Witam! Mam problem z nawracającą co kilka miesięcy wysypką / uczuleniem. Pojawia się ona co jakiś czas i nie zauważam żadnego związku jej występowania z jedzeniem czy też nowym kosmetykiem. Skóra twarzy zaczyna mnie swędzieć. robi się czerwona i pojawiają się na niej maleńkie krostki wypełnione płynem. Po naciśnięciu paznokciem bezboleśnie wypływa z krostek jakaś substancja. Skóra swędzi. piecze i szczypie. Jestem kosmetyczką i ani ja ani żadna z moich koleżanek kosmetyczek nie spotkała się nigdy z taką przypadłością. Wysypka trwa 2-3-4 dni. Zazwyczaj radzę sobie z nią sama. stosuję wewnętrznie wapno oraz Claritine w tabletkach (kiedyś Pani w aptece mi poleciła) a twarz smaruje na przemian maścią z witaminą A oraz kosmetykami łagodzącymi, stosuję maski algowe i delikatnie złuszczający peeling. Po zniknięciu krostek skóra zostaje zaczerwieniona i bardzo sucha. Czasami staram się oczyszczać krostki manualnie lub przy użyciu peelingu kawitacyjnego (ultradżwięki). Dodam. że wysypka pojawia się na czole. skroniach i bocznych częściach twarzy, czasami schodzi na szyję (nigdy nie obejmuje środkowej części twarzy - nosa. policzków. brody). Nie byłam nigdy z tym problemem u dermatologa ani alergologa gdyż pojawia się ona znienacka i dosyć szybko (na szczęście) schodzi także zanim doczekałabym się wizyty u specjalisty byłoby już po wszystkim. Dodaję zdjęcie. co prawda nie widać na nim zbyt wyraźnie gdyż mam na twarzy puder (byłam akurat w pracy). Jeśli mogłabym poprosić o jakąkolwiek pomoc czy poradę będę wdzięczna. Niestety jest to dla mnie problem bardzo uciążliwy i niekomfortowy. Pozdrawiam - Asia :)