy odrastają!!

choroba: zapalenie meszków włosowych z wersją wypadania włosów, na głowie miałem mega sito z pękającymi cystami, ropa krew itp, obecnie dwa placuszki wielkości paznokcia , twarde bez wycieków z białymi cienkimi włoskami.
2miechy przerwy w leczeniu było, ale $ nie było bo jednak wywalanie ponad 100zł miesięcznie + 110-130 za wizyte u dermatologa jak dla mnie to troche sporo, ale mam już kolejne dwie recepty na 40mg i jedziemy dalej ;] także duuużej cierpliwości i $ bo leczenie jest kosztowne i długotrwałe!
NIECH MOC BEDZIE Z WAMI
gość
31-05-2011, 05:28:57

AAA I efekty uboczne jak najbardziej były, krwotoki z nosa, plamy na rękach jakbym się gdzieś po obcierał ale najbardziej *** były usta i ich suchość!!! przy dawce 40mg , po 30min nie smarowania robiły mi się zajady, z testowanych wszystkich pomadek na rynku wygrał CARMEX 6,99zł - 9,99zł zależy gdzie i kiedy, mi starczył na tydzień xD wątroba ok, bo ponoć raz na X przypadków są problemy. pzdr
gość
08-06-2011, 12:52:49

Miałem poważne problemy z trądzikiem, były różne leki, za bardzo nic nie dawało, jakieś dwa lata temu zacząłem kurację ***, nie pamiętam, chyba 7 miesięcy to brałem po 50mg,(waga-koło 70kg). przez pierwsze 3 miechy następuje pogorszenie, pozytywne rezultaty są widoczne dopiero po około 4 miesiącach, a najlepsze dopiero dwa miechy po zakończeniu kuracji. W tej chwili nie mam już problemów ze skórą. Niestety ma to też swoją cenę: w czasie kuracji wysychają usta, wysycha mocno skóra, więc bez nawilżaczy ani rusz. Wysychają też oczy, więc w krople też się trzeba zaopatrzyć.Mam sporą wadę wzroku, (-6,5) lecz po kuracji miałem nawet wrażenie, że mi się lekko wzrok poprawił, później dochodzi także krwawienie z nosa i człowiek czuje się lekko ospały. Po przerwaniu brania leku po około miesiącu wszystkie objawy odpuszczają. Osobom które mają poważne problemy trądzikowe lek mogę polecić bo naprawdę działa.
gość
13-06-2011, 12:05:32

Do Adama.
Jak najbardziej brać izotretinoinę jeżeli nic Ci nie pomaga. Jest ogromne prawdopodobieństwo,że to Ci pomoże. Ja skończyłam kurację 3 lata temu i buźka jest względnie gładka - bo przecież zawsze może być lepiej. Trzeba być jednak bardzo zdeterminowanym do wyleczenia bo branie tego leku wymagaa wieluuuu.. wyrzeczeń (nie wolno pić alkoholu, opalać się i jeść produktów zawierających dużą ilość wit.A i pochodnych - sery żółte, jaja, masło. Ja jeszcze nie mogłam jeść owoców bo bolała mnie wątroba- ale 1,5 roku wyrzeczeń i teraz jest luz) i sporo wydanej kasy zarówno na lek, wizyty, badania. Jeżeli chodzi o kwestię psychiki ja po *** czulam się rewelacyjnie. A jeżeli chodzi o lekarza to właśnie leczyłam się w Poznaniu u prof. Żaby (rewelacyjny specjalista!!), ale jest jeszcze dr Gołębka do której teraz chodzę na zabiegi redukujące blizny (polecona zresztą przez prof.żabę) - ona też jest bardzo dobrą specjalistką. Naprawdę polecam
gość
20-06-2011, 17:48:09

Ołrajt.

kontynuując:

Właśnie skończyłem 2gą paczkę ***. Niesamowita sprawa ale nie mam już prawie w ogóle pryszczy !

Skutki uboczne ... wciąż są ... Ból głowy, suche usta (tym razem porobiły mi się jeszcze dodatkowo zajady), suche oczy, żadnych krwotoków z nochala ani takich rzeczy, ogólne osłabienie.

Żyję jednym słowem.

Dogadałem się z dermatologiem co by podzielić dawkę na pół żeby trochę zmniejszyć skutki uboczne. No i od dzisiaj wciagam Axotret - jedną rano i jedną wieczorem.

Mam nadzieję, że po zmianie leku efekty pozostaną te same zwłaszcza, że Axotret taniej wychodzi o jakieś 40 zł.

Cera mi się poprawiła ... mam taką fajną matową skórkę :) Nawet te małe pryszczulki z twarzy poznikały a myślałem że tylko zaskórniki wylezą. Jest Czad.

Aha no i robiłem badania.

Delikatnie cholesterol poskoczył, ale ogólnie wyniki są dobre. Wątróbka pracuje super, i całą reszta też.

będę pisał za miesiąc po testach Axotretu.

pozdro
Wariat.
gość
20-06-2011, 19:18:49

Witam...;)
w lutym zakończyłam polroczną kurację *** 40.
Od marca, mam ogromne problemy z pamięcią, koncentracją i co najgorsze .. doskwiera mi bezsenność.
Byłam dziś u lekarz przeraził się dostałam liste badań które musze wykonać. Oraz muszę zgłosić się do psychiatry... Mój organizm jest już totalnie na wyczerpaniu. Byłam przekonana że ta bezsenność wynika ze stresu związanego z uczelnią, ale są już wakacje i żadnej poprawy. Czy ktos z Was... kto zakończył kuracje miewa podobne problemy??

pozdrawiam
gość
24-06-2011, 22:21:42

A ja powiem wszystkim tak.
Kazdy ma inne skutki uboczne po tym leku, najszczestrze to bol stawow, bol miesni, suche usta, suchosc w nosie
zabarania sie barania tego leku przez kobiety w ciazy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: