Reklama:

grzybica paznokci - jak leczyć -da się wyleczyć (547)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
30-08-2015, 21:50:29

jasne, że się da wyleczyć, tylko potrzebny jest lekarz ;) badanie wykaże co to za rodzaj grzybka, co jest niezbędne przy doborze leku.
gość
16-09-2015, 09:48:36

święta racja, najlepiej iść od razu do lekarza a nie wymyślać cudowne olejki i maści. Podałam ta stronkę leczpaznokcie mamie żeby sobie trochę poczytała i się ogarnęła. Powiem wam że już chyba wszystko na sobie testowała zanim trafiła do lekarza. Dobrze że ją lekarz olśnił i zrobił badania i dobrał odpowiednie leczenie.
gość
01-10-2015, 08:06:29

Grzybicą zaraziła mnie koleżanka która pożyczyła buty na WF w liceum. Od tamtej pory od czasu do czasu coś się plątało między palcami. Niestety w czasie ciąży i kolejnych stopniowo zostały zajęte też i paznokcie.
Żadne, ale to żadne tabletki, lakiery, maści itp. nie pomogły. 7 miesięcy leczenia nizoralem spowodowało wyleczenie 3 paznokci, które natychmiast po odstawieniu zaczęły odrastać. Poza tym zaczęła odmawiać współpracy wątroba.
Klasyczna "grzybica po kolana" przez kilkanaście lat. Koszmar.
Zerwania wszystkich paznokci bałam się, poza tym nie było gwarancji skuteczności.
W tej chwili zajęty mam jeden paznokieć na małym palcu gdzie wytworzyło się naczynko krwionośne zasilające płytkę, ten trzeba będzie zerwać.
Wyleczyłam się mocząc stopy w 10% occie z boraksem. Z codziennie ścieranych pięt, po dwóch tygodniach moczenia, zdjęłam "podkowę" ze zgrubiałej skóry.
Polecam też natłuszczanie stóp. Ja stosuję olej rzepakowy w którym moczyła się ostra papryka (nie za dużo tej papryki :) ). Pobudza krążenie w stopach, co jest bardzo pomocne.
Obecnie profilaktycznie moczę raz w tygodniu, po myciu przecieram stopy a szczególnie skórę przy paznokciach i między palcami olejem.
Pozdrawiam :)
gość
05-10-2015, 06:34:46

Każdemu może zdarzyć się grzybica i dobrze jest sięgnąć po coś sprawdzonego w razie potrzeby (np. nail care), a nie wydawać pieniądze i kombinować z innymi preparatami. Na pewno przydatna informacja. :)
gość
06-10-2015, 08:43:30

A mnie zaczęła się onycholiza z dnia na dzień. Po 3 tygodniach nie miałam juz ani jednego paznokcia u rąk, po 4 mscach zostały zajęte stopy. Po badaniach wyszła candida. Mascie, leki nie pomogły. Trwa to juz 2 lata. Teraz biorę drugi puls itrakonazolu. Jesli to nie pomoze spróbuję kuracje propolisem...sa teraz zgrubiale, do polowy i mam wrażenie ze nic nie rośnie. .
gość
14-10-2015, 20:40:58

może powinnaś mieć bardziej szczegółowe badania??? szukaj dobrego lekarza kochana, problem jest naprawdę oważny
gość
23-10-2015, 12:12:54

Najgorsze jest to, że mieszkam w UK. Tu nie widza problemu...twierdza, ze to sa juz blizny po paznokciach i nic nie da sie zrobić. Niedlugo mam wizyte z polskim podologiem moze cos mi doradzi...
gość
23-10-2015, 13:18:30

Czynników jest wiele, ale stosowanie jakościowych kosmetyków (np. nail care) do paznokci naprawdę je wzmacnia i daje święty spokój na dłuższy okres czasu. Wiem ile mnie to daje, chociaż wiele zależy po prostu od tego, w jakiej kondycji macie te paznokcie.
gość
30-10-2015, 22:45:27

U mnie smarowanie maściami nic nie dało, problem był tylko zaleczony i wracał za dwa miesiące. Ostatecznie lekarz zastosował leczenie doustne i trzech dawkach pulsowych. Pilnowałam kiedy biorę leki a kiedy mam przerwę w terapii i udało się, problem znikł raz na zawsze.
gość
09-11-2015, 18:35:22

ja miałam zastosowane leczenie pulsowe, ponieważ leczenie miejscowe nie zlikwidowało grzybicy na paznokciach.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: