Mam 17 lat i leczyłam trądzik od 15 roku życia. Niestety, nic mi nie pomagało, do czasu kiedy zaczęłam stosowac ***. Z racji tego, iż trenuję ciężki sport moja wstępna dawka wynosiła 20mg. Efekty były widoczne już po 2 tygodniach, jednak nie był to efekt którego oczekiwałam. Trzeba byc cierpliwym, jeżeli masz ciężką postac trądziku, który nieustannie wraca powodując wychodzenie bolących grudek (tak jak było w moim przypadku) musisz liczyc się z tym, że leczenie potrwa dłużej niż jeden do dwóch miesięcy. z czasem lekarz może zmniejszyc lub zwiększyc dawkę, w zależności od stanu skóry. Terapia jest bardzo kosztowna, jedno opakowanie 10mg. kosztuje ok. 100 zł a 20mg. ok. 120. Niestety w moim przypadku wystąpiły efekty uboczne takie jak :
-ból głowy
-ból stawów oraz mięśni ( co spowodowało, że nie mogłam w pełni trenowac)
- suchośc oka i zapalenia spojówek
-zaparcia
-
wysypka
-suchosc skóry, która prowadziła do złuszczenia.
Oczywiście ty nie musisz miec takich skutków, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej. Co do słońca, mój dermatolog u którego leczę trądzik już 3 rok pozwolił brac mi *** w trakcie lata.Oczywiście jakie kolwiek solaria lub innego rodzaju sztuczne opalania są zabronione. Może dojśc do silnych poparzeń które są bardzo bolesne. Niestety przekonałam się o tym na własnej skórze, i mogę powiedziec, że ból jest nie do wytrzymania.
Jeszcze pare słów do dzieczyn, stosujących ten lek. Jeżli jestescie aktywne seksualnie, pamiętajcie o zabezpieczeniu, np. tabletki antykoncepcyjne. Niedośc że niektóre mają pozytywny wpływ na działanie *** to jeszcze chronią przed niechcianą ciążą. A przecież wiecie że *** jest lekiem teratogennym.
Moje leczenie potrwa jeszcze z jakieś 3-4 miesiące, 3mam kciuki żeby wam udało się wcześniej wyleczyc trądzik! Mam nadzieje, że moja wypowiedz troszkę wam się przyda :)
Pozdrawiam, Anita