Hej, może ktoś z was miał podobny problem i będzie w stanie mi coś doradzić. Około 2 lat temu po dosyć intensywnym przebywaniu na mocnym słońcu pojawiła mi się pod okiem czerwona plamka , po jakimś czasie zacząłem tę plamkę smarować hydrokortyzonem co myślę zapoczątkowało moje problemy. Jak się okazało tydzień używania sterydu pod oczy skończył się dosyć źle, pojawiły się krostki i mocny stan zapalny wyglądający jak alergia. Postanowiłem udać się do dermatologa i gorzej chyba trafić nie mogłem , Pani dermatolog uparcie twierdziła, że musi być to grzybica skóry pod oczyma mimo, że jak się okazało badania tego nie potwierdzały. Po paru tygodniach stosowania zapisywanych maści dostałem długotrwałego i bardzo mocnego stanu zapalnego w tym łuszczenie się skóry pod okiem i z zaczęła się wydzielać spod skóry biało - żółta wydzielina. W tym momencie zaprzestałem używania zapisanych mi maści i przez jakiś czas używałem maść alantan co o dziwo poprawiło stan skóry jednak dalej pojawiały się i zaostrzały stany zapalne , potem używałem protopic ale w pewnym momencie też przestałem. TO tak pokrótce, żeby przybliżyć o co chodzi. Aktualnie twarz myję kremami micelarnymi + smaruję zwykłym kremem nivea jednak mimo 2 lat od początku problemu skóra pod oczyma dalej jej lekko zaczerwieniona również pojawiła się plamka pod drugim okiem która powiedzmy rozlała się.Mimo, że nie jest to mocne zaczerwienie to jestem ciekaw czy można w tym wypadku poprawić jej koloryt i stan. Szukałem jakiś maści regeneracyjnych itp jednak nie jestem co do tego przekonany. Alergia również nie jest tu problemem , ponieważ robiłem testy.