Reklama:

Trądzik różowaty po 35 roku życia (5)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
15-10-2009, 10:06:40

Witam. Od ponad 1,5 roku walczę z trądzikiem, który lekarze zakwalifikowali jako "acne rosacea"-trądzik różowaty.
Mam 38 lat i serdecznie dość tej kuracji. Najpierw przez kilka m-cy leczyłem się preparatem Trimethoprim 100mg, z braku jakiejkolwiek poprawy przeszedłem na Erytromycynę, a gdy przestała działać (wypryski powróciły i to ze zdwojoną siłą) przepisano mi Acnamino (tetracyklinę w brytyjskim wydaniu). Niedawno zrobiłem badania krwi i funkcji życiowych wątroby i...zmuszony zostałem do przerwania kuracji z powodu znacznego podrażnienia tego organu i teraz czekam na powrót do normy. A w międzyczasie (trzy tygodnie od ostatniej tabletki ) pojawiły się na mojej twarzy ohydne czerwone wypryski, które bolą i ropieją.Jest ich coraz więcej.Nawet tam, gdzie ich do tej pory nie było.Dodam, że problem dotyczy tylko twarzy.
Pytanie: czy wg Was kontynuować stosowanie tetracykliny mimo iż po rocznym stosowaniu trądzik wrócił, czy poprosić o najwyższy wymiar kary czyli pochodne witaminy A (***,Isotretinoin itp. itd.)
I czy to normalne że w moim wieku ma się tą przypadłość ??
Początkujący
15-10-2009, 18:31:40

po pierwsze trądzik różowaty po 30-tce jest charakterystyczny
po 2-gie - trzeba by wyeliminować tyyyyyyyle czynników i przestrzegać tyyyyyyyle zaleceń.
(Dostępne są u mnie) - adres mail
ja bym proponował eradykację H. pylori
Czy masz dolegliwości typy: zgaga, kwaśne odbijanie, bóle żołądka okresowe. Zrób sobie poziom H. pylori we krwi i daj aby wynik ocwenił lekarz (np. Ja) nie zawsze podwyższone wartości =infekcja, albo poprostu gastroskopię.
Jak wyjdzie + to eradykacja i po trądziku różowatym, a do tej pory wstrzymaj się z leczeniem ogólnych
gość
16-10-2009, 09:46:27

A ja bym spróbowała malymi dawkami *** go wyleczyć tylko łącznie z łykaniem np. Heparegenu
Początkujący
16-10-2009, 11:55:55

Poproszę o te zalecenia...I o podanie czynników, które muszę wyeliminować...No bo zaczynam wpadać w kompleksy jak nastolatekByć może to "druga młodość" się tak objawia. Poważnie. Naczytałem się o skutkach ubocznych m.in. *** i obawiam się że jedno mógłbym być może wyleczyć ale dziesięć innych popsuć a w moim wieku powinno się już dbać o resztę organów wewnętrznych. Jak na razie wstrzymuję działania wojenne przeciwko chorobie i czekam do 26.10 na powtórne badania krwi i wątroby. Jak będą OK. wrócę do tematu.
Początkujący
17-10-2009, 12:53:52

Retinoidy doustne - mogły by rzeczywiście pomóc, a objawów nieporządanych nie ma co sie obawiać. Na pewno lek ten nie działa na spermatogenezę.
A wszystkie inne objawy nieporządane mijaja po odstawieniu leku. Najczęściej(pprawie zawsze)
National Rosacea Society op[racowało specjalny kwestionariusz . Napisz na miojego maila : brzezoo@interia.pl a ja odeślę ci ten kwestionariusz i zalecenia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: