Reklama:

czerwone plamy na plecach tulowiu i szyi (9)

Forum: Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
29-01-2008, 08:47:00

Witam , mam 17 lat i od jakiegos czasu mam bardzo nie ladnie wygladajace plamy na skorze. Bylem u dermatologa przypisal mi jakis zel na grzybice skory . Zel kosztowal kolo 40zl , a ze moi rodzice byli wtedy na bez pracy nie bylo nas stac na taki zakup wiec od tego czasu uzywam szarego mydla. Plamy nie schodza, jest ich coraz wiecej. Prosze o pomoc. Najlepiej jakby ktos mi podal nazwe tego zelu, albo innego srodka do leczenia.
pozdrawiam
gość
29-01-2008, 15:19:00

Witam.Przedstawione przez Ciebie objawy wskazuja na lupiez pstry.Umyj cialo nizoralem(szampoem przeciwlupiezowym) i prawdopodobnie objawy znikna.Sama mialam ten problem i nie pomogla mi przepisaa masc. Natomiast po saszetce nizoralu objawy zniknely
Początkujący
29-01-2008, 17:45:00

dzieki sprobujemy
Początkujący
31-01-2008, 14:57:00

dziekuje dziala .
Początkująca
12-02-2008, 13:26:00

Witam
mam powazny stan Łupieżu pstrego od dobrych 8lat i lekarz nie potrafil mi tego wyleczyc,stosowalam elocom lecz tylko wybielal skore,daktarin tez nie pomaga.Wczoraj posmarowalam na noc tulow rozcienczonym NIZORALEM i gdy dzis zmylam caly lupiez dopiero wyszedl w postaci drobnych, czerwonych grudek,ktore lekko piekly,prawie caly tulow zaatakowal ten lupiez.niw wiem co robic!!!Moze tak dziala ten nizoral???POMOCY!!!!
Początkujący
12-02-2008, 14:13:00

sprobuj innymi szamponami. U mnie zadzialalo
gość
27-09-2009, 10:49:23

Jeśli chodzi o użycie szamponu przeciwłupieżowego na ciało, to podobnie jak w przypadku skóry głowy, należy się nim umyć, czyli nasmarować (tak samo jak skórę głowy), poczekać ok. 5-10 minut i spłuknąć. Nie wolno pozostawiać go na dłuższy okres.

Szybko pozbędziesz się plamek również po posmarowaniu ich Clotrimazolem (maść kosztuje ok. 2zł i działa bardzo szybko). Powinno się ją stosować punktowo, cienką warstwą, bezpośrednio na zmiany skórne - po ok 2 użyciach plamki znikają. Niestety maść nie zagwarantuje że plamki nie odnowią się w innym miejscu (łupież pstry może być na całym ciele, po prostu niektóre plamki będzie widać, a inne jeszcze nie). Można spróbować więc smarować cały tułów raz na tydzień, albo chociaż na miesiąc. Na opakowaniu jest informacja że maść powinna być stosowana punktowo przez miesiąc czasu. Ciężko jednak używać jej punktowo w przypadku łupieżu skoro po dwóch użyciach nie ma po nim śladu (nie widać plamek więc ciężko trafić w te same miejsca), co nie znaczy że nie ma go w ogóle. Warto więc może zrobić kurację 7 dniową, poprzez smarowanie całego tułowia cienką warstwą. Potem zapobiegawczo raz na miesiąc. Są to jednak moje pomysły, więc lepiej skonsultować je z dermatologiem. Każdy może reagować na lek zupełnie inaczej.

Na łupież pstry dermatolog może przepisać również antybiotyki, które bierze się przez ok. 2 tygodnie czasu. Nie raz pomagają, nie raz nie.
gość
12-02-2015, 18:34:12

Dzień dobry,moja córeczka dostała czerwonych plam na plecach i wyrosły dwie kulki czerwone na szyji.Czy to coś powaźnego?
gość
22-04-2016, 14:03:21

Witam mam takie pytanko do was mam nadzieje ze mi ktos cos poradzi mam 21 lat mialem podraznienie skóry tzn plami czerwone na plecach na lopatkach po 1 i 2 stronie nie ma ich duzo zeby bylo na cale ale sporo i na szyji koło ucha i pod biersiami i troszke sie wiecej przemieszcza stosowalem loriden A czy B juz nie pamietam ;ccc

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: