Reklama:

Zaczerwienienia skóry na ciele i miejscach intymnych (4)

Forum: Skóra

gość
06-12-2024, 13:09:23

Dzień dobry, od paru lat posiadam zaczerwienioną skórę moszny, zaczerwieniony oraz lekko opuchnięty napletek. Stosowałem tabletki oraz maść na grzybicę jednak nie dają one żadnego efektu. Zauważyłem również czerwone plamki na lewym obojczyku oraz czasem pojawiające się małe plamki z lewej strony nosa i pod prawym okiem. Dodam tylko, że choruję na łuszczycę a zmiany zaczęły się mniej więcej w podobnym okresie gdy zaczęła pojawiać się łuszczyca ale wyglądają i zachowują się inaczej niż zmiany łuszczycowe, które posiadam na swoim ciele. Chciałbym opisać zmiany w miejscach intymnych, które stwarzają mi największy problem. Zaczerwienienie skóry potrafi zmienić się z godziny na godzinę np. rano jest dosyć blade i skóra jest miękka a wieczorem zaczerwienienie potrafi być bardzo mocno czerwone, swędzące a skóra jakby sztywna. Pozostałe zmiany również stają się bardziej widoczne ale one ani nie swędzą ani ich praktycznie nie czuję, zauważyłem tylko, że gdy stan się pogarsza to one również są bardziej zaczerwienione. Próbowałem różnych sposobów i niektóre dawały efekt chwilowej poprawy ale to max 1 dzień a potem nie dawały nic. Czasami po zwykłym umyciu skóra jest bladsza, bardziej miękka a rano lub kilka godzin później wraca to samo. Po zastosowaniu niektórych maści, albo stosując kremy nawilżające zaczerwienienie się zmniejsza, czasami tylko trochę a czasami praktycznie całkowicie lecz również tylko chwilowo. Smarowałem żelem z aloesu i efekt był natychmiastowy ale po jakimś czasie zaczynało mnie mocno swędzieć. Zaczerwienienie również mocno się zmniejsza pod wpływem zimna, np po spacerze w chłodne dni. Zauważyłem również, że dosyć często po wypróżnieniu zmiany się łagodziły. Wydaję mi się, że jest to albo zmiana łuszcycowa lub efekt jakichś problemów z układem trawiennym/alergią. Około dwa tygodnie temu przez ok.4-5 dni jadłem bardzo niewiele lub nic, spałem po ok. 6 godzin ale skóra na mojej twarzy wyglądała najlepiej od kiedy pamiętam, nie miałem żadnych wyprysków, worków pod oczami które mam zazwyczaj, zaczerwienionej skóry pod nosem i wokół nosa choć zazwyczaj je mam, skóra była gładka i jasna. Zaczerwienienia również były bladsze.
gość
06-12-2024, 13:13:54

zdj
gość
06-12-2024, 13:14:11

zdj
gość
06-12-2024, 13:14:33

zdj

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zmiany skórne na szyi - uczulenie?
Witam, W ostatni weekend zaczela mnie swędzieć skóra na szyi, zauważyłem zaczerwienienie i powiązałem to z "uczuleniem na naszyjnik" który nosze. Problem w tym, że ten naszyjnik noszę od około 10 lat, regularnie go czyszczę, a problem wystąpił dopiero teraz. Naszyjnik odrazu ściągnąłem, smaruje szyję 3-4 razy dziennie kremem Alantan Sensitive, jednak mam wrażenie, że nie za wiele to pomqaga. Zmiany skórne strasznie swędzą, skóra się łuszczy. Prośba o pomoc, może wiecie z czym to może być związane. Pozdrawiam, Bartek.
gość
gość
Bolące usta
Witam , czerwone miejsce boli szczypie , nieraz spuchniete usta , podczas gojenia pojawia sie sucha skora , co jakis czas powraca.
Forum: Alergie
gość
Dziwna krostka
Co to może być? Jedna taka na plecach, bez bólu czy swędzenia
Reklama: