Reklama:

infekcja bakteryjna zoledzi pracia (2)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
20-04-2010, 06:18:34

od jakiegos czasu na żołędzi (zwlaszcza w rowku zolednym) zaczely pojawiac sie czerwone obszary zaczerwienienia, ktore dokuczliwie swedza. Zaczerwienienia raz sie pojawiaja, innym razem ich nie ma- slowem sa okresy kiedy wszystko jest okej i sa okresy kiedy to 'cos' sie aktywizuje. Jednoczesnie nie mam absolutnie zadnych bolow pecherza czy przy oddawaniu moczu.

Wlasnie w trakcie tej 'aktywizacji' zrobilem posiem z zoledzi i napletka wraz z wrazliwoscia na antybiotyki - oto jego rezultaty:

Prevotella Spiecies - liczne
staphylococcus agalactiae - liczne
nie stwierdzono grzybow

Z tego co poczytalem oba ogranizmy to bakterie beztlenowe. Okazuje sie, ze w moim przypadku oba organizmy sa wrazliwe na nastepujace antybiotyki:

- KLINDAMYCYNA
- DOKSYCYKLINA
- AMPICYLINA/SULBAKTAM
- AMOKSYCYLINA/KW. KLAWULANOWY

Oczywiscie wybieram sie do lekarza, ale zanim to zrobie chcialbym zasiegnac porady na temat w.w. antybiotykow. Chodzi mi mozliwie o najbezpieczniejszy z powyzszej listy, ktory nie powoduje np. ryzyka zlapania grzybicy podczas kuracji (bo jak do bakterii zlapie jeszcze grzyba to chyba sie pochlastam :))

Mam tez pytanie czy to musza byc tabletki, czy sa np mascie lub kremy z ww antybiotykami?

I nastepne pytanie: czy w czasie kuracji antybiotykiem lekarz powinien mi dla bezpieczenstwa przepisac cos antygrzybicznego? np Fluconazol? Plus jakas oslone na jelita? I ile powinna trwac kuracja? Jakie dawki?

bede wdzieczny za info,

serdecznie pozdrawiam
gość
21-04-2010, 08:59:54

wg mnie najlepiej by sobie tutaj poradził cipronex z metrinidazolem. doustnie oba a w maści metronidazol. osłonowo to raczej probiotyki chociaż przy tak silnych lekach może rzeczywiście lepiej byłoby, żeby lekarz przepisał Ci chociażby nystatynę, bo flukonazol to daje mocno po wątrobie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: