Reklama:

Czy takie znamię to może być czerniak? (2)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
06-05-2022, 10:42:34

Cześć,
Proszę o opinie na temat pieprzyka z załączonego zdjęcia.
Ma on 2x2mm, jest mały i bardzo czarny. Zauważyłem go jakieś półtora roku temu, a dokładnie 20.02.2021. Zrobiłem sobie wtedy zdjęcie, jest trochę słabej jakości. Drugie zdjęcie jest z dzisiaj.
Mierzyłem je w listopadzie, miało 2x2 mm, teraz też niby ma tyle samo ale wydaje się, że zmieniło kształt, brzegi. Od tamtego roku jestem pod kontrolą dermatologa, który bada mnie videodermatoskopem, ostatnie badanie miałem ok. 4 miesiące temu, następne mam dopiero w lipcu. Na ostatnim badaniu Pani der. powiedziała mi, że będziemy to obserwować, że powiększyło się dosłownie setne milimetra i następna kontrola za pół roku.
Moje zaufanie jednak totalnie spadło kiedy okazało się, że u mojej dziewczyny wykryto wczesnego czerniaka, gdyż sama naciskała na usunięcie, zaś ta sama Pani der. mówiła, że raczej czerniakiem to nie jest ale dla spokoju można usunąć.
Czy może się w tym temacie wypowiedzieć ktoś kompetentny, jak jego zdaniem wygląda ten pieprzyk i czy warto jak najszybciej go usunąć?
Zdj. 1 - 20.02.2021
Zdj. 2 - 06.05.2022
Dziękuję bardzo za każdą pomoc
Początkujący
09-06-2022, 15:15:32

Witam,
Czemu nie uda się Pan do onkologa ?
Proszę zadzwonić do swojej przychodni z prośbą o teleporade.
Od lekarza wyegzekwować skierowanie do Chirurga-Onkologa.
Onkolog wytnie zmianę i wyśle na badanie histopatologiczne . To jest jedyna skuteczna droga.
Proszę dać informację zwrotną po wynikach badań / opinii onkologa.
Pozdrawiam.
Zdrowia życzę.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: