Reklama:

Axotret a cholesterol i refluks (5)

Forum: Twarz

gość
10-01-2017, 09:35:07

Witam,
to mój pierwszy wpis, wiec może coś o sobie ;) Mam 28 lat, na co dzień mieszkam i pracuję w kraju Niderlandów, gdzie pracuję w fabryce ciastek. Ciasteczkowy Potwór? Mój problem z trądzikiem trwa od dawna. Najpierw koniec podstawówki - trądzik normalny, minął sam; następnie liceum, klasa maturalna - całe czoło i broda usłane wielkimi, bolącymi gulami. Przeszło po antybiotykach i witaminach. Przez kilka lat miałam względny spokój. Moja cera postanowiła o sobie jednak przypomnieć tak ze 3 (+/-) lata temu. Oczywiście nie jest to trądzik z czasów licealnych, jednak powiedziałabym, normalny z lubiącymi czasem wyjść bolącymi olbrzymami - jednak regularnie notuję wysyp kilku pryszczy. Czasem zanotuję dwa tygodnie względnej poprawy stanu cery, później wszystko wraca do normy i "dzień dobry pryszcze"
Dermatolog przepisał mi Axotret 20mg raz dziennie. Mam 166cm, ważę 65kg. Co 3 m-ce gdy przyjadę do Polski, mam się zgłaszać na kontroli z gotową już morfologią. Lekarz zapytał się czy jestem zdrowa i czy nie przyjmuję jakiś leków + oczywiście wykład nt. kategorycznego zakazu zachodzenia w ciążę - ok, rozumiem.
Dostałam Axotret, leków innych nie przyjmuję. Ok, miesiąca temu skończyłam łykać tabletki dojelitowe He***s (gdyż mi się skończyły a teraz podczas przerwy świątecznej nie miałam czasu aby obejść wszystkich lekarzy.... ), refluks sie uspokoił, choć od Wigilii czasem się przypomina. Zapomniałam lekarzowi o nim powiedzieć, gdyż od generalnie miałam już przez dłuższy czas spokój i zapomniałam o tej przypadłości...
1. Czy refluks nie koliduje z Axotretem? Czy może pogorszyć ten problem?
Teraz cholesterol.
Lekarz nie pytał kiedy ostatnio robiłam badania i jak one wyglądały. Dostałam receptę i wykaz badań z jakimi mam się zgłosić podczas kolejnej wizyty.
Po przestudiowaniu ulotki trochę się zmartwiłam, ponieważ ostatnio morfologię robiłam w kwietniu 2016, gdzie moje wyniki wyglądały tak:
-cholesterol całkowity: 239 mg/dl (zakres ref. <190)
HDL: 63,3 mg/dl (zakres ref. >45)
LDL: 159,04 mg/dl
- Trójglicerydy: 83 mg/dl (zakres ref. <150)
- ALT: 13 U/l (zakr. ref. <31)
- AST: 15 U/l (zakr. ref. <32)
- TSH: 1,26 uU/ml (zakr. ref. 0,27-4,2)
Zaraz po świętach wróciłam do NL i zastanawiam się czy powinnam była podjąć tę kurację czy lepiej nie ryzykować (choć wizja pięknej cery...)?
gość
10-01-2017, 09:40:26

Kontynuuję ponieważ widzę, ze część tekstu "coś zjadło"...
- ALT: 13 U/l (zakr. ref. <31)
- AST: 15 U/l (zakr. ref. <32)
- TSH: 1,26 uU/ml (zakr. ref. 0,27-4,2)
Chcę zacząć łykać te tabletki od czwartku (12.01.16), jednak zastanawiam się moje wyniki z kwietnia nie są przeciwwskazaniem?
gość
10-01-2017, 09:42:48

Treść zablokowana przez moderatora

gość
10-01-2017, 09:53:49

Treść zablokowana przez moderatora

gość
10-01-2017, 09:58:10

Przepraszam, ale nie mogę wkleić pełnej treści mojej wiadomości... Czy moje wyniki nie są przeciwwskazaniem do kuracji tym lekiem?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: