[cytat] Witam
Jestem mezczyzna, mam 22 lata i mam pytanie dotyczace chyba dosyc rzadkiej odmiany
tradziku. Jakies 2 lata temu na czole zaczelo pojawiac mi sie dosc gleboko pod skora cos w rodzaju twardych "guzow". Zaczalem wtedy stosowac na wlasna reke milion roznych masci typu oxycort, bactroban etc., pozniej Zineryt jednak nic z tego nie pomagalo, jeszcze wtedy od czasu do czasu te zmiany przeradzaly sie w otwarte stany zapalne po ktorych usunieciu/"oproznieniu" do dzisiaj mam male blizny/dziury. Jakis czas potem odwiedzilem dermatologa i zaczalem brac
Tetralysal i do tego smarowalem miejscowo Brevoxylem. Jakis czas bylo troche lepiej, az w koncu znowu sie pogorszylo,
dermatolog zaproponowal ***, po czym z uslug rzeczonego dermatologa zrezygnowalem, bo chcialem sprobowac jeszcze czegos innego zanim bede skazany na ta trucizne. Jeszcze jakis czas po tym bylem u dermatologa zagranica i zaczalem stosowac masc
Locacid i antybiotyk
Unidox. Na unidoxie jade juz z rok, od tamtej pory raz bylo lepiej, czyli kilka miesiecy mialem jedna tego typu zamknieta guzowata zmiane, a raz gorzej, no i teraz jest raczej gorzej, mam okolo 3 "stare" takie zmiany i jedna nowa duza, trzeba wspomniec, ze one juz praktycznie nigdy nie przechodza w stan zapalny, sa zawsze zamkniete, gleboko pod skora. Ostatnio zaczalem stosowac Differin miejscowo, ale z tego co widze, wyraznej poprawy nie ma. Chcialbym sie dowiedziec, czy ktos ma doswiadczenie z tego typu niespodziankami i czy stosowal na to wlasnie
***. Boje sie, ze skoro na poczatku jest nasilenie wystepowania zmian (a z doswiadczenia wiem, ze one zostaja potem na kilka miesiecy nawet do roku), to moge sie wpedzic w niezle bagno Czekam na jakies slowa otuchy, bo po ponad dwoch latach wojny z tym, rece mi zaczynaja opadac :]
pozdrawiam [cytat]
ja na twoim miejscu bym sie nie zastanawiała... co prawda izo kosztuje, cała kuracja, w moim przypadku np kosztowała jakieś 1500 zł na pewno... no i te skutki uboczne... sądze ze nie ma skuteczniejszego leku od izo, tudzież ***, itp...- pochodna A. Piszesz ze boisz sie nowych blizn,,, to pomyśl sobie ze takie blizny i nowe prychole mozesz mieć jeszcze przez kilka lat jezeli nie bedziesz tego odpowiednio i skutecznie leczył... poza tym mozesz miec przy izo wysyp ale nie musisz... oprócz tego pamietaj otym ze to jest pochodna wit A, która tez w jakims tam stopniu spłyca blizzny.... moim zdaniem powinieneś spróbować, bo ztego co piszesz tj zaawansowanee stadium trądziku, o czym świadczy chociażby fakt ze sam dermatolog zaproponował ci ***, czego nie robiłby przy byle krosteczkach... tj silny lek pamietaj otym, ale pamietaj również otym, ze jeszcze jakiś czas nieskutecznego leczenia i codziennego walczenia z tym świństwem moze doprowadzić do tego ze siądzie ci psychika tak jak mi... leczysz sie dopiero 2 lata, wykorzystaj to, bo niektórzy leczą sie po 7, 8 lat i dopieo po kuracji *** czują sie w pełni wyleczeni... ale decyzja nalezy do Ciebie. Pozdrawiam
kinga