Wiosna kojarzy się z zielenią, pierwszymi promieniami słońca i budzącą się do życia przyrodą, jednak dla wielu z nas potrafi być prawdziwym koszmarem. Wysypka, zapalenie spojówek, katar... a może to alergia? Jak ją rozpoznać i zdiagnozować?
Alergia – choroba cywilizacyjna
Obecnie na całym świece obserwujemy intensywny wzrost liczby chorych zmagających się z alergią. Pierwsze objawy mogą pojawić już w dzieciństwie, współcześnie jednak odnotowuje się coraz większą liczbę diagnozowanych pacjentów po 25. r. ż. Niewątpliwie istotną przyczyną wzrostu liczby zachorowań jest rozwój cywilizacji. Zanieczyszczenie środowiska, postępująca urbanizacja i siedzący tryb życia doprowadziły do drastycznego wzrostu liczby alergenów w naszym bezpośrednim otoczeniu. Pyły, gazy, smog, substancje chemiczne zawarte w środkach czystości, kosmetykach, lekach, przetworzona żywności – to tylko nieliczne przykłady potencjalnych alergenów.
Czym jest alergia?
Alergia jest niewłaściwą, irracjonalną reakcją układu immunologicznego (odpornościowego) na potencjalnie niegroźny czynnik. Układ immunologiczny jest odpowiedzialny za kontrolę, obronę i bezpieczeństwo organizmu. Gdy do organizmu trafia patogen (czynnik chorobotwórczy), układ immunologiczny zostaje uruchomiony. Organizm rozpoczyna walkę, limfocyty T przekazują informację o zagrożeniu i indukują sygnał o produkcji przeciwciał odpowiedzialnych za pokonanie wroga. U alergików system odpornościowy szwankuje tzn. działa nadpobudliwie, uruchamiając wewnętrzne mechanizmy obronne nawet wtedy, kiedy do organizmu trafia niegroźny czynnik, np. związek zapachowy z kremu czy perfum.
– Obecnie każdy z nas może zachorować. Pierwsze objawy alergii najczęściej pojawiają się już u noworodków, ale to nie jest reguła. Zanieczyszczenie środowiska i niewłaściwa dieta powodują, iż objawy alergii mogą wystąpić również u osób dorosłych. Dlatego jeśli zaobserwujemy u swojego dziecka czy u siebie niepokojące objawy, warto skonsultować to ze specjalistą – wyjaśnia dr n. med. Magdalena Łapienis, specjalista laryngolog z Łodzi.
Alergen – główny winowajca
Alergen to substancja, która odpowiada za uruchomienie mechanizmów obronnych organizmu; może być związkiem chemicznym pochodzenia zwierzęcego (np. roztocza) oraz roślinnego (pyłki). Alergeny ze względu na sposób przenikania do organizmu możemy podzielić na wziewne, kontaktowe oraz pokarmowe.
Czynniki alergiczne popularne w Polsce, to:
• pyłki roślin trawy, krzewów, drzew,
• sierść zwierząt,
• cytrusy,
• roztocze kurzu domowego,
• orzechy np. nerkowca,
• mleko i produkty mleczne.
fot. panthermedia
Przeziębienie czy alergia?
Alergia najczęściej kojarzy się z reakcją skórną, kiedy na jej powierzchni pojawia się zaczerwienienie, wysypka, świąd lub krostki z surowicą. Takie objawy są typowe dla alergii kontaktowej. Zdarza się również, że objawy alergii są nietypowe, interpretowane jako przeziębienie.